CFO Jobbeskrivelse Og Stillingsoversigt

Uanset om du lige er startet på din karriere, eller du har arbejdet inden for dit felt i et stykke tid, har du sandsynligvis et karrieremål, som du stræber efter. Ledende stillinger er det øverste niveau, du kan nå i en organisation, og på mange måder er CFO'en kun et skridt under den højeste stilling: CEO. For at opnå denne stilling i en virksomhed har du brug for beslutsomhed, erfaring med den rigtige uddannelse. I denne artikel undersøger vi, hvad en CFO præcis er, hvad de laver og kravene for at blive det.

Læs mere: Hvad er en CFO?

Hvad er en CFO?

En finansdirektør, mere almindeligt kendt som en CFO, er en topchef i en organisation, der er ansvarlig for at styre virksomhedens økonomiske handlinger. De er ansvarlige for virksomhedens økonomiske planlægning og alt, der vedrører dets pengestrømme. For at styre økonomien og sikre, at virksomhedens regnskabsaflæggelse er korrekt, fører de også tilsyn med organisationens økonomi- og regnskabsafdelingers personale.

CFO'er arbejder normalt ved et skrivebord i et kontormiljø, men de er ansat i både små og store organisationer i alle brancher. Der er nogle, der fungerer som selvstændige konsulenter, hvilket giver dem mulighed for at arbejde som CFO på deltid for flere virksomheder. Disse fagfolk bruger ofte forskellige kontorudstyr, såsom faxmaskiner, printere og computere til at udføre deres CFO-opgaver. I nogle tilfælde kan de have brug for at arbejde aftener, weekender eller rejse for deres arbejde.

Læs mere: Sådan bliver du CFO

Hvad laver en CFO?

CFO'er påtager sig mange ansvarsområder i en organisation, som alle vedrører at overvåge og styre virksomhedens kort- og langsigtede økonomiske mål. Selvom en CFO's jobbeskrivelse altid handler om at opretholde virksomhedens økonomiske velfærd, varierer omfanget af disse opgaver i mange tilfælde afhængigt af branchen, den virksomhed, de arbejder for, og størrelsen af ​​organisationen. En organisations CFO udfører brede regnskabs- og forretningsopgaver, såsom:

 • Sikre, at regnskabsaflæggelsen er nøjagtig, indsendt til tiden og i overensstemmelse med reglerne
 • Udvikling af effektive strategier for en virksomheds økonomi
 • Overvåge udarbejdelsen af ​​regnskaber og regnskaber
 • Koordinerende dokumentation for skatter
 • Analyse af organisationens regnskaber
 • Tilsyn med økonomipersonale
 • Udarbejdelse af månedlige og årlige økonomiske planer for den administrerende direktør
 • Forfølge og udvikle mulige forretningsforetagender
 • Holder øje med opkøb og fusioner
 • At skabe strategier for en virksomheds interne vækst ved at reducere omkostningerne og øge omsætningen
 • Udførelse af en virksomheds finansielle strategi
 • Opretholdelse af fuld gennemsigtighed om en organisations økonomiske resultater

Læs mere: Lær om at være CFO (Chief Financial Officer)

Krav for at blive CFO

For at blive CFO skal du muligvis opfylde en række kvalifikationer, herunder:

 • Uddannelse
 • Erfaring
 • Certificeringer og licenser
 • Færdigheder

Uddannelse

Dette er en stilling på øverste niveau, så virksomheder forventer generelt, at kandidater har mindst en bachelorgrad i finansiering, regnskab eller et nært beslægtet felt. Mange virksomheder kan endda kræve, eller i det mindste foretrækker, at kandidater har en Master of Business Administration-grad.

Erfaring

Det meste af uddannelsen til en rolle som denne sker typisk gennem en kombination af formel uddannelse og praktik på jobbet i stillinger på lavere niveau. Organisationer promoverer ofte CFO-kandidater internt, efter at de har opnået en del erfaring i en økonomichefstilling. Før de udviklede sig til en lederstilling, kunne potentielle CFO'er have arbejdet som finansanalytiker eller revisor. Nogle virksomheder tilbyder programmer til formel lederuddannelse, så de kan identificere og forberede finansielle medarbejdere til ledelsesroller.

Certificeringer og licenser

Licens eller certificering er et mindre almindeligt krav for en CFO-rolle, men mange kandidater beslutter sig for at forfølge dem for at demonstrere deres kompetence og et højt ambitionsniveau. Et par certificeringer, der kan være gavnlige for denne rolle, omfatter:

 • Certificeret revisor (CPA): Afhængigt af den stat, du bor i, kan kravene for at opnå en CPA-licens variere. Uanset placering skal alle kandidater gennemføre 150 semestertimer på postsekundært studium, som normalt omfatter mindst en slags kurser på kandidatniveau. Efter at kandidaterne opfylder minimumskravene, har de 18 måneder til at tage og bestå fire forskellige eksamener. Kandidater skal derefter bevare deres CPA-licens gennem fortsat uddannelse.
 • Certified Treasury Professional (CTP): Kandidater kan demonstrere deres erfaring med treasury management og indgående kendskab til analyse af regnskaber, afstemning, kontantbehandling og mere gennem denne certificering.
 • Chartered Financial Analyst (CFA) Certificering: Denne certificering tilbydes af CFA Institute og går over færdigheder og koncepter, der forbinder professionelle standarder, industripraksis og teori for at etablere det grundlæggende i porteføljestyring og investeringsanalyse.

Færdigheder

For at få succes i denne ledende rolle, bør du besidde en række hårde og bløde færdigheder, såsom:

 • Tekniske færdigheder: Disse er færdigheder, som du typisk lærer gennem certificeringsprogrammer og/eller formel uddannelse, såsom prognoser, budgettering og regnskab.
 • Tidsstyringsevner: CFO'er arbejder ofte selvstændigt, hvilket gør stærke tidsstyringsevner til en nødvendighed, så de kan prioritere og eksekvere deres mål uden at blive distraheret med mindre kritiske opgaver.
 • Problemløsningsevner: En stor del af en CFOs ansvar ligger i deres evne til at løse en organisations økonomiske problemer. For at gøre dette skal de besidde beslutningstagning, kreativ tænkning, forsknings- og analysefærdigheder.
 • Lederevner: Integritet, uddelegering, ærlighed og evnen til at motivere andre spiller en stor rolle for lederevner. En CFO skal udvikle strategier og derefter uddelegere opgaver til resten af ​​deres team, så virksomhedens mål kan nås. For at gøre dette skal de være i stand til at skabe og kommunikere en vision, der inspirerer deres medarbejdere til at udføre deres opgaver hurtigt og efter bedste evne. Derudover, fordi CFO'er er ansvarlige for en organisations økonomi, skal de være troværdige og opføre sig med integritet og ærlighed.
 • Kommunikationsevner: Både mundtlig og skriftlig kommunikation er vigtige aspekter af denne stilling. Mellem at diskutere en organisations økonomiske situation med andre ledere, overvåge medarbejdere i finansafdelingen og tale med dem, der gør og ikke arbejder for virksomheden, er evnen til at kommunikere med mennesker på alle niveauer ekstremt vigtig. For at gøre dette skal en CFO være i stand til at kommunikere klart, kortfattet og overbevisende.

Janne Berthelsen
Janne Berthelsen Uanset om du lige er startet på din karriere, eller du har arbejdet inden for dit felt i et stykke tid, har du sandsynligvis et karrieremål, som du stræber efter. Ledende stillinger er det øverste niveau, du kan nå i en organisation, og på mange måder er CFO'en kun et skridt under den højeste stilling: CEO. For at opnå denne stilling i en virksomhed har du brug for beslutsomhed, erfaring med den rigtige uddannelse. I denne artikel undersøger vi, hvad en CFO præcis er, hvad de laver og kravene for at blive det.