Back-End Vs. Front-End Vs. Full-Stack-udvikling: Hvad Er Forskellen?

Back-end, front-end og full-stack udviklere er ansvarlige for at skabe et websteds udseende og funktionalitet. Uanset din rolle i en organisations IT-afdeling kan det hjælpe dig med at fremme din karriere inden for området, hvis du kender de vigtigste forskelle mellem disse tre stillinger. I denne artikel diskuterer vi, hvad back-end, front-end og full-stack udvikling er, og lister de vigtigste forskelle mellem dem.

Hvad er back-end udvikling?

Backend-udvikling refererer til at skabe og sikre en velfungerende hjemmesides interne drift, som hostes af en server. Et websteds back-end er dets server, applikation og database, så en backend-udvikler fokuserer på at opsætte og vedligeholde databaser, scripts og den overordnede webstedsarkitektur. De primære ansvarsområder for en backend-udvikler omfatter:

 • At forstå, hvad hjemmesidens hovedformål er og finde forskellige måder at facilitere dem
 • At sikre, at data er korrekt gemt, og at brugere, der ønsker at få adgang til dem, kan gøre det hurtigt og nemt
 • Håndtering af applikationsprogrammeringsgrænseflader og sikre, at de fungerer på tværs af enheder
 • Opsætning af betalingssystemer, når det er nødvendigt, herunder at give brugeren mulighed for at indtaste deres data, sikre, at de respektive data opbevares sikkert og foretage ændringer i betalingen, når det er nødvendigt
 • Organisering af et webstedssystems logik og optimering af det, så det kører korrekt på flere enheder
 • Oprettelse af hjemmesidearkitektur, der nemt kan ændres med fremtidige opgraderinger
 • Implementering af forskellige algoritmer og løsning af diverse udfordringer vedrørende systemet

Relateret: Hvad er en webudvikler?

Hvad er frontend-udvikling?

Frontend-udvikling refererer til at skabe og vedligeholde den del af hjemmesiden, som brugerne interagerer direkte med. Front-end-udviklere skal skabe hele et websteds grænseflade og brugeroplevelse, såvel som dets design og overordnede udseende. De arbejder normalt med HTML, JavaScript og CSS-sprog for at skabe et grundlæggende layout af hjemmesiden og derefter tilføje forskellige visuelle elementer for at forbedre dets æstetiske kvalitet. Nogle af de mest almindeligt udførte opgaver for en frontend-udvikler inkluderer:

 • Optimering af brugerens oplevelse på et websted og sørg for, at det ikke bliver afbrudt af design- eller funktionsproblemer
 • At skabe grove koncepter og bruge HTML, CSS og JavaScript til at materialisere dem
 • Udvikle en brugervenlig og intuitiv brugergrænseflade og gradvist forbedre den baseret på brugerfeedback
 • Tilpasning af et websteds design, så det ser ud og fungerer korrekt på mobile enheder
 • Sørge for, at en hjemmeside ser ud og fungerer efter de samme parametre, uanset hvilken internetbrowser slutbrugeren vælger at åbne den med
 • Hjælper med at organisere og administrere hele software-workflowet
 • Tester konstant hjemmesidens frontend for brugervenlighed og potentielle fejl og optimerer den for at sikre en jævnere brugeroplevelse
 • Overvejelse af SEO-praksis ved oprettelse af et websteds frontend for at sikre, at det er korrekt indekseret af søgemaskiner, og brugere har lettere adgang til det

Relateret: Webudviklerfærdigheder: Definitioner og eksempler

Hvad er fuld stack udvikling?

Full-stack udvikling er en kombination af back-end og front-end udvikling. I betragtning af den brede vifte af metoder, sprog og typer websteder, der er tilgængelige i øjeblikket, er der ingen officiel sondring med hensyn til en fuld-stack-udviklers attributter. Som en generel beskrivelse kan fuldstackudviklere udføre alle front-end- og backend-programmeringsopgaver med ringe eller ingen assistance, herunder aspekter vedrørende servere, databaser, brugeroplevelse, hosting, datamodellering og andre aspekter, der er nødvendige for, at et websted kan køre. ordentligt og være visuelt tiltalende.

I betragtning af det faktum, at fuldstackudviklere har et dobbelt færdighedssæt, er de normalt meget populære blandt arbejdsgivere, da de har tendens til at være mere effektive. Nogle af de mest almindeligt udførte opgaver af fuld stack-udviklere inkluderer:

 • Hjælpe softwaredesign- og udviklingsteams
 • Optimering af software gennem konstant test og fejlretning
 • Skrive kode til både for- og bagenden af ​​en softwareapplikation
 • Sørg for, at hjemmesiden kører på flere platforme
 • Design af en webapplikations brugerinteraktioner
 • Arbejder på bagsiden af ​​softwaren og implementering af servere og databaser
 • Arbejde med grafiske designere for at skabe og implementere nye funktioner
 • Holder deres software opdateret med den seneste brancheudvikling
 • Kommunikerer med den ansættende virksomheds beslutningstagere
 • Løsning af forskellige problemer med vedligeholdelse, sikkerhed og skalerbarhed

Relateret: Hvad er Full-Stack? Komplet guide til udvikling i fuld stack

Back-end vs. front-end vs. fuld stack udvikling

Her er nogle af de vigtigste forskelle mellem back-end og front-end udvikling:

 • Frontend refererer til den grafiske brugergrænseflade, der kræves for at navigere på en hjemmeside, inklusive dens overordnede layout, videoer, billeder, tekst, knapper og alle andre visuelle elementer, hvorimod bagenden udelukkende refererer til den måde hjemmesiden skal fungere på.
 • Backend-udvikling fokuserer typisk på anvendelse af logik til at løse forskellige funktionalitets- og brugeroplevelsesproblemer, mens frontend-udvikling fokuserer på at få hjemmesiden til at se godt ud og give en positiv brugeroplevelse.
 • Front-end-udvikling indsamler brugerinput, mens back-end-udvikling behandler brugerinput.
 • Spørgsmål som søgemaskineoptimering og brugertilgængelighed håndteres af frontend-udviklere, mens dem, der er relateret til hjemmesidens sikkerhed og backup, er backend-udvikleres ansvar.
 • Front-end-udvikling bruger markup- og websprog som HTML, CSS og JavaScript, mens back-end-udvikling bruger programmerings- og scriptsprog som Ruby, Python, Perl, PHP og .Net.

Full-stack udvikling kan ikke direkte sammenlignes med back-end og front-end udvikling, da det i det væsentlige refererer til en blanding mellem de to.

Relateret: Full-Stack-udvikler vs. Softwareingeniør: Hvad er forskellen?

Løn og jobudsigt for back-end, front-end og full-stack udvikling

Den gennemsnitlige løn for en back-end udvikler i USA er $120.500 om året. De tjener også ofte andre fordele, såsom aktieoptioner, PTO og sygeforsikring. Front-end-udviklere kan forvente at tjene en gennemsnitlig løn på $105.491 om året, plus lignende fordele som back-end-udviklere. Full-stack-udviklere tjener en gennemsnitlig løn på $107.248 om året sammen med fordele, der ligner de to andre roller.

Ifølge US Bureau of Labor Statistics forventes jobudsigterne for webudviklere og digitale designere, som omfatter disse tre roller, at vokse med 8 % mellem 2019 og 2029. Dette er meget hurtigere end landsgennemsnittet. Det anslås, at årsagen til den betydelige vækst i efterspørgslen er den stigende popularitet af e-handel og mobile enheder.

Lau Busk
Lau Busk Back-end, front-end og full-stack udviklere er ansvarlige for at skabe et websteds udseende og funktionalitet. Uanset din rolle i en organisations IT-afdeling kan det hjælpe dig med at fremme din karriere inden for området, hvis du kender de vigtigste forskelle mellem disse tre stillinger. I denne artikel diskuterer vi, hvad back-end, front-end og full-stack udvikling er, og lister de vigtigste forskelle mellem dem.