Hvad Er En Scrum Master?

Hvad Er En Scrum Master?

I softwareudviklingens verden er agil udviklingsteori og scrum-processen blevet en af ​​de mest respekterede metoder til at producere kvalitetssoftware. At udpege en specifik medarbejder til at lette brugen af ​​scrum-metoden i et team har vist sig at være en effektiv måde at hjælpe teams med at forbedre deres produktivitet og effektivitet. Hvis du er interesseret i scrum-processen og er villig til at forfølge en lederrolle i en softwarevirksomhed, kan det være et interessant karrierevalg at være scrum-mester. I denne artikel vil vi diskutere definitionen af ​​scrum, undersøge en scrum masters jobbeskrivelse og se på nogle specifikke skridt, du kan tage for at forfølge en stilling i scrum-feltet.

Hvad er en scrum master?

En scrum-master er ansvarlig for at fremme og understøtte brugen af ​​scrum-processen, mens han gennemfører softwareudviklingsprojekter. De guider en softwaredesignorganisations teammedlemmer i effektiv brug af scrum. Scrum, som defineret af Scrum.org, er en projektramme, der giver teams mulighed for at arbejde på komplekse opgaver og levere produkter af høj kvalitet ved at nærme sig forhindringer adaptivt. Det er en alsidig og letforståelig metode til krævende projekter. Nogle af de store styrker ved scrum er, at det kan omstilles efterhånden som et projekt skrider frem, og det kræver, at projektledere giver løbende feedback, hvilket bidrager til, at softwaren mere præcist opfylder kundernes behov.

En scrum master arbejder normalt som en del af det agile udviklingsteam. Agile udvikling er en metode, der prioriterer fleksibilitet og opstilling af realistiske mål ved gennemførelse af projekter. Agile udvikling fokuserer på kvaliteten af ​​de enkelte dele af et stykke software frem for på det færdige produkt som helhed. Scrum masteren er et vigtigt element i den agile udviklingsproces, fordi de tilskynder brugerne til hurtigt at tilpasse sig nye udfordringer og træffe beslutninger selvstændigt.

Relateret: Forståelse af projektledelsesprocesser og -faser

Scrum master ansvar

Scrummasteren begynder typisk hver dag på kontoret med at holde et dagligt scrummøde. Under mødet gennemgår teamet de fremskridt, de gjorde dagen før, og beslutter, hvilke af dagens opgaver, der skal prioriteres.

Selvom de har en offentlig lederstilling, betragtes scrum masters ikke som projektledere. De er ikke ansvarlige for deres teams handlinger, og de er normalt ikke forpligtet til at opfylde de samme standarder for resultater, som er fastsat for projektledere. Scrum master omtales ofte som tjenerledere, fordi deres primære formål er at støtte og opmuntre deres team. Scrum-mestre er mere optaget af kvaliteten af ​​et teams produktionsproces, end de er med kvaliteten af ​​det endelige produkt.

Nogle af scrum masterens specifikke opgaver omfatter:

 • At hjælpe teamet med at beslutte, hvor meget arbejde de kan afslutte i løbet af en bestemt periode
 • Hjælpe teamet med at nå vigtige konsensus under det daglige scrum-møde
 • Holde holdet fokuseret og sørge for, at alle følger scrum-reglerne og -standarderne, som blev besluttet af virksomheden
 • Håndtering og eliminering af professionelle eller personlige forhindringer, der forsinker holdets fremskridt
 • Fjernelse af eksterne forstyrrelser, der kan afspore scrum-processen
 • Tjek medarbejderne i løbet af dagen og tilbyder assistance eller vejledning
 • Rapportering af et teams fremskridt til højere ledelse eller organisationens ledere

Scrum-processen fungerer kun, hvis teamet arbejder sammen, så nogle af scrummasterens vigtigste roller er fascinator, formidler og delegator.

Læs mere: Lær om at være projektleder

Spørgsmål scrum master stiller under møder

Under hvert daglige scrummøde vil scrummasteren sædvanligvis stille en række ledende spørgsmål. Disse spørgsmål er designet til at hjælpe teamet med at fokusere og forene deres indsats. De fremmer også selvbevidsthed, intentionalitet og selvkritik. Nogle af de spørgsmål, som en scrum master kan stille under et møde, inkluderer:

 • Hvad lavede du i går?
 • Hvad skal du lave i dag?
 • Er der nogen forhindringer i vejen?
 • Hvis vi skulle angive et leveringsestimat for dette produkt, hvad ville du så foreslå?
 • Har du nogle forbehold over for dine opgaver i dag?
 • Hvilke tre muligheder har vi for, hvordan vi løser dette problem?
 • Hvad er de negative konsekvenser, der kan opstå, hvis vi træffer denne beslutning?
 • Hvad skal gå rigtigt for at denne plan kan lykkes?
 • Er der nok teammedlemmer, der arbejder på den opgave? Skal vi tildele andre?
 • Hvem skal ellers kende disse oplysninger, før vi kan begynde den næste opgave?
 • Hvad skal jeg vide om den opgave, du arbejder med i dag? Hvilke ressourcer kan jeg stille til rådighed for dig?
 • Er der nogen, der har lyst til at melde sig frivilligt til at stå i spidsen for dette projekt? Hvem kan jeg regne med at få denne opgave løst i dag?
 • Hvordan vil denne specifikke opgave påvirke den overordnede kvalitet af det endelige produkt?

Sådan bliver du en scrum master

Her er nogle specifikke trin, du kan følge for at finde arbejde som scrum master:

 1. Forfølge uddannelse
 2. Studer scrum teori
 3. Bliv certificeret
 4. Få praktisk erfaring
 5. Søg job

1. Fortsæt med uddannelse

Det er muligt at forfølge en karriere som scrum master uden en universitetsgrad, dog forventer mange arbejdsgivere, at jobkandidater har en bachelorgrad i business administration, business management, organisatorisk kommunikation eller et lignende område. Kurser inden for disse områder vil fokusere på organisatorisk ledelse, forretningskommunikation, projektledelse og andre emner. Scrum-mastere kan også forfølge en grad i datalogi, softwaredesign eller applikationsudvikling. Teknisk ekspertise, der er relevant for softwareudviklingsindustrien, kan hjælpe med at adskille dig fra andre jobansøgere.

2. Studer scrum teori

Det næste trin i at blive en scrum-mester er at få den information, du skal vide for at få succes i feltet. Der er to forskellige ruter, du kan følge for at få disse oplysninger. Det første er at gennemføre et onlinekursus som Scrum Alliances Scrum Foundation eLearning-serie. Denne serie består af 14 korte videoer, der forklarer de grundlæggende principper for scrum-processen, herunder scrum-værdier, scrum-roller og scrum-planlægning.

Den anden kilde til scrum viden er den officielle Scrum Guide, som kan tilgås ved hjælp af ScrumGuide.org. Denne PDF er en omfattende guide til alt, hvad du har brug for at vide om scrum-processen, din rolle som scrum master og hvordan en scrum master kan gavne et udviklingsteam. For at maksimere din sandsynlighed for succes, kan du vælge at studere både videoserien og guiden, før du forsøger det næste trin.

3. Bliv certificeret

Certificering er den hurtigste måde at opnå de færdigheder og troværdighed, du skal bruge for at kvalificere dig til et job som scrum master. For at blive en Certificeret Scrum Master skal du udføre tre nødvendige opgaver:

 1. Fuldfør forudsætningerne. Før du kan deltage i et CSM-kursus eller tage CSM-eksamenen, skal du opfylde de nødvendige vidensforudsætninger. Dette vil involvere at studere Scrum Foundation eLearning-videoerne eller den officielle Scrum-guide. De fleste CSM-kurser starter med at give deltagerne en kort quiz om grundlæggende scrum-principper, som vil evaluere, om du er parat til at forfølge certificering. Hvis du studerer grundigt, bør det være relativt nemt at bestå quizzen.
 2. Deltag i kurset. Når du er sikker på din scrum viden, kan du tilmelde dig et CSM kursus. Kurset involverer deltagelse i en to-dages, personlig klasse undervist af en Certificeret Scrum Trainer. Kurset vil give omfattende og dybdegående undervisning i den agile udviklingsmetode, og hvordan man får succes som professionel scrum master. Når du har gennemført det 16-timers kursus, vil du være kvalificeret til at tage CSM-eksamenen.
 3. Tag eksamen. CSM-eksamenen er en multiple-choice-test med 35 spørgsmål, som kan tages online. For at bestå skal du svare rigtigt på 24 spørgsmål. Du er berettiget til at tage testen, så snart du har gennemført et CSM-kursus, og du kan påbegynde eksamen til enhver tid. Dine første to forsøg er gratis, og efterfølgende forsøg koster et mindre gebyr. Hvis du ikke består dit første forsøg, vil du være i stand til at gennemgå de spørgsmål, du gik glip af, og studere dem, før du tager testen igen.

4. Få praktisk erfaring

Det første krav inkluderet i mange scrum master jobopslag er "Skal have tidligere erfaring som scrum master." For at få denne værdifulde erfaring skal du finde en start-level stilling, der giver dig mulighed for at bruge dine scrum master færdigheder. Du kan muligvis sikre dig en praktikplads eller læreplads hos en softwareudviklingsvirksomhed, som vil give dig værdifuld indsigt i deres produktionsproces. Alternativt kan du finde arbejde som administrativ assistent, softwareudvikler eller assisterende leder, som kan give flere års erfaring i et professionelt softwarebranchearbejdsmiljø.

Relateret: 15 lederegenskaber, der gør en god leder

5. Søg job

Efter du har opnået 2-5 års praktisk erfaring, vil du være kvalificeret til størstedelen af ​​scrum master-stillinger. At søge job kan involvere at ansøge via jobtavler, svare på online jobannoncer, sende dit CV til lokale virksomheder eller deltage i jobmesser. At bruge det professionelle netværk, som du har akkumuleret, mens du afsluttede din uddannelse og erhvervede brancheerfaring, kan være en væsentlig fordel for håbefulde scrum-mestre. Sociale medieplatforme og andre onlineressourcer kan også hjælpe dig med at komme i kontakt med potentielle arbejdsgivere.

Markus Skov
Markus Skov I softwareudviklingens verden er agil udviklingsteori og scrum-processen blevet en af de mest respekterede metoder til at producere kvalitetssoftware. At udpege en specifik medarbejder til at lette brugen af scrum-metoden i et team har vist sig at være en effektiv måde at hjælpe teams med at forbedre deres produktivitet og effektivitet. Hvis du er interesseret i scrum-processen og er villig til at forfølge en lederrolle i en softwarevirksomhed, kan det være et interessant karrierevalg at være scrum-mester. I denne artikel vil vi diskutere definitionen af scrum, undersøge en scrum masters jobbeskrivelse og se på nogle specifikke skridt, du kan tage for at forfølge en stilling i scrum-feltet.