Hvad Er En Jordemoder?

Hvad Er En Jordemoder?

En jordemoder er en kritisk plejeudbyder for kvinder under og efter fødslen. De sikrer, at kvinder får sunde graviditeter, og at deres fysiske, mentale og åndelige behov kan opfyldes i processen. De skal også have flere karaktertræk for at hjælpe dem med at udføre procedurer, der bedst tjener kvinders sundhed, mens de er i fødsel, og når deres barn er født.

I denne artikel vil vi diskutere, hvad en jordemoder gør, og hvordan man bliver jordemoder.

Hvad er en jordemoder?

En jordemoder er en sundhedsprofessionel valgt af gravide kvinder, som ønsker lidt medicinsk indgriben under graviditeten og ved fødslen. De kan yde rådgivning, undersøgelser, generel wellness-pleje og nogle gange recepter, afhængigt af lokale regler. Det anbefales, at en læge er til stede med en jordemoder under fødslen, især hvis kvinden er gravid med flerlinger, men jordemødre har stadig et forhold til en fødselslæge, hvis deres assistance er påkrævet.

Hvad laver en jordemoder?

En jordemoder er en primær omsorgsperson for gravide under hele fødslen af ​​deres barn. De kan også være tilknyttet et lokalt hospital afhængigt af deres ekspertise inden for faget.

Hvis du ønsker at forfølge jordemoder som en karrierevej, vil du udføre disse opgaver under en kvindes graviditet:

 • Tilbyder familieplanlægning og prækonceptionstjenester
 • Afholdelse af eksamener og afholdelse af prøver efter behov
 • Overvåge alle aspekter af fysisk og mental sundhed under graviditet og fødsel
 • At give kostråd for at holde sig sund under graviditeten
 • Tilvejebringelse af træningsregimer
 • Rådgivning om, hvilke lægemidler der kan tages før fødslen for at forbedre det medicinske resultat
 • At føde barnet
 • Skrive en henvisning til læge
 • At være ansvarlig for moderens indlæggelse og frigivelse fra et hospital eller medicinsk facilitet

Læs mere: Valg af karrierevej i 9 trin

Typer af jordemødre

Fem forskellige typer jordemødre kan yde ydelser til kvinder gennem hele deres graviditet. Disse typer omfatter:

 1. Certificeret sygeplejerske-jordemoder (CNM): CNM er licenseret i sygepleje gennem American College of Nursing and Midwives. De får normalt deres bachelor i sygepleje og en kandidatgrad i jordemoder. Disse typer sygeplejersker yder omsorg gennem en kvindes levetid. De er autoriseret til at give undersøgelser og kontrol til deres patienter, hvilket også omfatter graviditet og fødsel ud over seksuelt overførte infektioner. De kan også have bemyndigelse til at ordinere medicin og behandlinger efter behov.
 2. Certificeret jordemoder (CM): CM er uddannet og certificeret til at være jordemoder, ikke sygeplejerske. De har generelt en bachelorgrad og får deres certificering gennem American College of Nurse-Midwives. De har normalt lignende opgaver som CNM'er, men de kan også have autonomi til at ordinere smertestillende medicin sammen med andre behandlinger til kvinder
 3. Certificeret professionel jordemoder (CPM): CPM'er opnår en anden certificering, der er godkendt af det nordamerikanske jordemødreregister, og de kan overveje forskellige uddannelsesveje til arbejde, såsom lærlingeuddannelser eller gennem en akkrediteret uddannelsesinstitution. CPM'er kan kun arbejde i hjem eller fødecentre, der yder pleje vedrørende deres graviditet, fødsel og postpartum-pleje, mens CNM'er eller CM'er kan arbejde inde på et hospital eller i privat praksis i løbet af deres levetid. CM'er har heller ikke autoritet til også at ordinere medicin.
 4. Jordemoder med direkte adgang (DEM): DEM'er kan opnå deres certificering gennem et lærlingeprogram, et uafhængigt uddannelsesprogram eller et college eller universitet, der ikke er fokuseret på sygepleje. De ligner CPM'er, da de kun arbejder i et hjem eller et fødecenter, men de kan yde medicinske tjenester til nyfødte og hjælpe med gynækologisk sundhed.
 5. Lægjordemoder: En lægjordemoder ligner en DEM, bortset fra at de ikke har en certificering som jordemoder. De kan dog stadig få en certificering, hvis staten tilbyder dem det, hvilket kan være gennem en lærlingeuddannelse, som staten tillader.

Gennemsnitsløn

En jordemoders løn kan variere afhængigt af mængden af ​​erfaring i branchen, den certificering de besidder og den geografiske placering, hvor de arbejder:

Fælles løn i USA: $103.937 om året

Nogle lønninger varierer fra $22.000 til $245.000 om året.

Kompetencer for jordemødre

Der er mange færdigheder, som jordemødre skal have for at få succes i denne rolle. Nogle af disse færdigheder omfatter:

 • Kommunikation: Kommunikation giver dig mulighed for at lytte og have empati med dine patienter under specifikke omstændigheder. Jordemødre skal være upåklagelige kommunikatører, så de kan gennemgå hvert trin i leveringsprocessen med patienter, der skal føde deres barn. Kommunikation er også vigtig for jordemødre, der skal ordinere medicin eller kostråd til deres patienter, så de udtrykker den værdi, det har for vitaliteten af ​​deres helbred og deres babys. Der skal være en modtagelig kommunikation mellem jordemødre og patienter for at få et vellykket forhold.
 • Aktiv lytning: Hvis en patient har et spørgsmål, så skal en jordemoder aktivt lytte til spørgsmålene og potentielle bekymringer for at finde den bedste løsning for deres helbred og deres babys. På denne måde kan en jordemoder håndtere situationen korrekt og opdele kritisk information ved at tage noter og organisere dem effektivt. Du skal dog forblive tilstede hos patienten for at være sikker på at vise dit engagement i den aktuelle opgave.
 • Ledelse: En jordemoder er en primær omsorgsperson for gravide kvinder, så du skal motivere patienten til at arbejde sammen med dig for at nå målet om sikker fødsel af barnet. Du bliver nødt til at guide dem gennem leveringsproceduren og være fleksibel, når du tager hånd om deres behov gennem hele processen. Du vil også ofte være ansvarlig for patientens og den nyfødte babys medicinske behov, så de kan forbedre deres livskvalitet.
 • Problemløsning: Problemløsning kan falde ind under aktiv lytning, da de skal være opmærksomme over for patienten, især hvis de møder smerte. Vær tålmodig med din patient og vær meget opmærksom på detaljerne i deres smerte eller henvendelse, så du kan finde en effektiv løsning. Dette kan tage noget tid, da du først skal opbygge en stabil forbindelse med dem.

Læs mere: 10 bedste færdigheder at inkludere på et CV

* *Læs mere: Karaktertræk: Definition og eksempler **

Sådan bliver du jordemoder

Gennemgå de trin, du skal tage for at blive jordemoder:

 1. Få et gymnasieeksamen eller GED
 2. Få en bacheloruddannelse i sygepleje
 3. Få licens i din stat og tjen et års erhvervserfaring
 4. Få din kandidatgrad i jordemoder og bestå CNM-certificeringseksamenen

1. Optjen et gymnasieeksamen eller GED

En gymnasieeksamen er et krav for at indstille dig på at blive certificeret som jordemoder. At tjene denne grad gør dig berettiget til træningsprogrammer og postsekundære programmer, der kan føre til din certificering.

Det indikerer også over for arbejdsgiverne, at du er uddannet til at arbejde i denne stilling og kan overføre dine færdigheder til det næste trin i din karriere. Sørg for at understrege dine GPA- og fritidsprogrammer for at hjælpe dig med at skille dig ud fra andre ansøgere, når du ansøger om videregående uddannelse. Gode ​​præstationer inden for matematik, biologi og kemi skiller sig også ud på din universitetsansøgning.

2. Modtage en bacheloruddannelse i sygepleje

Tilmeld dig en bacheloruddannelse til sygepleje. Du kan også få en associeret, men det foretrækkes at tage en bachelor, hvis du vil tjene en højere løn inden for området. Bacheloruddannelser kan akkrediteres af Commission on Collegiate Nursing Education (CCNE) eller Accreditation Commission for Education in Nursing (ACEN).

Nogle klasser, som du vil tage under et sygeplejeprogram inkluderer:

 • Fysiologi
 • Anatomi
 • Mikrobiologi

3. Få licens i din stat og tjen et års erhvervserfaring

Bachelorstuderende kan blive registrerede sygeplejersker i deres stat efter eksamen, men de skal sende en ansøgning og tage en eksamen gennem National Council Licensing Examination (NCLEX). Når du er bestået, søg job som registreret sygeplejerske og arbejd som en i et år, efter du har accepteret et tilbud. At arbejde med en OB-GYN kan give dig en fordel i at søge en jordemoderstilling i fremtiden.

4. Få din kandidatgrad i jordemoder og bestå CNM-certificeringseksamenen

En kandidatuddannelse kan hjælpe dig med at blive en CNM inden for to år, men din erhvervserfaring som uddannet sygeplejerske er afgørende for at komme ind på en konkurrencedygtig uddannelse. Det er her, du får specialiseret uddannelse i prænatal pleje og lokal sygepleje.

Tag derefter certificeringseksamenen for at blive jordemoder. Eksamenen er gennem American Midwifery Certification Board (AMCB), og den består af 175 spørgsmål, og du har fire timer til at gennemføre den. Når du har bestået det, så kan du begynde at søge job som jordemoder. Du skal også tage testen igen hvert femte år for at beholde din certificering.

Viggo Kjær
Viggo Kjær En jordemoder er en kritisk plejeudbyder for kvinder under og efter fødslen. De sikrer, at kvinder får sunde graviditeter, og at deres fysiske, mentale og åndelige behov kan opfyldes i processen. De skal også have flere karaktertræk for at hjælpe dem med at udføre procedurer, der bedst tjener kvinders sundhed, mens de er i fødsel, og når deres barn er født.