Fordele Og Ulemper Ved At Vælge Kontraktarbejde

Fordele Og Ulemper Ved At Vælge Kontraktarbejde

Kontraktarbejde kan appellere til folk, der forsøger at finde deres bedste karrierepas, eller som ønsker at tjene hurtige penge fra en række interessante muligheder. De, der arbejder inden for skrift, økonomi, informationsteknologi og andre relaterede områder, kan finde fordele ved at engagere sig i kontraktarbejde. I denne artikel diskuterer vi, hvad kontraktarbejde er, de forskellige typer, giver fordele og ulemper ved at arbejde efter kontrakt og tips til, hvordan du vælger mellem kontraktarbejde og fuldtidsansættelse.

Hvad er kontraktarbejde?

Overenskomstarbejde er en form for ansættelse, der er baseret på en skriftlig ansættelsesaftale mellem en arbejdsgiver og en entreprenør. Kontraktjob er normalt midlertidige med en fastsat start- og slutdato og kan være af kort eller lang varighed. Virksomheder kan ansætte entreprenører sæsonmæssigt, efter projekt eller i en behovsbaseret situation. Kontraktstillinger kan give dig mulighed for at tjene ekstra penge på et sidejob eller få erfaring til dit CV.

Relateret: Hvad er en kontraktansat?

Typer af kontraktarbejde

Nogle typer kontraktjob kan omfatte:

Freelance job

Folk, der udfører freelancearbejde, er ofte selvstændige, enten på fuld tid eller til sidevirksomheder. De finder deres egne kunder og tilbyder deres ydelser på projekt-til-projekt basis. Freelancere kan sætte deres egne timer, priser og deadlines og kan vælge, hvilke kunder og projekter de vil acceptere.

Ret til at ansætte stillinger

Udtrykket "ret til at ansætte" betyder, at en arbejdsgiver kan ansætte en kontraktansat på fuld tid ved udløbet af deres aftale, men er ikke forpligtet til at gøre det. Disse typer stillinger kan tjene som en prøveperiode for både virksomheden og kandidaten for at se, om et langsigtet forretningsforhold er foreneligt. Retten til at ansætte job kan også afhænge af de økonomiske ressourcer, der er til rådighed ved udløbet af en kontrakt.

Relateret: Kontrakt at leje: Definition, fordele og ulemper

Vagtarbejde

De, der beskæftiger sig med vagtarbejde, kan indgå aftale med en virksomhed om at møde op og udføre opgaver efter behov. De kan have andre job eller ansvar, men tjener et vente- eller bænkgebyr for at holde deres stilling hos vagtfirmaet for at vende tilbage efter behov. I de fleste tilfælde, når vagtmedarbejdere får deres jobordrer, forventes de at rapportere så hurtigt som muligt, uanset deres øvrige forpligtelser.

Vikararbejde

Dem, der søger vikararbejde, søger normalt gennem et vikarbureau. Disse personaletjenester finder midlertidige, normalt timelønstillinger baseret på virksomhedens behov og dine unikke færdigheder. Vikararbejde er almindeligt i brancher som byggeri, administration og andre lignende områder.

Fordele ved at vælge kontraktarbejde

Nogle fordele ved at vælge at engagere sig i kontraktarbejde omfatter:

Have valgfrihed

De, der vælger at udføre kontraktarbejde, kan have frihed til at vælge, hvilke projekter eller kontrakter, der tiltaler dem. Du kan ansøge om kontrakter, der bruger dine nuværende færdigheder eller dem, der kan hjælpe dig med at udvikle nye. Du kan også vælge, hvor og hvornår du arbejder, nogle gange.

Skab forbindelser

Store navnevirksomheder kan hyre entreprenører til specifikke projekter eller opgaver. Dette kan give dig mulighed for at få erfaring med deres forretningsmodeller og forstå deres virksomhedskultur. At have arbejdserfaring med fremtrædende virksomheder er også et aktiv for et CV og kan gøre dig mere attraktiv for konkurrenter eller andre bemærkelsesværdige virksomheder, når du leder efter fuldtidsarbejde eller andre kontrakter.

Byg færdigheder

Kontraktstillinger kan give dig mulighed for at arbejde på en række forskellige projekter, enten fortløbende eller på samme tid. I modsætning til i fuldtidsstillinger, hvor du bruger det meste af din tid på at bruge de samme kompetencer og udføre de samme opgaver, får du i kontraktarbejde en mere velafrundet oplevelse. At udføre forskellige opgaver kan give dig mulighed for at få flere færdigheder, som du kan bruge i andre stillinger i fremtiden.

Relateret: Ansættelseskontrakter: En omfattende vejledning

Arbejde med rekrutterere

De, der udfører kontraktarbejde, kan arbejde tæt sammen med rekrutteringsvirksomheder for at hjælpe med at få deres første eller næste job. Rekrutterere arbejder enten for virksomheder eller som konsulenter for at hjælpe med at finde det bedste talent til ledige stillinger. Dette kan hjælpe dig med at skifte hurtigt fra den ene kontrakt til den næste uden at lave en masse uafhængig research.

Undgå kontoret

I modsætning til fuldtidsansatte bruger kontraktansatte muligvis mindre tid på kontoret eller omkring deres kolleger. De kan arbejde eksternt eller sætte deres egne tidsplaner. Virksomheder må ikke kræve, at kontraktansatte deltager i firmamøder eller udflugter, hvilket kan forhindre tidlige morgen- eller aftentimer på arbejde. Dette kan hjælpe dig med at undgå konflikter eller drama, der kan opstå på arbejdspladsen.

Tjen bedre løn

Kontraktansatte kan tjene flere penge på kort sigt per lønseddel end fuldtidsansatte. Dette kan være på grund af stillingens midlertidige karakter eller andre faktorer. Dette kan være praktisk, hvis du ønsker at tjene ekstra penge ud over en anden lønseddel, eller hvis du har øjeblikkelige økonomiske behov.

Test en branche

Kontraktarbejde kan give dig mulighed for at opleve forskellige brancher, før du beslutter dig for en fuldtidsstilling. Som forfatter kan du for eksempel tage kontraktstillinger inden for underholdning, uddannelse, miljøstudier og menneskelige ressourcer og se, hvilke typer materiale du nyder at arbejde mest med.

Find fuldtidsbeskæftigelse

Nogle gange kan kontraktjob føre til fuldtidsstillinger i en virksomhed. Selvom det ikke er en garanti, kan det at behandle enhver kontraktstilling, som om det er et fuldtidsjob, hjælpe med at vise potentielle arbejdsgivere, at du ville være et aktiv for at nå deres langsigtede mål. Selvom en stilling ikke fører til fastansættelse, kan samme virksomhed anmode om dine kontraktydelser igen til andre projekter på et senere tidspunkt.

Relateret: Hvad du behøver at vide om kontrakt-til-permanente job

Ulemper ved at vælge kontraktarbejde

Nogle negative aspekter ved at vælge at fuldføre kontraktarbejde inkluderer:

Færre skattemuligheder

I de fleste tilfælde tager virksomheder ikke indkomstskat, pensionsbidrag eller andre fradrag fra en kontraktansat lønseddel. Selvom dette kan sætte flere penge på din bankkonto på kort sigt, skal du muligvis gøre mere arbejde i skattesæsonen for at sikre, at du overholder eventuelle gebyrer.

Færre fordele

Generelt har kontraktansatte muligvis ikke mulighed for at købe sig til medicinske og forsikringsmæssige fordele gennem deres virksomhed som fuldtidsansatte. De kan også blive nødt til at holde ubetalte ferier, sygetider eller ferier. Dette er muligvis ikke tilfældet med alle organisationer. Hvis du har spørgsmål om disse politikker, skal du tale med din potentielle arbejdsgiver, før du accepterer en kontraktstilling.

Mindre jobsikkerhed

Selvom ingen i arbejdsstyrken har ægte, urokkelig jobsikkerhed, er det mere tydeligt for entreprenører, der ved, hvornår deres nuværende stillinger og lønsedler slutter. De, der afslutter en kontakt, før de sikrer sig en anden, skal muligvis tage hurtige skridt for at opretholde en stabil indkomststrøm.

Relateret: Sådan anføres kontraktarbejde på et CV

Færre muligheder for avancement

Selv kontraktansatte i langsigtede aftaler rapporterer muligvis ikke til en specifik leder eller opererer under en traditionel tilsynsstruktur. Dette kan betyde, at der er færre personer, der går ind for en lønforhøjelse, forfremmelse eller andre former for forfremmelse på dine vegne. Overvej at bede om at rapportere til en person eller en gruppe af ledere for at sikre, at nogen er opmærksomme på dit arbejdes kvalitet og fremskridt.

Færre arbejdsforhold

Kontraktansatte, der bruger mindre tid på kontoret, kan føle sig isoleret fra deres kolleger. De har måske ikke så mange muligheder for at starte relationer med andre i virksomheden. Overvej at kontakte nogle af dine kolleger for at lære dem bedre at kende eller deltage i valgfri firmaarrangementer eller teambuilding-øvelser for at møde nye mennesker.

Kontraktarbejde vs. fuldtidsarbejde

Både arbejdsgivere og lønmodtagere kan nyde godt af kontrakt- og fuldtidsarbejde. Hvis du forsøger at beslutte, hvilken vej der er den rigtige for dig, så undersøg dine interesser, livsstil og færdigheder. Hvis du er interesseret i at modtage traditionelle ydelser og have en mere stabil følelse af jobsikkerhed, så overvej at søge efter fuldtidsbeskæftigelse. Hvis du ønsker at opbygge færdigheder, tilføje variation til dit job eller have en bedre balance mellem arbejde og privatliv, så overvej at vælge kontraktarbejde.

Bruno Laursen
Bruno Laursen Kontraktarbejde kan appellere til folk, der forsøger at finde deres bedste karrierepas, eller som ønsker at tjene hurtige penge fra en række interessante muligheder. De, der arbejder inden for skrift, økonomi, informationsteknologi og andre relaterede områder, kan finde fordele ved at engagere sig i kontraktarbejde. I denne artikel diskuterer vi, hvad kontraktarbejde er, de forskellige typer, giver fordele og ulemper ved at arbejde efter kontrakt og tips til, hvordan du vælger mellem kontraktarbejde og fuldtidsansættelse.