Hvad Er En Certificeret Jordemoder?

Hvad Er En Certificeret Jordemoder?

Hvis du har en baggrund inden for et sundhedsrelateret felt og nyder at arbejde med fødsel og fødsel, så kan en karriere som jordemoder være noget for dig. At forstå de forskellige typer jordemødre og de skridt, du skal tage for at forfølge en certificering i jordemoder, kan hjælpe dig med at afgøre, om denne karriere passer godt.

I denne artikel diskuterer vi, hvad en certificeret jordemoder er og deres primære pligter, udforsker de skridt, du skal tage for at forfølge denne karrierevej, og giver svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om at være jordemoder.

Relateret: Fødselslæger vs. jordemødre: En guide til at vælge en karriere inden for fødsel og fødsel

Hvad er en certificeret jordemoder?

En certificeret jordemoder (CM) er en sundhedsperson, der er ansvarlig for at passe mødre og nyfødte under fødslen, fødslen og efter fødslen, og som også er akkrediteret af Accreditation Commission for Midwifery Education (ACME).

Hvad laver en certificeret jordemoder?

En certificeret jordemoder har en række opgaver, herunder:

 • Overvågning af den gravides og hendes ufødte barns helbred
 • Tilbyde uddannelse og rådgivning til kvinder på individuel basis
 • Behandling af en kvindes mandlige partner for seksuelt overførbare sygdomme
 • Hjælper under fødslen og fødslen
 • At sørge for den nyfødte i de første 28 dage
 • Give opfølgningspleje til nyfødte og mor og tilbyde vejledning om spædbørnspleje, såsom hjælp til amning

Sådan bliver du certificeret jordemoder

Her er de grundlæggende trin, du bør tage, hvis du er interesseret i at forfølge en karriere som certificeret jordemoder:

1. Forfølge en bachelorgrad

For at kvalificere dig til en certificeret jordemoderrolle skal du først have en bachelorgrad. Hvis du forfølger en karriere som certificeret sygeplejerske-jordemoder, bør du opnå en bachelorgrad i sygepleje. CM-legitimationen er forbeholdt aspirerende jordemødre, der har en uddannelse inden for en anden sundhedsrelateret disciplin end sygeplejerske. Det er vigtigt at huske på, at kun få stater anerkender CM-legitimationsoplysningerne. For at få større muligheder for beskæftigelse, kan du overveje at forfølge en grad i sygepleje efterfulgt af et CNM-kandidatprogram.

Relateret: Hvor meget tjener en jordemodersygeplejerske?

2. Få en kandidatgrad i jordemoder

Uanset om du forfølger en CM eller CNM legitimation, er du forpligtet til at gennemføre en kandidatuddannelse. CNM-programmer tager mindst 24 måneder at gennemføre. Før de begynder, skal de bekræfte, at programmet er akkrediteret af ACME. Aspirerende CM'ere skal finde en akkrediteret kandidatuddannelse for certificerede jordemødre.

3. Bestå den nationale adgangsgivende eksamen

For at kvalificere sig til en rolle som certificeret sygeplejerske-jordemoder skal kandidater bestå den nationale kvalificerende eksamen, der tilbydes af American Midwifery Certification Board (AMCB), som er den eneste amerikanske organisation, der udsteder disse legitimationsoplysninger. CM'er er forpligtet til at tage den samme certificeringseksamen som CNM'er og har også samme praksis, selvom det igen kun er et udvalgt antal stater, der anerkender denne legitimation.

Ofte stillede spørgsmål om jordemødre

Her er nogle af de oftest stillede spørgsmål om en karriere som jordemoder:

Skal jordemødre certificeres?

Nej, jordemødre, der ikke er certificerede, omtales typisk som empiriske jordemødre eller lægjordemødre. De får deres uddannelse gennem selvstudium og læreplads. Selvom de kan være meget dygtige, er de ikke certificerede og er derfor ikke forpligtet til at opretholde nogen specifik standard for pleje eller overholde regler. De er fokuseret på hjemmefødsler, fordi de ikke er certificerede eller licenserede.

Hvis en mor skal overføres til hospitalet, har lægjordemoderen ingen hospitalsprivilegier og kan derfor kun fungere som moderens doula. En doula er en uddannet professionel, der går ind for moderen og giver følelsesmæssig og fysisk støtte under fødslen.

Hvis den kommende mor har en reservelæge, vil denne person tage over for den læggående jordemoder, når de når frem til hospitalet. Hvis du vil have sygehusprivilegier og have ret til at arbejde inden for sundhedsvæsenet, skal du være autoriseret og certificeret.

Læs mere: Doula vs. Jordemoder: Forskelle og ofte stillede spørgsmål

Hvad er titlen på en jordemoder?

Der er et par forskellige typer jordemødre:

 • Certificeret sygeplejerske-jordemoder: Denne type jordemoder har gennemført uddannelse i et medicinsk, hospitalsbaseret miljø, og omfanget af deres praksis giver dem mulighed for at praktisere i alle fødselsmiljøer.
 • Direkte jordemoder: Denne type jordemoder er en uafhængig praktiserende læge, der lærte jordemoder gennem college, universitetsbaserede programmer, jordemoderskole, lærepladser og selvstudier. Både autoriserede jordemødre (LM'er) og registrerede jordemødre (RM'er) er eksempler på direkte indgående jordemødre eller DEM'er.
 • Certificeret jordemoder: Disse jordemødre har en baggrund inden for et andet sundhedsrelateret område end sygepleje. De er forpligtet til at gennemføre en uddannelse på kandidatniveau for jordemoder og har en uddannelse svarende til den for en certificeret sygeplejerske-jordemoder.
 • Certificeret professionel jordemoder: Dette er den legitimation, som de fleste jordemødre har og kræver, at kandidater har viden uden for et hospitalsmiljø.
 • Traditionel jordemoder : Denne type jordemoder omtales også som en lægmand eller empirisk jordemoder og vælger af personlige, religiøse eller filosofiske årsager ikke at blive autoriseret eller certificeret.

Relateret: Hvad du behøver at vide om en karriere som sygeplejerske jordemoder

Hvad er forskellen mellem en certificeret professionel jordemoder og en certificeret sygeplejerske-jordemoder?

Der er to primære forskelle mellem certificerede professionelle jordemødre og certificerede sygeplejerske-jordemødre:

Uddannelsesmæssig baggrund

En af de vigtigste forskelle mellem en certificeret professionel jordemoder (CPM) og en certificeret sygeplejerske-jordemoder (CNM) er, at en CNM er uddannet i både sygeplejerske jordemoder. CPM'er har ikke en sygeplejerskeuddannelse før de begynder på deres jordemoderuddannelse.

Træning og arbejdsmiljø

Certificerede sygeplejersker-jordemødre træner i et hospitalsbaseret miljø typisk praksis på hospitaler og klinikker. Certificerede professionelle jordemødre skal omvendt have erfaring uden for hospitalsmiljøer. Deres uddannelse er fokuseret på at yde omsorg i fritstående fødecentre og hjem. De kan også praktisere i lægers kontorer og klinikker.

William Bjerg
William Bjerg Hvis du har en baggrund inden for et sundhedsrelateret felt og nyder at arbejde med fødsel og fødsel, så kan en karriere som jordemoder være noget for dig. At forstå de forskellige typer jordemødre og de skridt, du skal tage for at forfølge en certificering i jordemoder, kan hjælpe dig med at afgøre, om denne karriere passer godt.