HTML Vs. JavaScript: Definitioner, Forskelle Og Hvorfor De Betyder Noget

Både HTML og JavaScript hjælper med at skabe, understøtte og administrere næsten alle websteder. HTML og JavaScript er dog forskellige i, hvilke webstedselementer de kontrollerer, samt hvordan de interagerer med webbrowsere. Hvis du vil designe eller administrere din egen hjemmeside, er det vigtigt at kende lighederne og forskellene mellem HTML og JavaScript. I denne artikel diskuterer vi definitionerne af HTML og JavaScript, og hvordan JavaScript og HTML sammenligner og kontrasterer med hinanden.

Hvad er HTML?

HTML er et sprog, der hjælper med at skabe websteder og webapplikationer. HTML giver de grundlæggende strukturelle aspekter for næsten alle websteder. Din webbrowser oversætter HTML-sproget til det visuelle layout, du ser på et websted. HTML er forkortelsen for HyperText Markup Language. Et opmærkningssprog består primært af tags, også kaldet elementer. Disse tags mærker dele af et websted, herunder afsnitsskift, indlejrede links til andre websteder, overskrifter og afsnitsskift.

Tags indeholder kode for det element, der ændres, inde i større og mindre end tegn. Tagget "p" ændrer eller opretter f.eks. afsnittene på dit websted. Alle tags skal indeholde både et åbent og et lukket tag, der fortæller din computer, hvornår den skal begynde eller afslutte et bestemt strukturelt element. Hvis du f.eks. ville oprette et afsnit på dit websted, ville dine tags se sådan ud, undtagen med mellemrummene inde i taggene fjernet:

" < p > Det er her du skriver dit afsnit. < / p > "

Relateret: [ Website vs. webapplikation: Hvad er forskellen?**](https://www.Bonjoures.com/career-advice/career-development/website-vs-web-application)

Hvad er Javascript?

JavaScript er et programmeringssprog, som du kan bruge med HTML. Webudviklere og andre fagfolk bruger JavaScript til at tilføje forbedret eller dynamisk indhold til websider. JavaScript fortæller din onlinebrowser, hvordan visse elementer på en webside opfører sig, såsom deres bevægelse på tværs af en side. Næsten alle websteder med interaktivt eller kompliceret indhold bruger JavaScript.

JavaScript, også almindeligvis forkortet som JS, er en specifik type programmeringssprog kendt som et scriptsprog. Onlinebrowsere fortolker scriptsprog i realtid, hvilket betyder, at brugere er aktive på en bestemt side. Når du bruger JS, behøver din computer og browser ikke at behandle noget af programmeringssproget, før hjemmesiden indlæses på din browser.

Læs mere: FAQ: Hvad er JavaScript?

Hvorfor er det vigtigt at kende forskellen mellem HTML og JavaScript?

At forstå både forskellene og lighederne mellem HTML og JavaScript kan hjælpe din karriere af en række forskellige årsager. Her er et par grunde til at lære mere om, hvordan HTML kan sammenlignes med JavaScript:

Opret din egen hjemmeside

Hvis du er freelancer eller driver en lille virksomhed, vil du måske designe din egen hjemmeside. De fleste mennesker, der er selvstændige eller leder små virksomheder, har hjemmesider, der gør det nemmere for kunderne at opdage, kontakte eller holde kontakten med deres virksomhed.

At kende forskellene mellem HTML og JavaScript hjælper dig med at finde ud af, hvilke sprog du skal lære for at designe den hjemmeside, der passer bedst til din virksomhed. For eksempel, hvis du kun vil administrere layoutet på din hjemmeside, så vil du måske bare lære dig selv HTML. Men hvis du ønsker at bygge et websted med mere interaktive funktioner, såsom lyd eller rullemenuer, så lær mere om JavaScript og HTML.

Bliv webudvikler eller et relateret erhverv

At lære HTML og JavaScripts forskellige evner kan hjælpe dig med at starte en karriere som webudvikler. Nogle webudviklerstillinger på begynderniveau kræver kun, at ansøgere kan nogle få computersprog, såsom HTML og JavaScript. HTML og JavaScript kan også hjælpe dig med at lære om mere avancerede computersprog og udforske andre relaterede karrierer, såsom en computerkoder, softwaretester eller mobilapplikationsdesigner.

Læs mere: Hvad er en webudvikler?

Øg dine tekniske færdigheder

Selvom du ikke er interesseret i at blive webudvikler, kan forståelsen af ​​det grundlæggende i HMTL og JavaScript hjælpe dig med at starte eller fremme din karriere inden for en række forskellige erhverv og områder. Da de fleste virksomheder på tværs af alle brancher har en tilstedeværelse online, sætter mange supervisorer og ledere pris på at have medarbejdere, der er fortrolige med computersprog relateret til webudvikling.

HTML vs. Javascript

Selvom HTML og JavaScript begge relaterer til webudvikling og design, adskiller de sig i deres funktioner, muligheder og sværhedsgrad. Her er de grundlæggende ligheder og forskelle mellem HTML og JavaScript:

Regnesprog

Når du opretter din hjemmeside, kan du bruge både HTML og JavaScript til at styre de elementer, som besøgende ser på dine websider. Disse to sprog kommunikerer dog med din online browser på forskellige måder.

HTML kommunikerer med din webbrowser gennem kompilering, hvilket betyder, at din computer først skal transformere den menneskelige kode til maskinkode. JavaScript kan dog udføre de efterspurgte funktioner uden at få sit scriptsprog oversat til maskinkode.

Relateret: 50 typer programmeringssprog og hvad de gør

Type indhold

HTML opretter og ændrer immobile strukturer på et websted. Men JavaScript opretter og ændrer webstedsfunktioner, der er mere dynamiske eller komplekse. Hvis du for eksempel vil tilføje et stillbillede til din hjemmeside, bruger du HTML til at vise billedets placering i forhold til andre elementer og justering på siden. Hvis du i stedet vil lægge et levende billede, såsom en animation eller et billede, der kun vises, når brugere ruller ned på en side, skal du bruge JavaScript ud over din strukturelle HTML.

Besvær med at lære

De fleste computerprofessionelle betragter HTML som et lettere sprog at lære end JavaScript af et par grunde:

 • Kendskab til andre computersprog: Du skal allerede kende HTML for at lære JavaScript, da JavaScript ofte ændrer HTML-elementer. De fleste mennesker, der lærer JS, lærer typisk også først Cascading Style Sheets (CSS), et andet computersprog, der ændrer webstedselementer såsom tekststørrelse og baggrundsfarve.
 • Forståelse af grundlæggende programmering: JavaScript er et af de nemmere programmeringssprog. Men at lære JavaScript kræver, at du allerede forstår grundlæggende programmeringssprogsprincipper og -teknikker.

Det er dog vigtigt at indse, at du ikke behøver at være professionel webudvikler eller computerprogrammør for at lære hverken HTML eller JavaScript. Mange enkeltpersoner fra andre karrierer og brancher lærer det grundlæggende i både HTML og JS for at oprette eller ændre websteder til deres virksomhed.

Relateret: Webudviklerfærdigheder: Definitioner og eksempler

Interaktion med brugere

HTML opretter en websidestruktur, som seerne ikke kan ændre. JavaScript-elementer tilskynder dog ofte til brugerinteraktion. Du kan bruge JavaScript til at skabe interaktive elementer såsom:

 • Bekræftelsesbokse, f.eks. for at spørge en bruger, om de vil tillade meddelelser fra et websted
 • Lommeregnere
 • Indhold, der kan downloades, såsom e-bøger eller hvide sider
 • Web- eller mobilenhedsapps
 • Knapper, der skifter farver, når brugere holder markøren over eller klikker på
 • Tastaturnavigationsgenveje
 • Timere eller nedtællingsure
 • Stillbilleder brugere navigerer
 • Lyd, der afspilles automatisk på en bestemt webside, eller når en bruger klikker på denne funktion
 • Funktioner, der hjælper brugere med at oprette sikre adgangskoder
 • Online spil
 • Animationer udløses kun, når brugere ruller ned på en side
 • Menuer, der popper frem, hvis en bruger klikker på deres faner

Klient vs. server-baseret

Hvis du har en hjemmeside, der bruger HTML, behandler din server informationen først, når en bruger tilgår din hjemmeside. Dette skyldes, at dit webstedsdomæne er vært for din HTML-kode. Men hvis dit websted bruger JavaScript, behandler din server ikke disse oplysninger, når klienter får adgang til din webside. I stedet behandler enhederne hos de brugere, der får adgang til websiden, JavaScript'et på dit websted.

Kompatibilitet med online browsere

Alle online browsere understøtter HTML. Det betyder, at uanset hvilken browser klienter bruger til at besøge dit websted, kan de se de strukturelle aspekter af dit websted, der er oprettet med HTML.

JavaScript-elementer varierer dog i, hvor godt de fungerer på forskellige browsere. Afhængigt af hvordan du bruger JavaScript, og hvilken browser dine kunder bruger, kører nogle JS-funktioner muligvis ikke korrekt eller fuldstændigt for alle dit websteds besøgende.

Relateret: Hvad er mobilvenligt? (Med tips til at give en mobilvenlig oplevelse)

Hvad vs. hvordan

HTML fortæller din webbrowser, hvilke elementer der skal placeres på en webside. JavaScript påvirker dog, hvordan en webbrowser viser disse elementer. For eksempel, mens du måske bruger HTML til at placere dine tekstoverskrifter, vil du bruge JavaScript til at animere teksten eller til at skabe en speciel effekt, når brugere klikker på teksten.

Alice Frank
Alice Frank Både HTML og JavaScript hjælper med at skabe, understøtte og administrere næsten alle websteder. HTML og JavaScript er dog forskellige i, hvilke webstedselementer de kontrollerer, samt hvordan de interagerer med webbrowsere. Hvis du vil designe eller administrere din egen hjemmeside, er det vigtigt at kende lighederne og forskellene mellem HTML og JavaScript. I denne artikel diskuterer vi definitionerne af HTML og JavaScript, og hvordan JavaScript og HTML sammenligner og kontrasterer med hinanden.