Headhunter Vs. Recruiter: Hvad Er Forskellen?

Headhunter Vs. Recruiter: Hvad Er Forskellen?

Mennesker i mange jobstillinger spiller roller i processen med at ansætte jobkandidater. Headhuntere og rekrutterere er begge ansvarlige for at finde kandidater, men de bruger forskellige metoder, og de henter ofte forskellige typer kandidater. Det er vigtigt at forstå forskellene mellem de to, så du kan finde de bedste jobkandidater til din virksomhed. I denne artikel forklarer vi, hvad headhuntere og rekrutterere er, og vi lister nogle af de største forskelle mellem dem.

Hvad er en headhunter?

En headhunter er en professionel, der har til formål at besætte åbne stillinger for en kundevirksomhed. Nogle gange omtales processen med headhunting som at udføre en executive search. Typisk hyrer virksomheder headhuntere til at hjælpe dem med at finde de bedste jobkandidater til topstillinger i virksomheden, såsom administrerende direktører eller andre ledere. De henvender sig normalt til ansatte i øjeblikket og tilbyder dem stillinger for at overtale dem til at flytte til deres klients virksomhed.

Headhuntere behandler ofte potentielle jobkandidater for at sikre, at de har alle de færdigheder og kvalifikationer, der matcher jobbeskrivelsen. Normalt arbejder headhuntere for bureauer og indgår kontrakter med kunder, hvilket betyder, at de normalt er tredjeparter. De kan også specialisere sig i visse typer industrier og nicher. Nogle gange kan de arbejde med flere klienter på samme tid.

Relateret: Sådan finder du en headhunter til at finde et job til dig: Med tips og ofte stillede spørgsmål

Hvad er en rekrutterer?

En rekrutterer er en professionel, der er ansvarlig for at finde topjobkandidater til at udfylde en række ledige stillinger. Rekrutterere forbinder med kandidater, der er åbne for ansættelse. Ofte finder rekrutterere kandidater på jobmesser, gennem deres netværk eller på netværkswebsteder. De kan også være ansvarlige for at screene kandidater for at sikre, at de opfylder jobkvalifikationer, og de kan også oprette samtaler.

Rekrutterere kan arbejde for en virksomhed eller et rekrutteringsbureau. Rekrutterere kan specialisere sig i en bestemt type industri, men de arbejder ofte på tværs af mange brancher. Virksomheder henvender sig ofte til rekrutterere, når de skal besætte mange ledige stillinger hurtigt. Rekrutterere kan også arbejde i personaleafdelingen i en virksomhed og udfylde åbne stillinger for deres specifikke virksomhed.

Relateret: Lær om at være rekrutterer

Forskelle mellem headhuntere vs. rekrutterere

Headhuntere og rekrutterere er begge ansvarlige for at finde de bedste kandidater til at besætte åbne stillinger. Nogle gange arbejder de endda sammen. Selvom de to titler har ligheder, er der vigtige forskelle mellem dem, herunder:

Stillinger de udfylder

En af de største forskelle mellem headhuntere og rekrutterere er de stillinger, de sigter mod at besætte. Headhuntere sigter efter at besætte ledende stillinger på højt niveau for deres kunder, mens rekrutterere kan være ansvarlige for at besætte en række forskellige stillinger. Desuden henvender headhuntere sig normalt til personer, der allerede er ansat, mens rekrutterere ofte henvender sig til personer, der er åbne for ny beskæftigelse.

Relateret: Hvad er headhunting, og hvordan er det forskelligt fra rekruttering?

Metoder

Metoderne, som de to bruger, er også forskellige. Headhuntere er normalt meget proaktive, da de henvender sig til folk, der allerede er ansat og ikke nødvendigvis leder efter et nyt job. Headhuntere bruger typisk metoder som:

 • Søger deres professionelle forbindelser
 • Gennemgang af personaleplaner for virksomheder
 • Deltagelse i professionelle netværksarrangementer

Rekrutterere er dog normalt mere reaktive, fordi jobkandidater ofte aktivt søger job, og de kan henvende sig direkte til rekrutterere. Rekrutterere bruger ofte metoder som:

 • Opslå ledige stillinger på jobtavler
 • Indsamling af jobansøgninger fra kandidater
 • Søgning efter kandidater på jobsider

Ansættelsesproces

Headhuntere og rekrutterere har også væsentligt forskellige ansættelsesprocesser. For virksomheder involverer processen med at arbejde med en headhunter ofte:

 • Fastlæggelse af en ledig stilling: Virksomheder finder normalt en specifik stilling, de skal udfylde. Typisk er disse stillinger på et højt niveau i organisationen.

 • At finde en headhunter: En virksomhed skal også finde en headhunter, som de vil arbejde med. Normalt arbejder headhunteren for et bureau.

 • Oprettelse af jobkrav: Kundevirksomheden og headhunteren arbejder ofte sammen om at lave en liste over jobkrav til stillingskandidaterne. Dette kan omfatte uddannelse, færdigheder og andre kvalifikationer.

 • Lokalisering af passive kandidater: Headhunteren arbejder også med at lokalisere potentielle kunder. Typisk er disse kandidater passive kandidater - personer, der allerede er ansat, men som kan blive overtalt til at begynde at arbejde for en anden arbejdsgiver.

Men at arbejde med en rekrutterer består typisk af:

 • At finde stillinger at besætte: Rekrutterere modtager normalt en liste over ledige stillinger fra deres virksomhed. Disse stillinger kan være på mange forskellige niveauer eller afdelinger i organisationen.

 • Skrivning af jobbeskrivelser: Rekrutterere er også ansvarlige for at skrive jobbeskrivelser. De samarbejder normalt med andre medarbejdere i deres virksomhed, herunder folk i personaleafdelingen.

 • Oprettelse af jobopslag: Rekrutterere er normalt dem, der tager stillingsbeskrivelserne og lægger dem op på jobtavler og andre hjemmesider. De kommunikerer normalt også med potentielle kandidater på disse websteder.

 • Sourcing kandidater: Rekrutterere kan også være ansvarlige for at finde kandidater gennem jobmesser og netværksarrangementer. De kan henvende sig til kandidater og tilbyde dem samtaler.

Relateret: 14 jobjagttips til at få det job, du ønsker

Arbejde internt vs. eksternt

En anden forskel mellem headhuntere og rekrutterere er, om de arbejder internt eller eksternt. Rekrutterere arbejder ofte internt og sigter efter at udfylde roller i deres virksomhed. Normalt arbejder rekrutterere i deres virksomheds personaleafdeling, og personalemedarbejdere kan endda fuldføre rekruttering som en jobopgave. Headhuntere arbejder dog typisk eksternt, normalt for bureauer, og udfylder roller for deres kunder.

Kompensation

Headhuntere og rekrutterere kan også kompenseres på forskellige måder. Headhuntere bliver normalt kompenseret enten på fastholdelse eller på et beredskab. Hvis de bliver kompenseret på et uforudsete tidspunkt, bliver de normalt ikke betalt, før kandidaten er ansat. Hvis de er på en fastholder, får de normalt en vis betaling, før de finder lejen. Men rekrutterere arbejder ofte for deres virksomheder, så de får deres normale løn for at udføre deres job. Afhængigt af deres virksomhed kan de også få bonusser for at henvise nye medarbejdere.

Lokalisering af kandidater vs. besættelse af stillinger

Rekrutterere lægger også mere vægt på at besætte stillinger, end headhuntere gør. Headhunters rolle er hovedsageligt at finde jobkandidater til deres kunder. Men rekrutterere påtager sig ofte rollen som at besætte stillinger, herunder oprettelse af samtaler og fungere som kontaktpunkt for jobkandidater.

Knud Bjerg
Knud Bjerg Mennesker i mange jobstillinger spiller roller i processen med at ansætte jobkandidater. Headhuntere og rekrutterere er begge ansvarlige for at finde kandidater, men de bruger forskellige metoder, og de henter ofte forskellige typer kandidater. Det er vigtigt at forstå forskellene mellem de to, så du kan finde de bedste jobkandidater til din virksomhed. I denne artikel forklarer vi, hvad headhuntere og rekrutterere er, og vi lister nogle af de største forskelle mellem dem.