Erhvervserfaring Og Din Karriere: Definition, Betydning Og Tips

Erhvervserfaring Og Din Karriere: Definition, Betydning Og Tips

Når du søger efter et nyt job, vil du støde på mange jobopslag, der beder om forskellige niveauer af erhvervserfaring. Efterhånden som din karrierevej udvikler sig, vil du sandsynligvis tjene andre jobtitler, der falder sammen med den erfaring, du har fået i din branche. At have en grundig forståelse af joberfaringsniveauer kan hjælpe dig med at vælge de rigtige job at søge til og sikre, at du kommer effektivt videre i din karriere. I denne artikel gennemgår vi alle niveauer af erhvervserfaring, og hvordan du bestemmer, hvilket niveau du er, når du avancerer i din karriere.

Opret et CV på Bonjoures

Hvorfor er erhvervserfaring værdifuld?

Relevant erhvervserfaring kan hjælpe dig med at forberede dig til en tilfredsstillende karriere inden for dit ønskede felt. At få erhvervserfaring, selv som frivillig eller praktikant, vil også hjælpe dig i gang med at udvikle et professionelt netværk, der kan hjælpe dig med at få et andet job i fremtiden.

Arbejdserfaringsafsnittet i dit CV giver dig også mulighed for at fremhæve de mest fremtrædende præstationer i dit professionelle liv. At fokusere på de mål, du har opnået i dine tidligere stillinger, kan hjælpe dig med at vise din arbejdsgiver, hvordan du kan hjælpe med at skubbe et team mod succes.

Relateret: Angivelse af professionel erfaring på et CV

De forskellige joberfaringsniveauer

Forskellige joberfaringsniveauer adskiller dem med en stærk baggrund i en branche fra dem, der muligvis stadig har brug for vejledning for at få succes. For eksempel, hvis du har arbejdet i den samme stilling i to eller tre år, kan din leder stole på, at du uddanner nye medarbejdere.

Efter at have fået nok erfaring, kan du også opnå den viden og selvtillid, der er nødvendig for at forfølge lederstillinger inden for dit felt. For eksempel vil en succesfuld kreativ direktør have brug for både stærke interpersonelle færdigheder og en grundig forståelse af designprincipper for at lede et team med succes. De fleste mennesker kan opnå disse kvalifikationer efter flere års relevant erfaring.

Her er de mest almindelige erhvervserfaringsniveauer, som du muligvis kan finde i jobåbninger:

  1. Indgangsniveau
  2. Mellemliggende
  3. Mellem niveau
  4. Senior- eller direktionsniveau

1. Entry-level

Når du først slutter dig til arbejdsstyrken, vil du sandsynligvis starte i en start-level stilling. Du kan normalt få denne rolle lige efter at have afsluttet skolen, eller du kan få et startjob, hvis du bygger en ny karriere i en anden branche. I en entry-level stilling får du de færdigheder og erfaringer, der er nødvendige for at opnå langsigtet succes inden for dit felt. Når du tilegner dig dette erfaringsniveau, skal du overveje at opbygge et netværk af pålidelige medarbejdere og ledere, som kan blive værdifulde referencer til fremtidige job.

Relateret: Sådan skifter du karriere

2. Mellem

Efter at have fået et par års erfaring inden for et specifikt område, vil du blive kvalificeret til at begynde at søge til mellem- eller associeret job. Med dette niveau af erfaring vil din arbejdsgiver være mindre tilbøjelig til at overvåge dig tæt, og du kan finde flere muligheder for at arbejde selvstændigt. Denne fase kan også give dig mulighed for at opnå nogle lederskabsmuligheder. For eksempel, efter at have brugt fire år på at demonstrere dine lederevner på et team af webdesignere, kan din arbejdsgiver forfremme dig til teamlederen.

3. Mellemniveau

Hvis du har nået en position på mellemniveau, vil du sandsynligvis overvåge målene og resultaterne for en eller flere afdelinger. Medarbejdere på mellemniveau har normalt ledelsesroller i deres virksomhed og sikrer, at den daglige drift af en organisation kører problemfrit. De rapporterer ofte til ledere på højere eller executive-niveau, som måske ikke personligt overvåger de specifikke mål for hver afdeling.

4. Senior- eller direktionsniveau

For at opnå en stilling på lederniveau skal du som regel først arbejde inden for det samme felt i mange år og få stor erfaring i en lederrolle. I denne type stilling vil du sætte overordnede mål for din organisation, fastlægge politikker og procedurer og kommunikere med interessenter. At tjene et job på lederniveau kræver ofte betydeligt netværk og dokumenterede færdigheder i din branche.

Relateret: Bliv netværksekspert i 7 trin

Sådan vælger du job, der matcher dit erfaringsniveau

Når du søger efter job, vil du opdage, at de fleste jobbeskrivelser har en etiket, der forklarer, om det opslag er beregnet til entry-level, associerede eller erfarne kandidater. Følg disse trin for at bestemme, hvilket erfaringsniveau der gælder for dig:

  1. Overvej det antal år, du har brugt i en branche.
  2. Undersøg virksomheden.
  3. Se i stedet på kvalifikationerne.
  4. Overvej praktikophold eller erhvervserfaring i andre brancher.

1. Overvej det antal år, du har brugt i en branche

Hvis du lige er færdiguddannet eller afsluttet et praktikophold, så overvej at søge primært efter et startjob. Selvom stillingsopslaget beder om et eller to års erfaring, er det værd at søge på alt, der matcher dine kvalifikationer. Du kan også drage fordel af at finde en nybegynderstilling, hvis du skifter til en anden branche. Dette kan sikre, at du får alle de færdigheder, du har brug for, for hurtigt at komme videre i dit nye felt.

2. Undersøg virksomheden

Forskellige virksomheder kan have forskellige definitioner af erfaringsniveauer. For eksempel kan én virksomhed annoncere et jobopslag på mellemniveau, der kræver fire års erfaring, mens en anden måske kun har brug for to. Du kan også se på et par af en virksomheds medarbejderes professionelle netværksprofiler, notere deres jobtitler og hvor længe de har været i virksomheden.

For at sikre dig, at du fuldt ud forstår en virksomheds erfaringskrav, kan du også prøve at kontakte en leder eller personalekoordinator, der arbejder der. Forklar, at du er interesseret i at blive en del af deres team og gerne vil afklare, hvilke kompetencer og erfaringer virksomheden forventer af sine medarbejdere.

Relateret: En komplet guide til at undersøge en virksomhed

3. Se i stedet på kvalifikationerne

Du vil muligvis stadig være i stand til at få det job, du er interesseret i, selvom du ikke har samme erfaringsniveau, der er angivet i dets opslag. Gennemgå jobbeskrivelsen omhyggeligt, især når du læser afsnittene om foretrukne færdigheder og kvalifikationer. Hvis du mener, at de færdigheder, du har opnået, matcher dem, som virksomheden efterspørger, så overvej at søge uanset dit erfaringsniveau. Du kan opleve, at med de rigtige kvalifikationer, vil en potentiel arbejdsgiver måske stadig have lyst til at interviewe dig.

4. Overvej praktikophold og erhvervserfaring i andre brancher

Mange arbejdsgivere vil acceptere ulønnet erfaring, såsom frivillige muligheder og nogle typer af praktikophold, i stedet for betalt arbejde, når de beder om et vist niveau af erfaring. De kan også overveje tidligere erhvervserfaring, hvis du har skiftet karrierevej, da mange mennesker ofte tilegner sig bløde færdigheder, der kan gælde for flere brancher og roller. Når du søger et job, så overvej at notere disse typer oplevelser, mens du opretter eller opdaterer dit CV.

Chris Balle
Chris Balle Når du søger efter et nyt job, vil du støde på mange jobopslag, der beder om forskellige niveauer af erhvervserfaring. Efterhånden som din karrierevej udvikler sig, vil du sandsynligvis tjene andre jobtitler, der falder sammen med den erfaring, du har fået i din branche. At have en grundig forståelse af joberfaringsniveauer kan hjælpe dig med at vælge de rigtige job at søge til og sikre, at du kommer effektivt videre i din karriere. I denne artikel gennemgår vi alle niveauer af erhvervserfaring, og hvordan du bestemmer, hvilket niveau du er, når du avancerer i din karriere.