Arkivar Vs. Bibliotekar: Hvad Du Behøver At Vide

Arkivar Vs. Bibliotekar: Hvad Du Behøver At Vide

Hvis du er interesseret i forskning, læsning, historie eller uddannelse, kan du godt lide at arbejde som bibliotekar eller arkivar. Bibliotekarer og arkivarer har ofte nogle ligheder med hensyn til deres uddannelse, men der er også mange forskelle mellem disse to erhverv. At lære om de vigtigste forskelle mellem disse karrierer kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken der er det rigtige valg for dig. I denne artikel definerer vi arkivarer og bibliotekarer og giver derefter en liste over almindelige forskelle, herunder deres pligter, arbejdsmiljøer, lønninger og jobudsigter.

Hvad er en arkivar?

En arkivar er en professionel, der bevarer, autentificerer og organiserer historiske dokumenter. Arkivarer arbejder typisk på museer eller biblioteker og kan specialisere sig i at arbejde med dokumenter af en bestemt type, såsom manuskripter eller bøger eller materialer, der tilhører en bestemt æra. For eksempel kan et museum ansætte en arkivar, der har specialiseret sig i at bevare gamle egyptiske tekster, og en arkivar, der har specialiseret sig i at autentificere bøger fra 1800-tallet.

Hvad er en bibliotekar?

En bibliotekar er en professionel, der vedligeholder og giver adgang til oplysningerne på biblioteker. De kan uddanne bibliotekets lånere om informationskompetence, tjekke bøger, hjælpe lånere med at finde læsemateriale, uddanne medarbejdere og vedligeholde biblioteksdatabaser. For eksempel kan en bibliotekar arbejde på et gymnasiebibliotek, føre tilsyn med elevernes aktiviteter og gennemføre uddannelseskurser om forskning, læsning og skrivning.

Relateret: Sådan bliver du skolebibliotekar (med ofte stillede spørgsmål)

Arkivar vs. bibliotekar

Her er en liste over otte almindelige forskelle mellem arkivarer og bibliotekarer:

Pligter

Arkivarernes opgaver omfatter at bevare, vurdere og organisere arkiver, undervise andre om historiske dokumenter og lette adgangen til dem. De kan hjælpe museums- eller bibliotekspersonale med at få adgang til disse dokumenter, skrive beskrivelser til specifikke dokumenter og praktisere regelmæssige konserveringsteknikker på hele samlinger. De kan også lave undervisningsaktiviteter for personale og besøgende om historiske tekster og arkiveringsteknikker.

Bibliotekarernes opgaver omfatter at lede hele biblioteker, føre tilsyn med personaleaktiviteter, uddanne biblioteksmæcener og hjælpe dem med at finde og tjekke materialer. De kan lave undervisningsprogrammer om forskning, kreativ skrivning, læsning for fornøjelsens skyld eller bestemte typer medier. De kan også uddanne bibliotekspersonale i, hvordan man lægger læsemateriale på hylden, kommunikerer med besøgende og organiserer medier.

Relateret: Bibliotekarjobkrav for en succesfuld karriere

Færdigheder

Arkivarer har ofte hårde færdigheder i forhold til bevaring, vurderinger og uddannelse. For eksempel kan de have specialiseret viden om konserveringsteknikker, der opretholder tilstanden for dokumenter af en bestemt type eller fra en bestemt æra. De kan også have bløde færdigheder i forbindelse med organisation, kommunikation, computerfærdighed, analyse og forståelse.

Bibliotekarer har ofte svære færdigheder i forhold til brugen af ​​software, forskning og uddannelse. For eksempel kan de have avanceret viden om software til indeksering, integreret søgning og cirkulationsstyring. De kan også have bløde færdigheder i forhold til kommunikation, ledelse, organisation og analyse.

Uddannelse

Arkivarer gennemfører ofte bachelor- og kandidatuddannelser. De har ofte en kandidatgrad i historie, biblioteksvidenskab, arkivstudier eller offentlig administration. Historiegrader inkluderer ofte kurser, der udvikler en arkivars ekspertise i en bestemt æra. Til sammenligning inkluderer arkivstudiegrader kurser i emner som avanceret arkivering, bevaring, kuratering, biblioteks- og informationstjenester, anvendt teknologi og arkivering.

Bibliotekarer har også ofte bachelor- og kandidatuddannelser. De afslutter ofte en mastergrad i biblioteks- og informationsvidenskab eller biblioteksvidenskab fra en skole, der er akkrediteret af American Library Association. Disse programmer kan omfatte kurser om emner som organisering af information, indsamling og genfinding, forskningsmetoder og ledelse.

Relateret: Bibliotekarinterviewspørgsmål (med eksempelsvar)

Uddannelse

Arkivarer kan modtage træning, der hjælper dem med at identificere historiske dokumenter, verificere deres ægthed eller bevare specifikke typer dokumenter. De kan også modtage træning, der hjælper dem med at gennemføre uddannelsesprogrammer. For eksempel kan de få træning i forskellige kemikalier, der hjælper i konserveringsprocessen og lære, hvordan de kan uddanne andre om disse kemikalier. Bibliotekarer kan modtage uddannelse, der hjælper dem med at føre tilsyn med biblioteksdrift, organisere materialer og gennemføre uddannelsesprogrammer for besøgende og personale. For eksempel kan de modtage træning i Dewey Decimal System for at hjælpe dem med at organisere biblioteksmaterialer effektivt.

Certificeringer

Arkivarer kan søge professionel certificering fra Academy of Certified Archivars. For at blive en certificeret arkivar gennemfører disse fagfolk en eksamen, der tester deres viden om arkiveringsprincipper og almindelig industripraksis. Mange arbejdsgivere anerkender denne certificering og foretrækker måske at ansætte arkivarer, der har den.

Afhængigt af den stat, de arbejder i, og den type bibliotek, de arbejder i, kan bibliotekarer forfølge en professionel bibliotekarcertificering. For at arbejde på et offentligt bibliotek i din stat kan du for eksempel have brug for en statsspecifik folkebibliotekarcertificering.

Arbejdsmiljø

Arkivarer kan arbejde med museumsinspektører, undervisere, andre arkivarer og historikere. De arbejder normalt i en specifik sektion af et bibliotek eller museum, der indeholder historiske materialer. Til sammenligning kan bibliotekarer arbejde med undervisere, rektorer, andre bibliotekarer og biblioteksadministrative assistenter. De arbejder almindeligvis i flere sektioner af et bibliotek, inklusive dem med bøger, magasiner, digitale medier og historiske materialer. I nogle arbejdsmiljøer kan bibliotekarer og arkivarer også arbejde sammen. For eksempel kan en arkivar administrere en historisk del af et bibliotek, mens en bibliotekar fører tilsyn med hele biblioteket.

Relateret: 33 interviewspørgsmål til en biblioteksassistent

Løn

Den gennemsnitlige løn for arkivarer er $60.422 om året. Arkivarer kan få højere løn, hvis de arbejder på museer med højt værdsatte materialer, eller hvis de har ekspertise i at vurdere eller bevare visse typer historiske materialer. Til sammenligning er gennemsnitslønnen for bibliotekarer $54.301 om året. Den løn, du kan tjene i begge stillinger, kan variere afhængigt af din erfaring, færdigheder, uddannelse og arbejdsgiver.

Relateret: 15 karrierer for ivrige læsere (med jobopgaver og lønninger)

Jobudsigt

Bureau of Labor Statistics (BLS) forventer en stigning på 8 % i arkivarjobmuligheder mellem 2019 og 2029. BLS anslår også en stigning på 5 % i bibliotekarjobmuligheder mellem 2019 og 2029. Begge fremskrivninger er over gennemsnittet for karrierevækst blandt alle erhverv.

Mads Due
Mads Due Hvis du er interesseret i forskning, læsning, historie eller uddannelse, kan du godt lide at arbejde som bibliotekar eller arkivar. Bibliotekarer og arkivarer har ofte nogle ligheder med hensyn til deres uddannelse, men der er også mange forskelle mellem disse to erhverv. At lære om de vigtigste forskelle mellem disse karrierer kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken der er det rigtige valg for dig. I denne artikel definerer vi arkivarer og bibliotekarer og giver derefter en liste over almindelige forskelle, herunder deres pligter, arbejdsmiljøer, lønninger og jobudsigter.