Direktør Vs. Leder: Ansvar Og Forskelle

Direktør Vs. Leder: Ansvar Og Forskelle

Ledere og direktører deler nogle lignende ansvarsområder i organisationer, men de udfører hver især væsentlige, forskellige opgaver, der hjælper en virksomhed med at fungere. At kende forskellene mellem de to roller kan hjælpe dig med at forstå, hvorfor hver af dem er vigtig. Det kan også afsløre, hvad du kan forvente i begge roller, hvilket kan hjælpe dig med at bestemme, hvilket job der stemmer overens med dine karrieremål. I denne artikel diskuterer vi, hvad ledere og direktører gør, og undersøger nogle af de vigtigste forskelle mellem deres roller.

Hvad er en leder?

En leder er en professionel, der overvåger et specifikt område i en organisation. De kan lede et team af medarbejdere for at sikre, at en afdeling fungerer problemfrit. Nogle af en leders nøgleansvar omfatter:

 • Ledelse af personale til at støtte dem i at udføre opgaver
 • Rekruttering og oplæring af nye medarbejdere
 • Sikring af overholdelse af sikkerheds- og lovmæssige standarder
 • Udførelse af præstationsvurderinger af personale
 • Afklaring af afdeling og individuelle forventninger
 • Coaching, rådgivning og disciplinering af medarbejdere.
 • Håndhævelse af virksomhedens politikker
 • Oprettelse af afdelingsmål
 • Kommunikation af fremskridt, behov og opdateringer til overordnet personale

Relateret: Spørgsmål og svar: Hvad er en leders ansvar?

Hvad er en direktør?

En direktør er en topleder, der fører tilsyn med et aspekt af en organisation. Direktører fører ofte tilsyn med ledere og kan hjælpe dem med at lede en afdeling, et team eller et projekt. For eksempel kan en direktør for menneskelige ressourcer føre tilsyn med lønchefer, ansættelsesledere, fordele og rekrutteringsledere. Nogle almindelige opgaver for en direktør omfatter:

 • Udarbejdelse af forretningsstrategier og forslag til implementeringsmetoder
 • Kommunikation med virksomhedsledere og bestyrelsesmedlemmer
 • Udførelse af lederens præstationsvurderinger
 • Udarbejdelse af forretningsplaner, budgetter og tidsplaner
 • At give ledere de ressourcer, de har brug for
 • Sikre, at ledere overholder virksomhedens og lovmæssige krav
 • Håndtering af relationer med aktionærer
 • Overvåge en afdelings samlede præstation
 • Forstå konflikter med teams og levere løsninger

Relateret: Sådan bliver du direktør for en virksomhed: Alt hvad du behøver at vide

Direktør vs. leder

Her er nogle af de vigtigste forskelle mellem direktører og ledere:

Supervisionsniveau

Ledere fører ofte tilsyn med medarbejdere på entry-level eller mid-level. Dette skyldes, at nyere medarbejdere kan kræve et højere supervisionsniveau, da de lærer at udføre deres ansvar effektivt. En leder kan vejlede medarbejdere på deres team for at hjælpe dem med at udvikle nye færdigheder og lære nye systemer. Mentorprocessen kan involvere detaljeret træning og kræve, at ledere udfører opgaver sammen med deres teams.

Direktører fører ofte tilsyn med teams af ledere for at hjælpe dem med at støtte deres teams og gennemføre projekter rettidigt. Derudover kan direktører vejlede nye ledere ved at levere ledelsesressourcer eller andet læringsmateriale. De kan også besvare lederes spørgsmål og give dem træning på jobbet.

Relateret: Sådan bliver du leder

Planlægningskrav

Ledere er ansvarlige for at sikre, at deres teams kan udføre daglige opgaver effektivt. De planlægger og prioriterer typisk opgaver og uddelegerer dem derefter til deres team. Selvom de kan sætte deres egne teammål, henviser de også ofte til virksomhedens overordnede mål. Dette hjælper dem med at overvåge deres teams proces og evaluere deres præstationer.

Til sammenligning hjælper direktører ledere og seniorledere med at planlægge virksomhedens langsigtede succes. Direktører kan fokusere på at bestemme deres teams årlige mål eller planlægge, hvordan de kan forbedre den daglige drift. Dette hjælper dem med at bestemme virksomhedens fremtidige retning, hvilket kan hjælpe dem med at sætte langsigtede forretningsmål.

Fokus

Direktører fokuserer typisk på virksomhedens eller afdelingens overordnede mål. Til sammenligning fokuserer ledere ofte på de opgaver, de og deres team skal udføre for at nå disse mål. For eksempel kan en salgsdirektør stille krav til at nå et vist antal nye kunder i en bestemt periode. De ledere, der rapporterer til dem, kan have deres egne kundelister, kundeemner, demografiske detaljer og konkurrencedygtig forskning for at sikre, at deres teams kan nå disse mål.

Implementering af procedure

Ledere følger ofte specifikke processer og procedurer skitseret af den direktør, som de rapporterer til. Derefter kan de give den pågældende direktør feedback om, hvilke værktøjer de muligvis skal forbedre, hvilke forhindringer de måske skal overvinde, hvordan deres systemer og processer hjælper dem med at opnå kundebehov, og om de har brug for yderligere personale. Efter at have modtaget denne feedback, kan direktøren undersøge nye produkter og tjenester eller skabe forslag, som virksomhedens ledelsesteam kan gennemgå.

Baseret på den feedback, de modtager, kan direktører også etablere nye procedurer, som deres teams af ledere skal følge. De kommunikerer ofte disse nye procedurer til deres teams og besvarer spørgsmål, ledere måtte have om ændringerne. Når teamet af ledere har forstået den nye procedure, er de ansvarlige for at træne deres medarbejdere for at sikre, at de følger alle nye politikker.

Relateret: General Manager vs. Director of Operations: Definitioner og forskelle

Aktionærforhold

Direktører kan opretholde direkte relationer til virksomhedens aktionærer, som ofte forventer, at direktører fastholder deres organisationers succes og sikrer overholdelse af lovgivningen. I nogle tilfælde kan direktører være ansvarlige for en virksomheds handlinger eller præstationer og have personlige forpligtelser. Til sammenligning kan ledere fokusere på at opbygge relationer med deres teams og have begrænset juridisk ansvar.

Relateret: Interessent vs. Aktionær: Definition, interesser og forskelle

Performance management

Både direktører og ledere opstiller mål for medarbejderne på deres teams. Nogle virksomheder kan også kræve, at de afholder formelle præstationsvurderinger. Ledere kan have specifikke mål for deres teams, såsom at nå almindelige kvoter eller sætte produktionsmål. Ledere holder ofte en-til-en møder med deres medarbejdere for at spore deres fremskridt, og de kan nå deres mål.

Direktører kan styre præstationer på samme måde, men deres mål er ofte mere komplekse. For eksempel kan en direktør kræve, at deres ledelse afprøver tre nye salgsteknikker på et kvartal. Klare mål som dette kan hjælpe en direktør med at nå deres mål om løbende at forbedre virksomhedens processer og øge effektiviteten.

Dagligt ansvar

Ledere kan bruge hver dag på at besvare e-mails og telefonopkald, gennemgå daglige metrics, mødes med individuelle teammedlemmer og udføre deres egne påkrævede opgaver. Til sammenligning kan direktører deltage i møder med virksomhedsaktionærer, ledere eller ledere for at hjælpe dem med at overvåge deres afdeling eller lære om virksomhedens overordnede mål. Selvom direktører også ofte svarer på e-mails, fokuserer de ofte på at undersøge nye strategier, brainstorme mulige løsninger og kommunikere politiske ændringer.

Malthe Antonsen
Malthe Antonsen Ledere og direktører deler nogle lignende ansvarsområder i organisationer, men de udfører hver især væsentlige, forskellige opgaver, der hjælper en virksomhed med at fungere. At kende forskellene mellem de to roller kan hjælpe dig med at forstå, hvorfor hver af dem er vigtig. Det kan også afsløre, hvad du kan forvente i begge roller, hvilket kan hjælpe dig med at bestemme, hvilket job der stemmer overens med dine karrieremål. I denne artikel diskuterer vi, hvad ledere og direktører gør, og undersøger nogle af de vigtigste forskelle mellem deres roller.