FAQ: Psykiatrisk Sygeplejerske Vs. Psykiater

FAQ: Psykiatrisk Sygeplejerske Vs. Psykiater

Mange sundhedsprofessionelle går ind i feltet og ønsker at forbedre folks liv. De ekstra fordele ved at arbejde med medicin inkluderer ofte en behagelig indkomst, karrierestabilitet og personlig tilfredshed. Karrierer inden for mental sundhed kan tilbyde de samme fordele, uanset hvilken karrierevej du vælger. I denne artikel diskuterer vi nogle af de mest almindelige spørgsmål om forskellene mellem psykiatriske sygeplejersker og psykiatere, herunder hvad de er, hvor meget de tjener, og hvad udsigterne er for hvert job.

Læs mere: 6 mentale sundhedsjob og måder at få succes på i felten

Hvad er en psykiatrisk sygeplejerske?

Psykiatriske sygeplejersker, også kaldet psykiatriske sygeplejersker (PMHNP), er avancerede praktiserende registrerede sygeplejersker (APRN'er) eller avancerede registrerede sygeplejersker (ARNP'er), som er specialiserede i behandling af psykiske lidelser. De diagnosticerer og behandler aktuelle psykiske lidelser, herunder stofmisbrugsforstyrrelser, og hjælper med at forhindre fremtidige gentagelser.

Psykiatriske sygeplejersker arbejder under tilsyn af en læge, ofte en psykiater. De kan ikke drive deres egen praksis og skal i nogle tilfælde fakturere deres ydelser under den tilsynsførende læges navn. Niveauet af behandling, de giver, varierer fra stat til stat. I nogle stater kan psykiatriske sygeplejersker udskrive recepter og læse billeddiagnostiske undersøgelser. Derudover kan en praktiserende sygeplejerske registrere sig hos American Psychiatric Nurses Association for at fungere som en patients primære behandler.

Psykiatriske sygeplejersker kan arbejde med børn, voksne, familier og lokalsamfund. De kan fungere i følgende indstillinger:

 • Hospitaler og andre medicinske faciliteter
 • Grundskoler og universitetsklinikker
 • Farmaceutiske forskningsvirksomheder
 • Regerings kontorer
 • Statsklinikker
 • Private praksisser
 • Fængsler
 • Hjemløse krisecentre

Læs mere: Hvad er en psykiatrisk psykisk praktiserende læge?

Hvad er en psykiater?

En psykiater er en læge, en MD eller DO, der er specialiseret i at vurdere, diagnosticere og behandle psykiatriske lidelser, herunder:

 • Angst
 • Depression
 • Maniodepressiv
 • Stofmisbrugsforstyrrelser
 • Dissociative lidelser
 • Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

Psykiatere udfører følgende funktioner:

 • Undersøg patienter.
 • Diskuter symptomer og bekymringer.
 • Diagnosticere psykiatriske sygdomme eller andre psykiske lidelser.
 • Undervis patienter om deres tilstand og svar på patient- og familiespørgsmål.
 • Opret behandlingsplaner, herunder ordination af psykiatrisk medicin og henvisning til yderligere ydelser.
 • Overvåg patientens fremskridt.
 • Tilpas behandlingsplanen efter behov.

Psykiatere kan arbejde i ambulante omgivelser, såsom lokale klinikker og private praksisser, eller indlæggelser, som adfærdsmæssige sundhedscentre og behandlingsfaciliteter for stofmisbrug. Som autoriserede læger kræver psykiatere ikke supervision. De kan drive deres egen private praksis, fastsætte omkostninger til tjenester og fakturere forsikringsselskaber.

Hvilken uddannelse er nødvendig for psykiatriske sygeplejersker?

Psykiatriske sygeplejersker skal opnå en bachelorgrad i sygepleje og blive registrerede sygeplejersker. Efterfølgende kan de opnå en kandidatgrad i sygepleje og bestå den avancerede praksis register sygeplejerske certificeringseksamen.

Efter at være blevet en autoriseret sygeplejerske, kan du opnå certificering som en Psychiatric Mental Health Nurse Practitioner ved at bestå PMHNP-eksamenen gennem American Nurses Credentialing Center. Sygeplejersker skal opfylde kravene til løbende uddannelse som defineret af deres licensudvalg.

Hvilken uddannelse er nødvendig for psykiatere?

Psykiatere skal opnå en bachelorgrad pre-med eller et beslægtet felt, såsom mikrobiologi, biologi eller biokemi, efterfulgt af en medicinsk grad fra en akkrediteret medicinsk skole. Medicinsk skole inkluderer fire års kurser og to til fire års opholdsuddannelse. Interesserede i psykiatri gennemfører typisk et ophold i psykiatrien. Lægestuderende skal derefter blive autoriseret og bestyrelsescertificeret i psykiatrien. Læger skal gennemføre efteruddannelseskrav for at bevare deres bestyrelsescertificerede status.

Læs mere: Sådan bliver du psykiater

Hvor meget tjener psykiatriske sygeplejersker?

En psykiatrisk-psykiatrisk sygeplejerske tjener et gennemsnit på $128.783 om året i USA. Lønninger afhænger af mange faktorer, herunder:

 • Type professionel indstilling
 • Geografisk placering
 • Erfaring
 • Psykiatrisk speciale, såsom pædiatrisk psykiatri og ældrepsykiatri

Hvor meget tjener psykiatere?

Psykiatere tjener et gennemsnit på $221.564 om året i USA. De højest betalende byer for psykiatere omfatter San Diego, CA; Riverside, CA og Seattle, WA. Psykiatere kan tjene mere ved at specialisere sig i et plejeområde, såsom retspsykiatri eller afhængighedspsykiatri. Bureau of Labor Statistics rapporterer, at psykiatere, der arbejder på ambulante centre, har de højeste lønninger i faget.

Psykiatere tjener mest i henholdsvis Maine, Arizona og North Dakota.

Hvad er jobudsigterne for psykiatriske sygeplejersker?

Bureau of Labor Statistics anslår, at job for alle sygeplejersker, sygeplejerske jordemødre og sygeplejerske anæstesilæger vil vokse med 45% mellem 2019 og 2029, hvilket er meget højere end den nationale gennemsnitsrate for alle job, som er 4%. Denne vækst korrelerer med 110.700 nye job for sygeplejersker. Efterhånden som Baby Boomer-generationen ældes, stiller den et større krav til behovet for sundhedsydelser. ARNP'er er også efterspurgte efter undertjente befolkninger.

Hvad er jobudsigterne for psykiatere?

Ifølge Bureau of Labor Statistics er den estimerede jobvækstrate for psykiatere 12% mellem 2019 og 2029, eller en tilføjelse af 3.300 nye job i den periode. Dette er hurtigere end den gennemsnitlige forventede vækstrate på 4 % for alle job og en højere vækstprocent end den estimerede for alle læger og kirurger (4 %). Områderne med flest psykiaterstillinger er New York, Los Angeles og Chicago.

Hvad er forskellene mellem psykiatriske sygeplejersker og psykiatere?

Mens psykiatriske sygeplejersker og psykiatere udfører mange af de samme opgaver inden for patientbehandling, er de vigtigste forskelle mellem de to professioner:

 • Uddannelse: Sygeplejersker kan begynde at praktisere efter seks års bachelor- og kandidatuddannelse. Psykiatere bruger minimum 12 års uddannelse. Hvis de forfølger et stipendium, er dette yderligere et til to års uddannelse.
 • Autonomi: Sygeplejersker er ikke autonome udbydere, da de arbejder under opsyn af en læge. De skal muligvis rådføre sig med deres tilsynsførende læge om medicinanbefalinger, laboratorie- og billeddiagnostiske resultater og behandlingsforløb. Nogle stater kræver, at læger medunderskriver visse dokumenter eller ordrer udfyldt af sygeplejersker, såsom en form for ufrivillig forpligtelse. Læger er fuldstændig uafhængige lægeudbydere.
 • Ansvar: Fordi læger praktiserer uafhængigt, opretholder de ansvaret for deres ydelser og skal have fejlbehandlingsforsikring. Sygeplejersker kan også have ansvarsforsikring, men hovedparten af ​​ansvaret påhviler de tilsynsførende læger.
 • Løn: Psykiatere tjener i gennemsnit cirka 100.000 USD mere om året end psykiatriske sygeplejersker.

Inge-Lise Johannessen
Inge-Lise Johannessen Mange sundhedsprofessionelle går ind i feltet og ønsker at forbedre folks liv. De ekstra fordele ved at arbejde med medicin inkluderer ofte en behagelig indkomst, karrierestabilitet og personlig tilfredshed. Karrierer inden for mental sundhed kan tilbyde de samme fordele, uanset hvilken karrierevej du vælger. I denne artikel diskuterer vi nogle af de mest almindelige spørgsmål om forskellene mellem psykiatriske sygeplejersker og psykiatere, herunder hvad de er, hvor meget de tjener, og hvad udsigterne er for hvert job.