Hvad Er En Doula?

Hvad Er En Doula?

En doula kan spille en vigtig rolle for en gravid mors fysiske sundhed og mentale velbefindende. Doulas kan hjælpe moderen med at forberede sig til den nye baby, yde støtte under fødslen og fødslen og give råd og assistance efter barnet er født. Selvom det kan være en krævende karriere at være doula, kan det også være meget givende.

I denne artikel vil vi diskutere, hvad det vil sige at være doula, hvilken uddannelse der kræves for at blive det, og de ansvarsområder, der følger med jobbet.

Hvad er en doula?

En doula, også kendt som en "fødselsledsager" eller en "fødselsassistent", giver fysisk, følelsesmæssig og informativ støtte til en mor før, under og efter fødslen. Doulaer er vidende om de medicinske aspekter af fødsel og fødsel. Men i modsætning til arbejds- og fødesygeplejersker er doulaer ikke uddannet til at yde lægehjælp. Deres rolle er at gøre fødslen og fødselsprocessen så behagelig, sund og følelsesmæssigt tilfredsstillende for moderen som muligt.

Der er tre typer doulaer:

  • Fødselsdoula: De fleste doulaer er fødselsdoulaer. De yder støtte til moderen under graviditeten og i nogle måneder før og efter fødslen.

  • Fødselsdoula: Hvis moderen er blevet lagt på sengeleje eller oplever en højrisikograviditet, giver antepartum doula trøst og hjælp. Deres praktiske og følelsesmæssige støtte kan være meget gavnlig i denne stressende tid for moderen.

  • Postpartum doula: I ugerne efter fødslen kan moderen ofte føle sig overvældet. En postpartum doula giver følelsesmæssig støtte til moderen og hjælper med rengøring, madlavning og pasning af barnet, så moderen kan hvile.

Mange doulaer er uddannet i alle tre områder af graviditetsstøtte, selvom nogle er specialiserede i enten førfødsels- eller postfødselsstøtte.

Relateret: Lær om at være en registreret sygeplejerske (RN)

Træning og certificeringer til doulaer

Du behøver ikke en gymnasial eksamen eller universitetsgrad for at være doula, men du skal igennem en uddannelse, hvis du vil blive certificeret. I USA godkendes de fleste doula-træningsprogrammer af Doulas of North America (DONA). CAPPA (Childbirth and Postpartum Professional Association) administrerer verdensomspændende certificeringer. Disse træningsprogrammer er typisk en blanding af onlinekurser og praktiske workshops. De emner, du kan studere under fødselstræning inkluderer:

  • Sådan giver du komfort og støtte
  • Fysiologien af ​​graviditet og fødsel
  • God ernæring og motion
  • Normale fødselsprocedurer
  • Graviditetskomplikationer

Certificering kan være eller ikke være et krav, afhængigt af hvor du bor eller den person, der ansætter dig. Du bør dog overveje at blive certificeret alligevel. Det giver dig ikke kun flere muligheder, når du leder efter arbejde, men det kan også give potentielle kunder mere tillid til dine færdigheder.

Relateret: 10 bedste færdigheder at inkludere på et CV

Hvad laver en doula?

En doulas pligter og ansvar omfatter:

Møde med kunden

Doulas mødes typisk med deres kunder flere måneder før babyens termin. I løbet af disse måneder vil de lære hinanden at kende for at sikre, at klienten føler sig tryg ved at tale åbent og ærligt med doulaen. Dette giver doulaen mulighed for at besvare spørgsmål og løse eventuelle bekymringer, som deres klient måtte have.

Mens doulaer ikke er uddannet til at give medicinsk rådgivning eller assistance, ved de typisk nok om de medicinske procedurer til at give nyttig information. Det er normalt for doulas at dele deres kontaktoplysninger med deres kunder, så de kan være tilgængelige til at besvare spørgsmål til enhver tid.

Udvikling af en fødselsplan

En fødselsplan er en 1-sides erklæring om, hvad moderen ønsker, når fødslen begynder. Det gælder blandt andet, hvem moderen måtte ønske til stede ved fødslen, om der skal være fosterovervågning, og om moderen ønsker smertestillende medicin. Doulas kan hjælpe deres klient med at gennemtænke alle de tilgængelige muligheder og dokumentere deres ønsker på forhånd.

Undervisning i afspændings- og åndedrætsteknikker

Doulas kan lære deres klienter afslapnings- og vejrtrækningsteknikker, der kan hjælpe med at lindre noget af stress og smerte ved fødslen. Disse teknikker kan være nyttige selv i ugerne før fødsel.

At være til stede under fødslen

Fra det tidspunkt, hvor klienten kommer ind på hospitalet, til barnet er født, vil doulaen være sammen med klienten og yde støtte og opmuntring. Under fødslen kan doulas besvare spørgsmål, deres klienter måtte have, samt øve vejrtrækning, afspænding og massageteknikker, når det er relevant.

Advokat for klienten under fødsel og fødsel

Når klienten er klar til at føde, kender doulas deres klienters ønsker og kan hjælpe med at sikre, at de bliver fulgt. Dette er især vigtigt, hvis klienten ikke er i stand til at udtrykke disse ønsker på grund af smerter eller medicin.

Assistere fødselspartneren

Klientens fødselspartner kan være en romantisk partner, en nær ven eller en pårørende. En doulas opgave er at hjælpe dem begge. Især kan doulaer opmuntre fødselaren til at hjælpe med at trøste klienten. Doulas kan også svare på spørgsmål, som fødselaren måtte have eller træde til, hvis fødselaren foretrækker at observere.

Hjælpe klienten med amning og binding

Når barnet er født, er doulaer tilgængelige for at hjælpe klienter, der kan have svært ved at fodre deres baby. Doulaer kan også opmuntre til binding mellem den nye baby, moderen og andre familiemedlemmer.

Besøg hos klienten efter udskrivelse

I et par uger efter, at klienten forlader hospitalet, kan doulas besøge hjemmet for at fortsætte med at yde praktisk og følelsesmæssig støtte. Dette kan omfatte at lave lettere husarbejde, lave måltider eller blot tale. Doulas kan endda tage sig af babyen selv for at give klienten mulighed for at hvile.

At yde støtte efter fødslen

Postpartum doulas kan aflægge regelmæssige besøg hos deres klient i hele postpartum perioden, som kan vare op til seks måneder. I løbet af denne tid vil doulaen yde hjælp til både klienten og familien, når de vænner sig til at få en ny baby i huset. Dette inkluderer at give information til at hjælpe klienten med at træffe beslutninger om børnepasning, samt at lette kommunikationen mellem klienten og omsorgspersoner, når det er nødvendigt.

Relateret: Kommunikationsfærdigheder: Definitioner og eksempler

Henriette Andreasen
Henriette Andreasen En doula kan spille en vigtig rolle for en gravid mors fysiske sundhed og mentale velbefindende. Doulas kan hjælpe moderen med at forberede sig til den nye baby, yde støtte under fødslen og fødslen og give råd og assistance efter barnet er født. Selvom det kan være en krævende karriere at være doula, kan det også være meget givende.