Datalogi Vs. Software Engineering: 10 Nøgleforskelle

Denne artikel er blevet godkendt af en Bonjoures Career Coach


Datalogi og softwareteknik kan dele nogle overlappende fællestræk, men principperne bag hvert studieområde kan tilbyde flere forskelle. Den ene er, at datalogi beskæftiger sig med videnskaben bag samspillet mellem hardware- og softwaresystemer og beregningsmæssige applikationer, hvorimod softwareteknologi typisk beskæftiger sig med de tekniske principper for at bygge, designe og teste softwareprodukter. Hvis du overvejer begge felter, kan du undersøge hvert aspekt af datalogi og softwareteknik. I denne artikel forklarer vi, hvad datalogi og softwareteknik er, og forskellene mellem dem.

Hvad er datalogi?

Datalogi omfatter studiet af computere og beregningssystemer. Dataloger kan generelt teoretisere og beregne aspekter af software og softwaresystemer i design- og udviklingsfaserne.

Derudover kan dataloger studere og arbejde inden for områder af feltet, der fokuserer på kunstig intelligens og maskinintelligens, computernetværk, sikkerhedsnetværk og overvågningssystemer, databasesystemer, brugerinteraktion, matematisk analyse, programmeringssprog og teorier vedrørende computing og processer. Mens dataloger også kan studere principper for softwareteknik, er dette studieområde typisk det eneste fælles kendetegn mellem datalogi og softwareteknik.

Relateret: 15 datalogiske job, der betaler godt

Hvad er software engineering?

Software engineering anvender standarderne og principperne for engineering til at designe, udvikle, vedligeholde, teste og evaluere computersoftware. En softwareingeniør kan også omtales som en computerprogrammør, softwaredesigner eller softwareudvikler, da karakteren af ​​softwareingeniør kan kræve viden om programmeringssprog, principper for softwaredesign og -bygning.

Softwareingeniører kan også være programmører, der tester og udfører kvalitetssikringstjek på ny og udviklende software for at sikre dens effektivitet og effektivitet i dens virkelige applikation. Softwareingeniører kan også være bekendt med teorier omkring softwarebrug, men at arbejde med teorier falder typisk ikke ind under jobbeskrivelsen, da dataloger er de arbejdere, der konstruerer og tester teorier om programmering og drift.

Læs mere: Jobsøgningsguide: Product Management og Software Engineering

10 vigtige forskelle mellem datalogi og softwareteknik

Selvom der kan være nogle fælles kvaliteter mellem datalogi og softwareteknik, er der en række vigtige forskelle, der gør disse to karrierefelter adskilt fra hinanden. En af de største forskelle ligger i disse to positioners roller. Mens softwareingeniører kan udvikle, bygge, teste og evaluere software og dets applikationer, bruger dataloger computersprog, statistik og anden matematik til at teoretisere de mest effektive måder at udvikle, programmere og anvende software på. Følgende aspekter er andre måder, hvorpå disse to erhverv adskiller sig:

1. Pædagogiske kernestudier

Datalogi og softwareteknik kan dele nogle overlappende kernestudier, men når de studerer datalogi kan studerende typisk gennemføre kurser, der fokuserer på databehandling, analyse, lagring og anvendelse af data og datasystemer i computerprogrammer og software. Software engineering fokuserer på at tage disse principper og anvende dem til produktdesign, samspil, ydeevne og andre funktionelle aspekter af computerprogrammer.

For eksempel er den vigtigste forskel her, at datalogi uddannelsesprogram fokuserer på videnskaben bag at få computere til at fungere, mens softwareteknik anvender disse videnskabelige og matematiske principper til bygning, design og implementering af hardware- og softwareprogrammer.

2. Karriereveje

En anden vigtig forskel mellem en datalogigrad og en softwareingeniørgrad er de mange muligheder i karriereveje. Generelt kan datalogigrader tilbyde kandidater en bred vifte af jobmuligheder i informationsteknologiindustrien, fra computerprogrammering til webstedsdesign og arbejde i IT-supportroller til at arbejde som spiludvikler. Omvendt kan en grad i softwareingeniør indsnævre en kandidats karrierevej til specialiserede roller i virksomheder, virksomheder og endda mellemstore virksomheder, der udvikler og bygger applikationer og softwareprogrammer.

Relateret: Vejledning: Sådan vælger du en karriere

3. Fælles opgaver i jobbet

Typisk kan en datamatiker udføre daglige opgaver, der analyserer og overvåger processerne i nye og udviklende computerapplikationer, enten ved at arbejde for et softwarefirma eller selvstændigt indgå kontrakter med forskellige virksomheder. Dataloger kan være ansvarlige for at vedligeholde deres virksomheds sikkerhedsnetværk, datasystemer eller andre computersystemer, som virksomheden er afhængig af at drive. En softwareingeniør kan være ansat i en lignende virksomhed, men de kan arbejde på at udvikle og designe de specifikke softwareprogrammer, som deres organisation kan have brug for til sin drift.

4. Hardware og software interaktion

Datalogi kan beskæftige sig med interaktionen mellem softwareprogrammer og computerhardware. For eksempel kan en computerforsker finde ud af, hvordan man kan skabe softwareprogrammer, der er kompatible med computerhardware. En softwareingeniør beskæftiger sig dog kun med softwareprogrammer, specifikt at skabe, vedligeholde, teste og producere softwareprodukter.

5. Softwaredesign

Softwaredesign er et andet aspekt, hvor datalogi og softwareteknik kan variere. Når man nærmer sig softwaredesign, kan en datalog typisk arbejde med teorier og algoritmer for, hvordan et program fungerer, hvordan det bedst kan designes, og hvordan man anvender programmeringssprog til applikationen. Når softwareingeniører arbejder med softwaredesign, kan de bruge en datalogs oplysninger og analyser til at designe rammerne for at bygge et specifikt program.

Desuden kan en softwareingeniør få specifikke programkrav til brug, når de bygger et softwaredesign, hvorimod en datamatiker arbejder med computersprogene og matematiske beregninger for at træffe beslutninger om, hvordan et program skal designes.

6. Programmering og udvikling

En anden forskel mellem datalogi og softwareteknik er anvendelsen af ​​softwareprogrammering og -udvikling. Datalogi vil fokusere på at beregne og beregne de bedste måder at programmere software på samt finde beregninger, der giver ingeniører og udviklere mulighed for at bygge softwareprogrammer, der opfylder produktkravene. Softwareingeniører bruger i det væsentlige analysen og skitserne fra dataloger til at hjælpe med den fulde udvikling og konstruktion af nye rammer og softwareprogrammer.

Relateret: 10 job, der kræver kreative tænkeevner

7. Ingeniørkoncepter

Mens datalogi hovedfag kan studere aspekter af matematisk teknik, som det gælder for computere og computersystemer, er tekniske principper og koncepter generelt parret med softwareingeniørstudier. Datalogi kan kræve viden om tekniske principper, såsom at bygge helt nye rammer for applikationer, der kan løbe ud af, men software engineering er, hvor virkelige ingeniørkoncepter anvendes.

8. Videnskabelige teorier

Datalogi er også forskellig fra softwareteknologi, fordi den fokuserer stærkt på videnskabelige teorier bag computerdrift, computer- og datasystemer samt hvordan software er designet. Softwareingeniør kan dog bruge disse teorier til at hjælpe med design og processer til at bygge rammer, hardware og softwareprogrammer og applikationer. Så mens datalogi studerer og udvikler teorier bag computerdrift, anvender softwareingeniør disse teorier til at bygge virkelige computerapplikationer.

9. Produktstyring

Datalogi kan typisk fokusere på kompleksiteten og algoritmerne af softwareprogrammer såvel som andre analyser som computervidenskaben om programmering, strukturer af visuals og grafik og brugerinteraktion. Den tilgang, en ingeniør tager i produktstyring, omfatter designprocessen, applikationen, evalueringen, automatiseringstest og kvalitetssikringstjek af et softwareprodukt.

10. Computerkodning

Datalogi og softwareteknik kan både fokusere på computerkodning og sprog, dog kan softwareteknik fokusere mere på at lære kodning for at bruge det, når man udvikler og bygger software. En computerforsker kan fokusere på kodning, da det vedrører computersprog, og de kan også bruge forskellige computerkodninger til at beregne kompatibilitet mellem hardware- og softwareapplikationer.

Læs mere: Sådan opbygger du din arbejdsportefølje

Tips til at vælge dit fokus

Da datalogi og softwareteknologi er så tæt beslægtede, kan du måske se på følgende yderligere oplysninger for at hjælpe dig med at vælge din karrierevej:

Undersøg dine interesser

For eksempel, hvis du er mere interesseret i computere og systemer, og hvordan hardware og software arbejder sammen for at få et softwareprogram til at køre, kan du måske se nærmere på datalogi, mens hvis du foretrækker en praktisk og real-world applikationstilgang til software udvikling, kan software engineering tilbyde dig muligheder for at arbejde med disse elementer.

Overvej den praktiske karakter af softwareudvikling

Overvej den praktiske karakter af software engineering, og hvis du er interesseret i at arbejde med oprettelse og vurdering af softwareudvikling. Softwareingeniører arbejder typisk under specifikationer fra deres vejledere om, hvilken slags software der skal bygges, hvorimod datalogi kan tilbyde strategier og effektive måder at udvikle et softwareprogram på.

Overvej datalogi som en start

Derudover kan du overveje datalogi som en måde at komme ind på området software engineering. Begge karriereveje giver kandidater muligheder for at arbejde med softwareudvikling, dog fokuserer datalogi på en bred vifte af undersektorer, mens softwareteknologi i sig selv er et undersektorfokus.

Lau Balle
Lau Balle Denne artikel er blevet godkendt af en Indeed Career Coach