Frisør Vs. Frisør: Hvad Er Forskellen?

Frisør Vs. Frisør: Hvad Er Forskellen?

Barberere og frisører er professionelle frisører, der arbejder tæt sammen med kunderne for at skabe den ønskede frisure. Selvom begge jobs arbejder med hår, er der forskelle mellem dem, der kan hjælpe dig med at vælge, hvilket job du vil forfølge. Med research og omhyggelig planlægning kan du føle dig bedre forberedt til at beslutte, om en frisør- eller frisørstilling er mere egnet til dine karrieremål. I denne artikel definerer vi, hvad det vil sige at være frisør og frisør, mens vi fremhæver ligheder og forskelle, herunder løn, pligter og uddannelse.

Hvad laver en barber?

En barber klipper, trimmer og styler hår, især kort hår og skæg, og barberer ansigter. Frisører klipper normalt i traditionelle stilarter efter kundens ønske. Barberer arbejder i barbershops, som er afslappede omgivelser. Der er mange værktøjer, som en barber kan bruge, såsom en barbermaskine, saks og hårklipper. De holder også deres arbejdsplads rene.

Læs mere: Lær om at være frisør

Hvad laver en frisør?

En frisør klipper, trimmer og styler forskellige hårtyper og tilbyder farvning og hårvask. Frisører kan også foreslå forskellige frisurer baseret på deres ekspertise og erfaring. Frisører kan tage walk-ins, men mange af disse fagfolk kræver aftaler, da sessioner kan tage over en time. Redskaberne til en frisør inkluderer saks, varmeværktøj og hårfarver. Ligesom frisører renser frisører deres arbejdsstationer.

Læs mere: Lær om at være frisør

Frisør vs. frisør

Mens barberer og frisører deler mange af de samme opgaver og uddannelseskrav, er der flere forskelle mellem de to karrierer. Her er nogle sammenligninger mellem forskellige aspekter af disse job:

Løn

Den nationale gennemsnitlige løn for disse karrierer er ens, men kompensationen kan variere baseret på placering og erfaring.

 • Frisør: 41.440 $ om året
 • Frisør: $42.929 om året

Relateret: Hvor meget tjener en kosmetolog?

Pligter

Barbere og frisører har meget overlap i deres opgaver, da de både klipper og styler hår. Barbererne fokuserer dog på klipper og trimmer for at skabe korte frisurer. De træner også med glatte barbermaskiner, så de tæt kan barbere et ansigt. Frisører har forskellig specialiseret uddannelse til at klippe hår af forskellige teksturer og længder. De kan bruge kemikalier, såsom permanent, blegemiddel og hårfarvning og sælge hårprodukter, der kun er tilgængelige i saloner.

Uddannelse

En karriere som frisør eller frisør kræver mindst en gymnasieeksamen eller GED. Frisører gennemgår derefter et 10- til 12-måneders program, tilgængeligt enten på specialiserede barber- eller skønhedsskoler, for at lære at klippe og style hår. For frisører er et træningsprogram gennem en skønheds- eller kosmetologiskole, ofte over et år, nødvendigt for at lære de grundlæggende teknikker til klipning og styling af hår. Frisører kan også vælge at blive på kosmetologiskolen efter at have modtaget deres licens, så de kan lære specielle teknikker.

Uddannelse

Uddannelse til barberer og frisører tager nogenlunde samme tid, men træningsindholdet kan variere. Begge karrierer træner i omkring et år på frisør- eller kosmetologskole, og begge kan komme i lære, før de får deres licens. Barberere og frisører øver sig begge på faktiske kunder, mens de er under uddannelse og fortsætter med at lære på jobbet. Barberuddannelsen fokuserer på specifikke klipninger og barberingssikkerhed, mens frisører lærer, hvordan man laver et snit baseret på kundens præference og stil, og hvordan man håndterer farvningsmaterialer.

Certificeringer

Både frisører og frisører skal have en statslicens for at praktisere. En stats frisørråd giver frisører tilladelse, når de har gennemført uddannelse og bestået skriftlige og praktiske prøver. Afhængigt af staten kan frisører have brug for enten en simpel frisørlicens, som involverer en praktisk test, eller en kosmetologilicens, som kan omfatte andre tjenester, såsom negle og makeup, og involvere en skriftlig og praktisk test. Folk i begge job skal forny deres licenser regelmæssigt.

Færdigheder

Barbere og frisører skal have mange lignende færdigheder for at få succes, herunder:

 • Kundeservice: Fremragende kundeservice sætter kunderne i ro og opfordrer dem til at vende tilbage til frisøren eller salonen. Derudover kan frisører og frisører muligvis arbejde i receptionen på deres virksomhed for at lave aftaler, eller de kan markedsføre produkter og tjenester til offentligheden.
 • Fysisk udholdenhed: Barbere og frisører skal stå på benene det meste af dagen og være i stand til at løfte kasser med hårplejeprodukter, gøre rent i deres butikker og sikkert bruge skarpt værktøj.
 • Kommunikation: Barbere og frisører er afhængige af klar kommunikation for at give kunderne en behagelig og pålidelig oplevelse. Når hårprofessionelle aktivt lytter til deres kunder, skaber de gentagne kunder og et godt omdømme.
 • Detaljeorienteret: Fokus på detaljerne i komplekse snit og farver sikrer kundens ønskede udseende og godkendelse. Da hårprofessionelle lærer meget på jobbet, er det vigtigt for dem at være opmærksomme på alle detaljer, når de anvender en ny teknik eller bruger et nyt værktøj.
 • Tidsstyring: For at holde frisører og saloner kørende, har frisører brug for effektive tidsstyringsevner. De skal kunne arbejde grundigt, men effektivt med en klient, så de har tid til så mange kunder som muligt.

Relateret: Kosmetologifærdigheder: Definition og eksempler

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet for frisører og frisører adskiller sig lidt, men forbliver stort set ens. Både frisører og frisører arbejder på en station i en salon eller en barbershop. Nogle almindelige dele af arbejdsmiljøet omfatter:

 • Stående i lange perioder
 • Løft af tunge kasser med produkter
 • Af og til rejser til kundernes placering
 • Brug af skarpe genstande som sakse, klippere og barbermaskiner
 • At komme i tæt kontakt med kunder
 • Brug af hårfarve og kemiske midler, såsom permanente
 • At skabe en atmosfære specifik for klientellet, herunder musik og dekoration

Relateret: 14 bedste karrierer i kosmetologi

Vælg mellem at blive frisør eller frisør

I sidste ende deler barberer og frisører mange af de samme daglige opgaver. Når du skal vælge, om du vil være frisør eller frisør, skal du overveje de frisurer, du gerne vil lave. Hvis du kan lide enkelhed eller synes det er nemmere at behage at følge et sæt stilarter, kan en frisørstilling være mere egnet til dig. Hvis du ønsker mere kreativitet som en del af dine daglige klipninger og nyder at foreslå nye styles til kunder, ville du måske nyde at være frisør. Dit valg kan afhænge af din præference for frisurer og klippeteknikker.

Flemming Sommer
Flemming Sommer Barberere og frisører er professionelle frisører, der arbejder tæt sammen med kunderne for at skabe den ønskede frisure. Selvom begge jobs arbejder med hår, er der forskelle mellem dem, der kan hjælpe dig med at vælge, hvilket job du vil forfølge. Med research og omhyggelig planlægning kan du føle dig bedre forberedt til at beslutte, om en frisør- eller frisørstilling er mere egnet til dine karrieremål. I denne artikel definerer vi, hvad det vil sige at være frisør og frisør, mens vi fremhæver ligheder og forskelle, herunder løn, pligter og uddannelse.