Grafiker Vs. Grafisk Designer: Hvad Er Forskellen?

Grafiker Vs. Grafisk Designer: Hvad Er Forskellen?

Grafiske kunstnere og grafiske designere spiller begge en afgørende rolle i skabelsen af ​​kommerciel kunst. Disse fagfolk arbejder ofte begge i brancher som underholdning, medier, marketing, reklame og udgivelse. På trods af disse ligheder er der dog et par vigtige forskelle mellem grafikere og grafiske designere, og hvis du overvejer at forfølge en af ​​disse roller, kan det være nyttigt at få en bedre forståelse af dem og deres særskilte kvaliteter. I denne artikel skitserer vi, hvad grafikere og grafiske designere er, og udforsker vigtige ligheder og forskelle med hensyn til deres opgaver, uddannelse, arbejdsmiljø, løn og jobudsigter.

Relateret: 9 grader for en karriere i grafisk design

Hvad er en grafiker?

En grafiker er en kommerciel kunstprofessionel, der producerer visuals, der formidler en historie, idé eller følelse til et publikum. Disse fagfolk producerer ofte billeder med en kreativ flair, såsom tegnefilm, illustrationer, animationer, grafiske romaner, tegneserier og filmillustrationer. Derfor skaber grafikere værker til en bred vifte af formål, der kan dække forskellige emner afhængigt af et specifikt værks kontekst. For at skabe deres arbejde bruger grafikere forskellige medier og en løs samling af designprincipper, der ofte er utraditionelle. De kan inkorporere forskellige stilistiske elementer, dialog eller aktivitet i deres kunst for at engagere seerne.

Grafiske kunstnere kan tegne værker på en computer eller manuelt, og udgivelsen af ​​deres kunst kan være i trykt eller digitalt format. De fleste af disse beslutninger er kunstneriske og er afhængige af en grafikers personlige præferencer og erfaringer. For eksempel, hvis en grafiker har erfaring med maleri, kan de vælge at arbejde i hånden og inkorporere forskellige teksturelementer, der er resultatet af maleteknikker. Uanset en grafikers særlige proces, har disse fagfolk generelt det formål at anmode om et specifikt svar fra deres seere. Gennem dette svar kan grafikere danne en forbindelse med deres seere.

Relateret: Topkunstkarrierer for alle typer kunstnere

Hvad er en grafisk designer?

En grafisk designer er en kommerciel kunstprofessionel, der designer og skaber indhold, som et publikum kan interagere med i henhold til et specifikt, forudbestemt formål, som er skitseret af kunderne. Disse fagfolk producerer ofte arbejde som infografik, logoer, præsentationer, instruktioner, flyers, plakater, billboards, reklamer, salgsfremmende billeder, marketingmateriale og publikationer. Med dette arbejder grafiske designere typisk i brancher som medier, marketing og reklame og skaber deres arbejde for at tilskynde til seernes engagement i form af adfærd som at læse, rulle, klikke eller købe. Det nøjagtige formål med en grafisk designers arbejde afhænger i høj grad af deres nøjagtige rolle eller opgave.

Ikke desto mindre skaber de fleste grafiske designere arbejde med det formål at identificere den mest effektive og strømlinede måde at præsentere information for et bestemt publikum. Derfor tager størstedelen af ​​deres rolle form af problemløsning. Disse fagfolk skal have seere – eller slutbrugere – i tankerne, mens de producerer deres arbejde, så de kan sikre, at seerne føler sig i stand til at engagere sig i det. For at nå dette mål skal grafiske designere have et skarpt øje for komposition, forstå seernes behov, overholde industriens designprincipper og arrangere designelementer som tekst, logoer, billeder og illustrationer på en effektiv og forståelig måde.

Relateret: Sådan forfølger du en karriere som grafisk designer

Grafiker vs. grafisk designer

Mens grafikere og grafiske designere begge er kommercielle kunstfagfolk, er der forskellige forskelle og ligheder mellem disse to erhverv. Her er en kort oversigt, der sammenligner rollerne for grafikere og grafiske designere side om side:

Pligter

Både grafikeres og grafiske designeres opgaver varierer afhængigt af deres branche, rolle og typen af ​​kunder, de arbejder med. Med dette arbejder henholdsvis grafikere og grafiske designere også i forskellige kapaciteter. På daglig basis kan en grafiker påtage sig et af følgende ansvarsområder:

 • Brug forskellige medier til at udarbejde visuelle kunstværker
 • Formidle et budskab, en historie, en idé eller en følelse om deres emne
 • Inkorporer forskellige stilistiske elementer i deres arbejde
 • Eksperimenter med ukonventionelle designprincipper
 • Kontakt med interessenter, hvis du er i en kundevendt position
 • Sælg arbejde til medie- og marketingvirksomheder

Til sammenligning udfører grafiske designere ofte følgende opgaver:

 • Kombiner forskellige elementer for at skabe æstetisk tiltalende kommunikationsmaterialer
 • Formidle information i et forståeligt og engagerende format
 • Brug teknologiske værktøjer, såsom fotoredigering og designsoftware, til at udarbejde design
 • Design skrifttyper for at skabe specifik branding
 • Kontakt med kunder for at vurdere deres behov
 • Forstå branchespecifikke designprincipper og sammensætningsstandarder
 • Implementer designprincipper

Uddannelse

Grafiske designere og grafikere kan begge drage fordel af at forfølge formel uddannelse gennem fireårige uddannelser. Disse programmer kan lære kandidater om standardprincipper, teknikker og metoder til at skabe effektivt arbejde og forstå deres publikum. Derudover kan kandidater danne værdifulde forbindelser med professorer og industriledere gennem uddannelser. På trods af dette er fireårige grader typisk ikke obligatoriske for at komme ind i disse erhverv, og mange kandidater gør det uden nogen formel uddannelse. I stedet kan kandidater drage størst fordel af at udvikle deres færdigheder praktisk, sammensætte en portefølje af arbejde og få erfaring gennem praktikophold eller freelance-muligheder.

Relateret: En guide til at få et job i grafisk design

Arbejdsmiljø

Det er almindeligt for både grafikere og grafiske designere at arbejde inden for følgende områder:

 • Markedsføring
 • Kampagner
 • Annoncering
 • Forlagsvirksomhed
 • Journalistik
 • Animation
 • Television
 • Medier

Derudover kan både grafikere og grafiske designere arbejde på freelance-, deltids- eller fuldtidsbasis, afhængigt af deres professionelle behov. Mens de freelancerer, er det almindeligt, at hver af disse fagfolk arbejder på forskellige opgaver fra forskellige kunder samtidigt. Derudover kan både grafikere og grafiske designere, der arbejder på deltid eller fuld tid som medarbejdere, arbejde på forskellige langsigtede eller kortsigtede projekter fra forskellige kampagner alt efter organisatoriske behov.

Begge disse fagfolk kan udføre deres opgaver i atelierer, hvor de kan få adgang til det nødvendige udstyr til at skabe deres arbejde, såsom kunstartikler, tegneborde, tablets, computere, specialiseret software og storformatprintere. Den type miljø, en grafiker arbejder i, afhænger dog meget af deres valgte medie, mens en grafisk designers arbejdsmiljø typisk altid inkluderer de digitale enheder, de bruger til at lave deres arbejde.

Løn

Den nationale gennemsnitlige løn for grafikere er $45.369 om året. Dette løntal kan variere afhængigt af faktorer som en grafikers branche, placering og erfaringsniveau. Grafiske kunstnere modtager typisk også forskellige arbejdsgiver-sponsorerede ydelser, såsom sundheds-, syns-, tand- og invalideforsikring, betalt afspadsering (PTO), pensionsopsparing, refusion af undervisning og fleksible skemaer.

Til sammenligning er den nationale gennemsnitlige løn for grafiske designere $49.894 om året. Som det er tilfældet med grafikere, varierer grafiske designeres løn typisk afhængigt af situationsmæssige faktorer som branche, beliggenhed og erfaringsniveau. Grafiske designere kan også modtage lignende arbejdsgiver-sponsorerede fordele, foruden andre som medarbejderrabatter, muligheder for at arbejde hjemmefra, madkompensation og aktieoptioner.

Relateret: Hvor meget tjener en grafisk designer?

Jobudsigt

US Bureau of Labor Statistics (BLS) anslår, at ansættelsen af ​​kunsthåndværkere og billedkunstnere, som omfatter grafikere, kan have ringe eller ingen ændring mellem 2019 og 2029. BLS tilskriver denne vækstrate, som er noget gennemsnitlig, til den stigende salg af prisbillige, masseproducerede genstande designet til at ligne kunst og håndlavede varer, foruden at forskellige publikationer skifter fra trykt til et digitalt format. Dog kan grafikere nyde en stigende mængde muligheder i det digitale område, efterhånden som antallet af elektroniske publikationer såsom magasiner og aviser fortsætter med at vokse.

BLS forventer en lignende udsigt for grafiske designere, men de forventer også en stigning på 6 % i samme periode for professionelle inden for reklame, kampagner og marketing. Derfor, med mange grafiske designere og grafikere, der skifter deres karriere til at fokusere på at generere marketing- og reklamemateriale, kan der være en betydelig stigning i ledige jobmuligheder for disse fagfolk. BLS tilskriver denne hurtigere end gennemsnittet vækstrate til den stigende betydning for virksomheder at have effektivt internetbaseret reklameindhold og engagerende digitale mediekampagner. Derudover arbejder mange grafikere med motion graphics og animation, et felt der også er i vækst.

Eskild Mathiesen
Eskild Mathiesen Grafiske kunstnere og grafiske designere spiller begge en afgørende rolle i skabelsen af kommerciel kunst. Disse fagfolk arbejder ofte begge i brancher som underholdning, medier, marketing, reklame og udgivelse. På trods af disse ligheder er der dog et par vigtige forskelle mellem grafikere og grafiske designere, og hvis du overvejer at forfølge en af disse roller, kan det være nyttigt at få en bedre forståelse af dem og deres særskilte kvaliteter. I denne artikel skitserer vi, hvad grafikere og grafiske designere er, og udforsker vigtige ligheder og forskelle med hensyn til deres opgaver, uddannelse, arbejdsmiljø, løn og jobudsigter.