Elektriker Vs. Elektroingeniør: Hvad Er Forskellen?

Hvis du er interesseret i at udvikle eller reparere elektrisk udstyr såsom generatorer og smartphones, kan en karriere som elektroingeniør eller elektriker være perfekt for dig. Elektriske ingeniører og elektrikere udfører begge vigtige funktioner i processen med at skabe og installere elektriske systemer, som folk bruger hver dag. Selvom begge disse stillinger involverer elektricitet, er der nogle vigtige forskelle i den type arbejde, disse fagfolk udfører. I denne artikel forklarer vi, hvad en elektriker er, hvad en elektroingeniør er og seks forskelle mellem disse to karrierer.

Hvad er en elektriker?

Elektrikere installerer, vedligeholder og reparerer elektrisk udstyr og systemer. De i denne rolle etablerer og administrerer typisk de ledninger, der forbinder elektriske systemer til strømkilder og sætter dem i stand til at fungere. De inspicerer elektriske systemer for at sikre, at de fungerer korrekt, opdaterer dem om nødvendigt og reparerer eventuelle skader på dem. Som udgangspunkt er det elektrikere, der har ansvaret for at sikre, at en virksomhed, hjem, skole, fabrik, industrianlæg eller anden bygning har ordentlig adgang til elektricitet.

Et vigtigt ansvar for elektrikere er at sørge for, at installation og brug af elektrisk udstyr er sikkert for alle involverede. Disse fagfolk bruger godkendte materialer og praksis i henhold til virksomhedens, lokale, statslige og nationale elektriske sikkerhedskrav for at undgå problemer som brand og elektrisk stød. Elektrikere løser sikkerhedsrisici som flossede ledninger, knækkede stik eller beskadiget isolering.

Bilelektrikere arbejder med elektriske systemer i biler, busser, lastbiler og andre køretøjer. De kan også installere, vedligeholde og reparere følgende typer elektriske systemer:

 • Afbrydere og paneler
 • Fjernsyn
 • Belysningssystemer
 • Elledninger (under jorden eller ovenfra) Gem
 • Kabelsæt
 • Smart hjem tilpasninger
 • Spabade
 • Outlets

Relateret: Karrierer inden for elektricitet

Hvad er en elektroingeniør?

Elektriske ingeniører designer og udvikler systemer og udstyr, der bruger elektricitet til at fungere. De i denne rolle skaber ideer til elektroniske enheder eller mekanismer, skriver tegninger og andre planer for dem, udvikler prototyper og udfører indledende produkttest og fører tilsyn med fremstillingen af ​​deres produkter. De eller den virksomhed, de arbejder for, markedsfører og sælger i sidste ende deres produkter til kunderne. Elektriske ingeniører forstår, hvordan og hvorfor elektronisk udstyr fungerer, som det gør.

Elektriske ingeniører skaber elektriske produkter som disse, og de justerer også deres design for at forbedre og optimere produkter. De gennemgår konsekvent kundefeedback for at sikre, at deres produkter i tilstrækkelig grad opfylder forbrugernes behov. Elektriske ingeniører kan arbejde med kraftproduktion, forskning og fremstilling og designe produkter som:

 • Elektriske motorer
 • Strømgeneratorer
 • Kommunikationsenheder som smartphones
 • Navigationskontroller
 • Computere
 • Biler

Læs mere: 7 karriereveje for elektroteknik

Forskelle mellem en elektriker og en elektroingeniør

Der er mange ligheder mellem elektrikere og elektroingeniører, fordi de begge arbejder med el og elektriske produkter. Men de er separate karrierer med forskellige formål. Her er nogle forskelle mellem en elektriker og en elektroingeniør:

Uddannelse og træning

Hvis du vil blive elektriker, skal du som minimum have en gymnasieeksamen eller GED. Du kan gennemføre uddannelsen til denne rolle i et lærlingeprogram, hvor du vil gennemgå mange timers teknisk træning og muligvis endnu flere timers arbejde i marken. En anden mulighed er at gå på en teknisk skole, hvor du lærer om sikkerhedspraksis, kredsløb og elektrisk teori og opnår tekniske certifikater, der kan udvide dine jobmuligheder. Endelig skal du have et elektrikerbevis for at blive elektriker. Kravene til dette varierer fra stat til stat, men involverer normalt at bestå en eksamen.

Elektroingeniører skal have mindst en bachelorgrad i elektroteknik. Det betyder, at de skal gennemføre et fireårigt program, der inkluderer træning i emner som avanceret matematik, ingeniørprincipper, design af digitale systemer og teorier om elektriske kredsløb. De skal normalt også gennemføre en ingeniørpraktik, før de dimitterer for at få noget erfaring på området. Selvom det ikke typisk kræves til entry-level positioner, skal en elektroingeniør bestå to eksamener for at opnå en professionel ingeniørlicens, hvis de gerne vil tilbyde tjenester til offentligheden eller forfølge lederstillinger inden for deres felt.

Relateret: Hvad kan du gøre med en elektroingeniøruddannelse?

Arbejdsopgaver

Elektriske ingeniører bruger computerdesignsoftware til at producere og administrere designplaner for elektriske produkter. De laver designplaner, som elektrikere kan bruge som instruktioner til, hvordan man installerer og betjener et elektrisk system. De vurderer også kundernes reaktioner på produkter, evaluerer og justerer produkter for at forbedre dem, overvåger produktproduktion og sikrer, at produkterne fungerer korrekt.

I modsætning hertil forbinder elektrikere ofte bygninger, hvilket betyder, at de fører elektriske ledninger gennem og omkring dem for at levere elektrisk strøm til forskellige områder. For korrekt at etablere og reparere elektriske systemer bruger elektrikere elværktøj, følger tegninger (oprettet af elektriske ingeniører), studerer byggekoder og overholder sikkerhedsforskrifter. De er også ansvarlige for at imødekomme kundernes bekymringer med elektrisk udstyr, oplære kunder i, hvordan de bruger det sikkert og effektivt, og rådgive kunder om omkostninger til elektriske reparationer.

Læs mere: Guide til overholdelse af lysbueblink og sikkerhed for elektrisk arbejde

Løn

Lønnen kan variere baseret på geografisk placering, virksomhedsstørrelse, uddannelse og års erfaring. Elektrikere tjener et landsgennemsnit på $55.068 om året. De kan i gennemsnit tjene op til $8.109 i overarbejde om året og modtager også almindeligvis fordele såsom tilbagebetalingsprogrammer for lån, refusion af undervisning, faglig udviklingsbistand, forældreorlov og flyttehjælp, afhængigt af arbejdsgiveren.

Da elektriske ingeniører gennemfører mere uddannelse og træning, er den nationale gennemsnitlige løn for stillingen højere end for elektrikere på $94.491 om året. Arbejdsgivere af elektriske ingeniører giver ofte fordele såsom medarbejderaktieplaner, aktieoptioner, flyttehjælp, invalideforsikring og sygeforsikring.

Relateret: Sådan bliver du en elektroingeniør

Jobudsigt

Ifølge US Bureau of Labor Statistics formodes jobudsigterne for elektroingeniører at stige med 3 % mellem 2019 og 2029. Elektroingeniører designer vigtige elektroniske enheder og teknologier for samfundet, såsom smartphones. Jobudsigterne for elektrikere, ifølge US Bureau of Labor Statistics, formodes at stige med 8% mellem 2019 og 2019, hvilket er meget hurtigere end gennemsnittet. Efterhånden som boliger og virksomheder stiger, vil behovet for fagfolk som elektrikere, der kan reparere kommunikations-, belysnings- og kontrolsystemer sandsynligvis også stige.

Færdigheder

Både elektroingeniører og elektrikere træner problemløsningsevner. For elektriske ingeniører designer de typisk produkter, der løser et problem eller imødekommer et behov, som enkeltpersoner, familier og virksomhedsejere står over for. For elektrikere er en af ​​deres primære opgaver at besvare opkald fra kunder om problemer med deres elektriske systemer.

En elektrisk ingeniør har brug for tekniske færdigheder til at udføre deres job, herunder kredsløbsdesign, avanceret matematik, lineære systemer og analyse og elektriske skemaer. En elektriker har også brug for teknisk viden, men de skal vide mere grundlæggende elektrisk information om, hvordan systemer fungerer. Begge disse fagfolk skal have evnen til at følge sikkerhedsprotokoller, fordi de ofte arbejder med farlige materialer.

Mens en elektroingeniør bruger kommunikationsevner, når de opretter rapporter om deres forskning, korresponderer med andre ingeniører og kolleger og udvikler tegninger til deres produkter, vil de ikke nødvendigvis interagere med kunderne direkte. En elektriker får brug for interpersonelle færdigheder, fordi de højst sandsynligt vil interagere med mennesker på daglig basis, mens de hjælper kunder med at løse elektriske problemer.

Relateret: Tekniske færdigheder: Definitioner og eksempler

Arbejdsmiljø

Elektriske ingeniører arbejder ofte på et kontor for at bygge deres design. De tester typisk deres designs i et laboratorium og fører tilsyn med produktionen af ​​deres designs i en fabrik eller industrifacilitet. De arbejder normalt for virksomheder, der leverer tjenester såsom teknik, elproduktion og transmission eller fremstilling af elektroniske komponenter.

Elektrikere kan rejse forskellige steder og interagere med kunder i hjem og virksomheder. De kan også arbejde aftener og weekender for at vurdere og reparere uventede skader på et elektrisk system. Elektrikere kan arbejde for elfirmaer eller være selvstændige.

Rasmus Thygesen
Rasmus Thygesen Hvis du er interesseret i at udvikle eller reparere elektrisk udstyr såsom generatorer og smartphones, kan en karriere som elektroingeniør eller elektriker være perfekt for dig. Elektriske ingeniører og elektrikere udfører begge vigtige funktioner i processen med at skabe og installere elektriske systemer, som folk bruger hver dag. Selvom begge disse stillinger involverer elektricitet, er der nogle vigtige forskelle i den type arbejde, disse fagfolk udfører. I denne artikel forklarer vi, hvad en elektriker er, hvad en elektroingeniør er og seks forskelle mellem disse to karrierer.