Hvad Er Applikationer?

Hvad Er Applikationer?

Applikationsudviklere har en bred vifte af valgmuligheder, når det kommer til at få deres applikationer frem for slutbrugerne. Mens tidligere applikationer typisk blev installeret direkte på brugernes computere, er der nu mange muligheder for at levere adgang til applikationer via webservere, hvor brugerne kan tilgå og bruge applikationen direkte på nettet. I denne artikel giver vi et grundlæggende overblik over de forskellige typer applikationer, forskellene mellem dem og hvordan applikationer adskiller sig fra software og programmer.

Hvad er applikationer?

Applikationer er stykker software, der gør det muligt for brugeren at udføre bestemte opgaver på en computer eller mobilenhed. Alle computere og mobile enheder sælges med forudindlæste eller indbyggede applikationer, såsom en webbrowser, lommeregner og medieafspiller. Disse applikationer kører ved hjælp af din enheds operativsystem (OS), med understøttelse af baggrundsprogrammer kaldet systemsoftware, til at kommunikere med andre applikationer eller hardware (såsom hukommelse og lager) ved hjælp af dens applikationsprogrammeringsgrænseflade (API), en slags bro, der tillader to applikationer at tale med hinanden.

Efterhånden som du bruger din enhed, vil du gradvist købe og installere flere applikationer for at øge enhedens ydeevne og funktionalitet eller for at udføre specifikke opgaver.

Eksempler på applikationer omfatter:

  • E-mail programmer
  • Tekstbehandling, regneark og databaseprogrammer
  • Webbrowsere
  • Billedredigerere, filmafspillere, videoredigerere
  • Sociale medieplatforme
  • Spil

Til næsten enhver opgave, du kan komme i tanke om, er der applikationer til at hjælpe dig med at udføre dem.

Relateret: Computerfærdigheder: Definitioner og eksempler

Desktop vs. mobilapplikationer

Nogle gange omtaler fagfolk i it-sektoren desktop-applikationer som blot "applikationer" og mobile applikationer som "apps". Denne lille afvigelse i terminologi hjælper dem med nemt at identificere desktop- og mobilapplikationer. Terminologien opstod i feltet på grund af forskellene i funktion og værdi mellem applikationer til desktop og applikationer til mobil.

Fungere

IT-professionelle såvel som nogle slutbrugere nævner funktionalitet som den mest almindelige måde at skelne mellem desktop- og mobilapplikationer på. En mobilapp udfører generelt en enkelt funktion eller tjener et enkelt formål, mens en desktopapplikation er designet til at udføre flere funktioner samtidigt.

Værdi

Nogle brugere føler, at mobilapps er til engangsbrug. Når du ikke længere har brug for appen, klikker du blot på afinstaller-knappen. Omvendt, hvis en desktop-applikation fejler, forsvinder eller på anden måde er utilgængelig, kan det påvirke dit arbejdsoutput for dagen negativt. I betragtning af, at nogle desktop-applikationer er ret dyre, forventes det, at applikationen vil fungere, som den er beregnet til.

Flere sammenligninger er som følger:

Desktop applikationer

Desktop-applikationer kan opdeles i mange kategorier. Nogle har mange funktioner (såsom diasshowpræsentationer eller tekstbehandling), mens andre er langt mere forenklede, kun designet til at udføre en eller to opgaver. Eksempler på desktop-apps omfatter lommeregner- og kalenderapplikationer, internetbrowsere, spil, videoredigeringsprogrammer og billedmanipulationsprogrammer.

Mobile apps

Mobile enheder som smartphones, tablets, smartwatches og mere har millioner af muligheder, når det kommer til apps. Nogle apps er beregnet til at efterligne funktionaliteten af ​​desktop-applikationer, såsom pdf-læsere og tekstbehandlingsapps, mens andre bruges til kommunikation (sociale apps, dating-apps, videoopkald), spil, nyheder, netbank og mere.

Mobilapps kan sorteres i følgende kategorier: Livsstil (fitnesstrackere, madlevering, musikstreaming og rejsetjenester), sociale medier, værktøj (alarmer/påmindelser, kalender, lommeregner, lommelygte, kamera), spil/underholdning, produktivitet (bemærk - at tage apps, dokumenter/ark, betalingsmetoder) og nyheder/information

Andre typer apps

Der er andre apps, der teknisk set ikke er stationære eller mobile, men som du kan få adgang til og bruge via begge typer enheder. Disse applikationer omtales som webapps, som typisk oprettes og gemmes på en fjernserver og tilgås via en webbrowser. Webapps virker ikke, medmindre der er en internetforbindelse, mens nogle mobilapps og mange desktopapps kan køre uden internetadgang.

En anden type applikation er software-as-a-service (SaaS). Denne type app gemmer udelukkende brugerdata i skyen og kan tilgås via mobil eller desktop. De fleste SaaS-applikationer er abonnementsbaserede og opkræver et adgangsgebyr for at bruge applikationen og dens skylager.

Relateret: Lær om at være softwarearkitekt

Forskellen mellem programmer, software og applikationer

Begreberne program, software og applikation er relaterede, men i modsætning til brugernes semi-populære mening er de ikke det samme. Her er en sammenligning mellem de tre:

Program

Enkelt sagt dikterer et program instruktioner, der fortæller en enhed, hvad den skal gøre. Programmer er skrevet af kodningseksperter i forskellige programmeringssprog (Java, PHP, Python, SQL) og er proprietære (licenseret under copyright), hvilket betyder, at slutbrugeren kan købe retten til at bruge programmet, men ikke har tilladelse til at ændre programmet .

Software

Software omfatter de programmer, der bruges til at fungere på en computer, og som ikke er hardware (en fysisk komponent af enheden, der er nødvendig for, at den kan fungere) eller firmware (et virtuelt program, der er nødvendigt for at bruge hardware). Systemsoftwaren fungerer i baggrunden, styrer driften af ​​enheden og har ikke grænseflader med slutbrugeren. Software kan være open source (alle kan bidrage til at skrive softwarens funktionalitet) eller proprietær.

Ansøgninger

Programmer kan ikke køre på egen hånd; de er som en ekstra (virtuel) komponent for at øge funktionaliteten af ​​den fysiske enhed, når den understøttes af systemsoftware, som giver adgang til hardware (hukommelse, lagring). En applikation kan betragtes som en type software, der er unik ved, at den interagerer direkte med slutbrugeren for at hjælpe brugeren med at udføre visse funktioner ved hjælp af deres enhed. Individuelle applikationsudviklere kan vælge at gøre open source applikationer frit tilgængelige under en generisk eller offentlig licens.

Thor Haugaard
Thor Haugaard Applikationsudviklere har en bred vifte af valgmuligheder, når det kommer til at få deres applikationer frem for slutbrugerne. Mens tidligere applikationer typisk blev installeret direkte på brugernes computere, er der nu mange muligheder for at levere adgang til applikationer via webservere, hvor brugerne kan tilgå og bruge applikationen direkte på nettet. I denne artikel giver vi et grundlæggende overblik over de forskellige typer applikationer, forskellene mellem dem og hvordan applikationer adskiller sig fra software og programmer.