Hvad Er En Geriatrisk Sygeplejerske?

Hvad Er En Geriatrisk Sygeplejerske?

Inden for medicin kan forskellige populationer af patienter have forskellige plejebehov. De ældre lider ofte af tilstande, der er unikke for aldrende patienter, så de har brug for specialiseret pleje fra dedikerede udbydere. Geriatriske sygeplejersker, eller BNP'er, er blandt de sundhedsprofessionelle, der yder medicinsk behandling til ældre patienter, der har tilstande eller sygdomme relateret til aldring. I denne artikel diskuterer vi geriatrisk sygeplejerskes rolle og pligter, ser på nogle af deres kompetencer og arbejdsmiljøer og forklarer, hvordan du kan blive en geriatrisk sygeplejerske.

Relateret: Hvad er geriatrisk sygepleje?

Hvad er en geriatrisk sygeplejerske?

En GNP er en sundhedsprofessionel, der har specialiseret sig i gerontologi, studiet af aldring. Gerontologi beskæftiger sig med årsager og virkninger af aldersrelaterede sundhedsproblemer såsom fysiologiske ændringer og et fald i organfunktion uafhængigt af sygdom, skade, livsstilsvalg eller miljøfaktorer.

"Geriatrisk" refererer ofte til patienter fra 65 år og frem, men der er ingen bestemt alder, hvor man bliver geriatrisk. Overordnet set behandler BNP'er ældre patienter fra sen voksenalder til livets afslutning. Geriatriske patienter har specifikke plejebehov på grund af de aldringsrelaterede tilstande, de ofte oplever, herunder:

 • Forstoppelse
 • Dehydrering
 • Inkontinens
 • Hyppige fald
 • Tab af knogletæthed
 • Nedsat vejrtrækningsevne
 • Svækket immunforsvar
 • Reduceret respons på stressfaktorer
 • Større chance for infektion

Således omfatter plejemålene for BNP'er at lette helbredelse, forebygge skader eller sygdom, afbøde skader forårsaget af sygdomme og fremme sund livsstil for ældre patienter.

BNI'er specialiserer sig ofte i enten akut pleje eller primær pleje. BNP'er for akut pleje arbejder normalt på skadestuer, klinikker eller intensivafdelinger på hospitaler og reagerer på nødstilfælde, der involverer ulykker eller kritiske sygdomme. Primærplejens BNP'er arbejder dog ofte i private lægepraksis, plejehjem eller rehabiliteringscentre. De yder løbende pleje til patienter, de ser regelmæssigt og konsekvent.

Relateret: 15 karrieremuligheder i gerontologi

Hvad laver en geriatrisk sygeplejerske?

Ligesom familiesygeplejersker yder BNP'er arbejde sammen med læger for at yde omfattende medicinsk behandling til patienter, udføre fysiske evalueringer, vurdere en patients helbred og velvære og skabe plejeplaner baseret på individuelle behov. BNI'er udfører også en række andre opgaver, herunder:

 • Indsamling og registrering af sygehistorie
 • Assistere med dagligdags aktiviteter, såsom at spise, klæde sig på, gå rundt, bruge badeværelset og bade
 • Bestilling af tests
 • Fortolkning af testresultater
 • Forklaring af forhold eller resultater til patienten og dennes familie
 • Oprettelse af en plejeplan og oplysning af patienten og familien om det
 • Administration af medicin til tilstande, der er almindelige hos ældre patienter
 • Behandling af kritiske eller kroniske tilstande som fedme, kræft, hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde
 • Behandling af skader fra fald i hjemmet, hvilket ofte resulterer i brud på en arm, håndled, hofte eller ankel
 • Overvågning af vitale tegn

Hvilke færdigheder har en geriatrisk sygeplejerske brug for?

Geriatriske sygeplejersker kan drage fordel af at have forskellige hårde og bløde færdigheder, såsom:

 • Medicinsk og videnskabelig viden: Områderne inden for medicin og relevante videnskaber såsom biologi ændrer sig konstant med fremskridt inden for teknologi og uddannelse. BNI'er bør være ajourførte om udviklingen på disse områder for at anvende deres læring nøjagtigt.

 • Fysisk styrke og udholdenhed: At hjælpe med egenomsorgsaktiviteter, såsom at bade og bruge badeværelset, kræver ofte løft og positionering af patienter. BNP'er bør således være i stand til at yde fysisk støtte til patienter, når det er nødvendigt.

 • Kommunikation: BNP'er skal ofte formidle komplekse forklaringer eller instruktioner, nogle gange til patienter, der oplever nedsat hørelse eller kognition. Effektiv kommunikation er nøglen, så patienten og deres familie kan forstå plejeplanen.

 • Analyse: BNI'er, især dem, der specialiserer sig i primær pleje, undersøger regelmæssigt patienternes sygehistorie, hjemmemiljø og sociale faktorer for at oprette eller revidere plejeplaner. Analysefærdigheder er især vigtige, hvis BNP skal få en patients historie fra en plejer eller et familiemedlem, hvilket ville kræve, at BNP drager konklusioner om nøjagtigheden af ​​de givne oplysninger.

 • Kritisk tænkning: Patienters plejebehov kan ændre sig over tid, efterhånden som deres helbredsproblemer forværres eller forbedres. BNP'er skal således tænke kritisk for at vurdere en patients helbredstilstand og for at bestemme revisioner af plejeplanen.

 • Empati: De tilstande, som geriatriske patienter ofte har, kan forårsage lidelse, som de har svært ved at kommunikere. BNP'er bør være i stand til at sætte sig i patientens position og forstå de unikke udfordringer, de står over for.

 • Modstandsdygtighed: BNP'er yder ofte pleje til patienter, der nærmer sig slutningen af ​​deres liv, og rådgiver deres familier, hvilket kan være følelsesmæssigt belastende for alle parter. Mental og følelsesmæssig modstandskraft er nødvendig for at håndtere sådanne udfordrende scenarier.

 • Ledelse: BNP'er bør besidde lederegenskaber for at tilskynde til overholdelse af plejeplaninstruktioner, for at være fortalere for patienter og for at tilskynde kolleger til at være mere vidende om ældrepleje.

Relateret: 5 must-have færdigheder til dit sygepleje-CV

Arbejdsmiljø for geriatriske sygeplejersker

BNI'er arbejder i hele sundhedssektoren, selvom deres specifikke arbejdsmiljø kan variere afhængigt af deres speciale. Nogle sygeplejersker kan arbejde i flere indstillinger. Følgende er nogle almindelige arbejdsmiljøer for BNI'er:

Hospitaler

Akut pleje BNP'er arbejder ofte på hospitaler og behandler dem, der har brug for øjeblikkelig pleje. Patienter, der kommer til hospitalet, har normalt pådraget sig en alvorlig skade, såsom et brud, eller har symptomer på en alvorlig sygdom, såsom kræft eller lungebetændelse. Hospitalets BNP'er sørger for regelmæssig patientovervågning indtil udskrivelsen. De kan henvise patienter til en langtidsplejefacilitet fra hospitalet.

Relateret: 17 typer hospitalsjob at udforske

Klinikker

BNP'er arbejder ofte i ambulatorier eller palliative klinikker i en primær plejerolle. Kliniske BNP'er ser ofte patienter regelmæssigt og etablerer langsigtede relationer med dem. Disse sygeplejersker er mere tilbøjelige til at håndtere kroniske tilstande såsom vedvarende smerter fra gigt eller organsygdomme.

Relateret: 12 sundhedsjob, der betaler godt

Assisterede botilbud eller langtidsplejefaciliteter

BNI'er kan arbejde på nogle plejehjem i tilsynsroller. Deres funktioner på sådanne faciliteter kan omfatte udførelse af kontrol og administration af medicin. BNP'er kan også arbejde på visse former for langtidsplejefaciliteter, hvor patienter, der har behov for døgnbehandling, kan få hjælp til daglige aktiviteter, såsom påklædning, badning og ambulering.

Plejehjem

På plejehjem hjælper BNI med at yde 24-timers supervision og pleje. De kan hjælpe med daglige aktiviteter og fungere som primære udbydere af patienter med degenerative sygdomme, såsom osteoporose, degenerativ diskussygdom og Alzheimers sygdom. Andre opgaver kan omfatte administration af medicin og udførelse af sundhedsevalueringer.

Relateret: 16 stillinger på plejehjem at overveje

Sådan bliver du geriatrisk sygeplejerske

Vejen til et erhverv som geriatrisk sygeplejerske involverer en kombination af uddannelse, licens og certificering. Følg disse trin for at blive en geriatrisk sygeplejerske.

1. Gennemfør dine bachelorstudier

En bachelor i sygepleje er et almindeligt første krav for at blive sygeplejerske. Det dækker en bred vifte af emner, herunder men ikke begrænset til anatomi, kost og ernæring, akutbehandling, farmakologi, fysiologi og psykologi. Fra start til slut kan denne grad tage cirka fire år at fuldføre som fuldtidssygeplejerskestuderende. Men hvis du allerede har opnået en associeret grad i sygepleje, kan du opnå en bachelorgrad på mindre end to år.

2. Bliv uddannet sygeplejerske

Det næste trin er at bestå National Council Licensure Examination for Registrerede Sygeplejersker, eller NCLEX-RN, en multiple choice-eksamen, der vurderer din viden og færdigheder relateret til sygepleje. En bestået score giver dig en licens til at praktisere som sygeplejerske.

3. Gennemfør dine kandidatstudier

At blive en BNP kræver også studier på kandidatniveau, specifikt en Master of Science in Nursing eller MSN. MSN-graden omfatter 40 til 70 kredittimer. Fuldførelsen af ​​graden kan tage op til to år for fuldtidsstuderende, mens det er almindeligt for deltidsstuderende at tage op til fem år for at opnå denne grad. Nogle MSN-programmer er specialiserede i gerontologi, men BNP'er behøver ikke denne specialisering for at komme ind i feltet.

4. Få klinisk erfaring

Før certificering som GNP kræver American Nurses Credentialing Center, eller ANCC, at du opnår mindst 500 timers superviseret klinisk erfaring i rollen som voksen-gerontologisk sygeplejerske, med fokus på din erfaring med pleje af geriatriske patienter. Denne erfaring giver dig mulighed for at anvende din specialiserede læring og giver dig førstehåndserfaring med at yde pleje. Når du arbejder på fuld tid, kan du fuldføre dine 500 timers erfaring på så lidt som 13 uger.

5. Bestå en certificeringseksamen

ANCC tilbyder to certificeringseksamener for geriatriske sygeplejersker: Adult-gerontology Acute Care Nurse Practitioner Certification og Adult-gerontology Primary Care Nurse Practitioner Certification. Hver eksamen giver dig 3,5 timer til at udfylde 25 prætestspørgsmål og 150 scorede spørgsmål. Den maksimale score er 500, og du skal score mindst 350 for at bestå. Testen er computerbaseret og tilbydes året rundt. Skulle du have brug for at tage testen igen, kan du gøre det 60 dage efter dit forrige forsøg, med maksimalt tre forsøg om året.

Når du har bestået certificeringseksamen, kan du praktisere som geriatrisk sygeplejerske. Certificeringen er gyldig i fem år, i hvilket tidsrum du skal opfylde faglige udviklingskrav for at opretholde certificeringen.

Frederik Troelsen
Frederik Troelsen Inden for medicin kan forskellige populationer af patienter have forskellige plejebehov. De ældre lider ofte af tilstande, der er unikke for aldrende patienter, så de har brug for specialiseret pleje fra dedikerede udbydere. Geriatriske sygeplejersker, eller BNP'er, er blandt de sundhedsprofessionelle, der yder medicinsk behandling til ældre patienter, der har tilstande eller sygdomme relateret til aldring. I denne artikel diskuterer vi geriatrisk sygeplejerskes rolle og pligter, ser på nogle af deres kompetencer og arbejdsmiljøer og forklarer, hvordan du kan blive en geriatrisk sygeplejerske.