Ernæringsekspert Vs. Diætist: Definitioner Og Forskelle

Ernæringsekspert Vs. Diætist: Definitioner Og Forskelle

Når man sammenligner rollen for ernæringseksperter og diætister, kan det virke som om, at termerne er udskiftelige. Men selvom de deler ligheder, har disse to felter unikke kvaliteter, der adskiller dem fra hinanden. Mange af disse forskelle involverer, hvad der skal til for at blive ernæringsekspert eller diætist. I denne artikel definerer vi, hvad en ernæringsekspert og diætist er, og sammenligner deres forskelle.

Hvad er en ernæringsekspert?

En ernæringsekspert er en professionel, der rådgiver patienter og klienter om, hvordan mad påvirker deres helbred. De anvender deres viden ved at fremme sundere spisevaner og forebygge sygdomme. Ernæringseksperter spiller en mere rådgivende og støttende rolle. De påvirker klienternes adfærd og mentale vaner og lærer dem, hvordan de når deres mål. Ernæringseksperter coacher klienter gennem hele processen og laver ændringer med madplaner efter behov. Nogle ernæringseksperter specialiserer sig i specifikke områder, såsom sport og dyreernæring.

Relateret: Lær om at være ernæringsekspert

Hvad er en diætist?

En diætist er en ekspert, der overvåger patienters og klienters spisevaner. Registrerede diætister har en tendens til at arbejde i specialiserede områder og er ofte mere regulerede end ernæringseksperter. De overvåger og adresserer bekymringer for særlige befolkningsgrupper og dem med sygdomme. I disse tilfælde griber de direkte ind, diagnosticerer sundhedsproblemer og tilbyder levedygtige løsninger. Diætister har specialiseret sig i flere områder og arbejder i miljøer lige fra klinikker til generelle virksomheder.

Relateret: 12 sundhedsjob, der betaler godt

Fødevarevidenskab

Fødevarevidenskab er et felt i udvikling og voksende disciplin. Efterspørgslen efter færdigretter, især i Nordamerika, bragte det i forgrunden. At skabe disse fødevarer kræver avanceret teknologi, der har brug for hjælp fra videnskabelige fagfolk til at designe og administrere.

Nogle personer inden for feltet ernæringseksperter og diætister kalder sig selv fødevareforskere. De arbejder for virksomheder som fødevareproducenter og folkesundhedsorganisationer. Nogle skriver endda om mad til magasiner, tidsskrifter og andre publikationer. Selvom de ligner både ernæringseksperter og diætister, fokuserer fødevareforskere på fødevareproduktion. Studerende i ernærings- og kostprogrammer kan tage kurser relateret til fødevarevidenskab.

For at få succes i deres roller har både ernæringseksperter og diætister brug for en forståelse af fødevarevidenskab. Dette felt omfatter de kemiske og biologiske egenskaber af fødevarer, og hvordan de reagerer med den menneskelige krop. Ernæringseksperter og diætister studerer også, hvordan fødevarer ændrer sig gennem forarbejdning og opbevaring. Det er nyttig viden at have, om en person ønsker at konsultere klienter om kostsundhed eller hjælpe dem med sportsskader.

Relateret: Lær om at være køkkenchef

Ernæringseksperter vs. diætister

Mange bruger udtrykkene ernæringsekspert og diætist i flæng. Selvom de er ens og beslægtede, har begge roller unikke kvaliteter. Den største forskel mellem disse to fagfolk er omfanget af deres juridiske begrænsninger som læger. For eksempel er ernæringseksperter, der vælger ikke at blive registrerede diætister, ikke reguleret af regeringen. Nogle stater tillader endda enkeltpersoner at praktisere uden forudgående uddannelse eller erfaring.

Optjening af registreret status som diætist kræver høje niveauer af uddannelse og træning. Når enkeltpersoner opfylder deres foreløbige krav, tester de for registreringer og om nødvendigt licens. Ernæringseksperter har ikke ofte brug for en sådan test. Disse fagfolk adskiller sig også på disse måder:

 • Uddannelse
 • Uddannelse
 • Certificeringer
 • Pligter

Uddannelse

Mens mange stater ikke har specifikke uddannelseskrav til ernæringseksperter, foretrækker andre en grad inden for et sundhedsrelateret område. En bachelorgrad i fødevarevidenskab, samfundssundhed, biologi eller anatomi kan være en fordel. Alternativt kræver det en uddannelse på universitetsniveau at forfølge en karriere som registreret diætist. Anbefalede hovedfag omfatter diætetik, folkesundhed eller et andet relateret uddannelsesprogram. For at enkeltpersoner kan blive registreret, kræver programmet akkreditering fra Council of Nutrition and Dietetics eller en lignende organisation.

Uddannelse

Uddannelseskrav til ernæringseksperter varierer fra stat til stat. I de fleste tilfælde har de ikke brug for træning. Nogle stater foretrækker dog, at ernæringseksperter følger samme uddannelse som diætister på dette område. Dette fører normalt også til at tjene de samme grader. Registrerede diætister kræver klinisk uddannelse. Studerende søger praktik og gennemfører 1.200 timers arbejde under tæt opsyn. Praktikberettigelse afhænger i høj grad af akkrediteringen af ​​den studerendes uddannelsesprogram.

Certificeringer

Selvom det ikke er påkrævet, ansøger ernæringseksperter, der ønsker at specialisere sig i visse områder, om certificering. Uden omfattende uddannelse har de få muligheder afhængigt af deres bopælsstat. De, der ønsker at fortsætte en form for uddannelse, studerer og tester for følgende certificeringer:

 • Certificerede ernæringskonsulenter
 • NASM-certificerede ernæringscoaches
 • Bestyrelsescertificerede holistiske ernæringseksperter
 • Certificeret ernæringsspecialist

Ernæringseksperter forbliver i en mere rådgivende rolle med disse certificeringer. At arbejde med syge, tilskadekomne eller på anden måde handicappede kræver videreuddannelse.

Ikke-registrerede diætister kan også vælge et specialiseret certificeringsprogram. Men på grund af deres uddannelse har de en bredere vifte af muligheder, herunder evnen til at diagnosticere særlige helbredsproblemer og arbejde med særlige befolkningsgrupper. Deres muligheder omfatter:

 • Board Certificeret Specialist i Renal Ernæring
 • Board Certificeret Specialist i Sports Diætetik
 • Bestyrelsescertificeret specialist i gerontologisk ernæring
 • Bestyrelsescertificeret specialist i pædiatrisk ernæring
 • Certificeret diabetespædagog

Nogle stater kan kræve licens for både ernæringseksperter og diætister. For at lære mere om specifikke statskrav, konsulter Kommissionen på webstedet for diætetisk registrering.

Pligter

Ernæringseksperter med de grundlæggende certificeringer nævnt ovenfor bliver konsulenter. De arbejder med klienter, uddanner dem om ordentlige spisevaner og laver madplaner for vægttab eller vægtøgning. Andre ansvarsområder omfatter:

 • Rådgivning af potentielle ernæringsstrategier
 • Foreslå vægttabsplaner
 • Overvågning eller påvirkning af adfærdsændringer i forhold til spisevaner

At arbejde med problemer som vægttab kan være ubehageligt for mange klienter. Det er ernæringsekspertens pligt at sørge for et roligt og sikkert rum. De hjælper kunder gennem ordentlig coaching og opmuntring.

På grund af deres brede vifte af arbejdsmiljøer kan en diætists rolle variere. De er i stand til at udføre ernæringseksperternes opgaver plus mere afhængigt af deres specialiseringsområde. For eksempel kan en registreret diætist, der leder et fængselscafeteria, forblive bag et skrivebord, administrere omkostningerne ved fødevareproduktion, oprette madplaner af høj kvalitet og overvåge sundheds- og sikkerhedsstandarder. Andre opgaver kan omfatte:

 • Ledelse af en privat praksis
 • Samarbejde med medier for at give sundhedsrådgivning til lokalsamfund
 • Leverer forskning til medicinalvirksomheder
 • Undervisning af elever i emner kostsundhed og madservice

Juliane Mikkelsen
Juliane Mikkelsen Når man sammenligner rollen for ernæringseksperter og diætister, kan det virke som om, at termerne er udskiftelige. Men selvom de deler ligheder, har disse to felter unikke kvaliteter, der adskiller dem fra hinanden. Mange af disse forskelle involverer, hvad der skal til for at blive ernæringsekspert eller diætist. I denne artikel definerer vi, hvad en ernæringsekspert og diætist er, og sammenligner deres forskelle.