DNP Vs. MD: Valg Af En Avanceret Medicinsk Gradssti

DNP Vs. MD: Valg Af En Avanceret Medicinsk Gradssti

Både en DNP og MD er medicinske grader, der giver en sundhedspersonale mulighed for at yde avanceret pleje til patienter. Graderne tilbyder den uddannelse, som medicinske fagfolk har brug for for at levere kvalitetsbehandling til patienter. At forstå forskellene mellem de to grader kan være gavnligt, når du vælger en medicinsk karrierevej. I denne artikel diskuterer vi, hvad en DNP og MD er, forskellen mellem de to og giver tips til at vælge, hvilken grad der passer til dig.

Hvad er en DNP?

En DNP er en læge i sygeplejepraksis og er den højeste grad, sygeplejersker kan opnå. Inden du går ind i et DNP-program, skal en sygeplejerske først opnå enten en bachelor- eller mastergrad i sygepleje.

Personer, der søger en avanceret praksisstilling som certificeret sygeplejejordemoder, certificeret registreret anæstesiplejerske, klinisk sygeplejerskespecialist eller sygeplejerske, tjener ofte DNP'er. Forordninger kræver i øjeblikket ikke en DNP for at opnå disse legitimationsoplysninger, men American Association of Colleges of Nursing har godkendt at opdatere dem for at gøre det obligatorisk at have en for alle avancerede sygeplejerskestillinger.

Relateret: BSN til DNP: Programtyper og optagelser

Hvad er en MD?

En MD er en læge i medicin og er den grad, de fleste praktiserende læger tjener. For at opnå en MD skal du som minimum have en bachelorgrad og gennemføre fire års medicinsk skole, inklusive klasseværelse og klinisk undervisning.

Når du har afsluttet medicinsk skole, går du ind i et opholdsprogram og optjener statslicens. Under opholdet kan du vælge at specialisere dig, modtage avanceret uddannelse og klinisk undervisning inden for dit valgte område.

Relateret: PA til MD: Sådan transformerer du din sundhedskarriere i 11 trin

DNP vs. MD

Medicinske fagfolk med enten en DNP eller en MD har mange ligheder. Der er dog også betydelige forskelle mellem de to. At forstå kontrasterne kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning om, hvilken videregående uddannelse du skal tage. Her er nogle af de vigtigste forskelle at overveje:

Uddannelsens længde

En af de største forskelle mellem en DNP og en MD er den tid, der kræves for at opnå en grad. DNP er et kortere uddannelsesspor. De fleste sygeplejersker tjener deres DNP med otte til ni års videregående uddannelse.

At tjene en MD begynder også med en bachelorgrad og fire års studier for at opnå en avanceret grad, men det kommer også med yderligere forpligtelser. Efter medicinstudiet kommer du ind på et residency, som omfatter mellem tre og syv års praktisk uddannelse, mens du lærer et nyt speciale.

Relateret: Sådan bliver du læge trin for trin

Sundhedsplejeroller

De to grader opfylder uddannelseskravene for lignende, men adskilte karriereveje. En MD er den primære grad, læger opnår, mens de fleste DNP'er bruger deres grader til at søge arbejde som sygeplejerske. De vigtigste forskelle mellem graderne er de roller, der er tilgængelige for en, der tjener dem.

Sundhedsmodel

Medicinske fagfolk nærmer sig ikke alle pleje ved hjælp af de samme behandlingsmodeller, og den traditionelt underviste sundhedsmodel for et DNP-program adskiller sig fra, hvad studerende med en MD sandsynligvis vil lære. Praktiserende sygeplejersker lærer at bruge sygeplejemodellen, som giver en holistisk tilgang til patientbehandlingen. Under denne model sætter sygeplejersker mere fokus på at vurdere hele spektret af faktorer omkring en patients helbred, herunder mentale og sociale faktorer, og hvordan de kan interagere med en patients fysiske helbred.

Læger bruger ofte den medicinske model, når de plejer patienter, hvilket lægger øget vægt på at levere direkte løsninger. Mens en læge sandsynligvis stadig er bekymret for at identificere årsagerne til en patients tilstand, er deres prioritet fokus på at behandle symptomerne. Ved vurderingen af ​​patienten fokuserer læger mere på fysiske faktorer.

Autonomi

Når man arbejder på et hospital, kan en praktiserende sygeplejerske have roller, der ligner en læges roller. Men de har ikke altid samme grad af selvstændighed. Mens en læge kan drive en praksis og ordinere medicin i alle 50 stater, kan en sygeplejerskes evne til at udføre disse opgaver variere baseret på deres tilstand. Begrænsninger for praktiserende sygeplejersker kan omfatte, at de ikke kan ordinere medicin eller kræve, at de får en underskrevet aftale fra en læge om at drive deres egen praksis.

Indkomst

Både en MD og en DNP kan sætte dig op til en lukrativ karriere, men de økonomiske fordele kan være højere, hvis du tager en MD-rute. Den gennemsnitlige løn for en sygeplejerske i USA er $113.484 om året, mens den gennemsnitlige løn for en læge er $248.891 om året. For begge grader kan kompensationen variere baseret på flere faktorer. Nogle vigtige elementer til fastsættelse af kompensation omfatter, hvor du arbejder, størrelsen og prestige af den facilitet, du arbejder på, og din professionelle erfaring.

Relateret: Hvor meget tjener en sygeplejerske?

Tips til at vælge en DNP vs. MD

Hvis du er interesseret i at arbejde inden for et medicinsk område, men ikke har besluttet dig for, hvilken der er den rigtige for dig, er det en vigtig beslutning at vælge at forfølge en MD eller en DNP. Husk disse tips for at hjælpe med at finde den rigtige pasform til dig:

  • Overvej, hvornår du vil starte din karriere: De tilføjede uddannelseskrav for at opnå en MD betyder, at du vil starte din karriere senere. Når du vil afslutte dit ophold som læge, ville du sandsynligvis allerede have flere års erhvervserfaring, hvis du fulgte en DNP-sti.
  • Balancer tilføjet gæld med højere indkomst: Hvis du prioriterer økonomiske overvejelser, er det vigtigt at overveje fordelene ved hver mulighed. Mens MD-ruten fører til højere gennemsnitslønninger, inkluderer den også ofte en dyrere uddannelse, så studerende, der har brug for lån, vil sandsynligvis dimittere med mere gæld. DNP inkluderer en lavere gennemsnitsløn, men det giver dig også mulighed for at arbejde på fuld tid hurtigere, samtidig med at du får færre uddannelsesomkostninger.
  • Tænk på dine foretrukne ansvarsområder i en specialitet: Mens mange af specialerne på et hospital kræver både medicinsk og plejepersonale, kan rollerne som en sygeplejerske eller en læge kan have inden for dette speciale variere. Hvis du går ind i medicin for at arbejde inden for et bestemt felt, så tag dig tid til at undersøge de respektive roller, hver grad ville placere dig til for at se, hvilken der passer bedst til det, der inspirerede dig til at forfølge specialet.

Flemming Jansen
Flemming Jansen Både en DNP og MD er medicinske grader, der giver en sundhedspersonale mulighed for at yde avanceret pleje til patienter. Graderne tilbyder den uddannelse, som medicinske fagfolk har brug for for at levere kvalitetsbehandling til patienter. At forstå forskellene mellem de to grader kan være gavnligt, når du vælger en medicinsk karrierevej. I denne artikel diskuterer vi, hvad en DNP og MD er, forskellen mellem de to og giver tips til at vælge, hvilken grad der passer til dig.