AMT Vs. ASCP: Hvad Er Forskellen?

AMT Vs. ASCP: Hvad Er Forskellen?

Arbejde i et medicinsk laboratorium eller andre medicinske omgivelser kan kræve specialiseret uddannelse og kræver normalt certificering. To almindelige valg til certificeringstræningsprogrammer blandt laboratorieprofessionelle inden for det medicinske område er American Medical Technologists (AMT) og American Society for Clinical Pathology (ASCP). Disse professionelle organisationer tilbyder både uddannelse, træning og muligheder for læger og laboratorieprofessionelle, der kan forberede dem til feltet og hjælpe dem med at finde beskæftigelse. I denne artikel overvejer vi lighederne og forskellene mellem AMT og ASCP.

Relateret: 11 af de bedste jobtræningsprogrammer og tips til at finde den rigtige

Hvad er AMT?

AMT, som står for American Medical Technologists, er en faglig sammenslutning, der støtter allierede sundhedsprofessionelle. Allierede sundhedsprofessionelle kan omfatte erhverv som medicinske teknologer, medicinske assistenter og tandlægeassistenter. AMT tilbyder en bred vifte af fordele til de arbejdere, de betjener, hvoraf en er certificering. Men de giver også muligheder for karriereudvikling, videreuddannelse, netværk og opretholdelse af certificering, når du har opnået det. Disse tjenester kan alle hjælpe en allieret sundhedsprofessionel med at udvikle deres karriere og øge deres chancer for at blive ansat i et klinisk eller laboratoriemiljø.

Relateret: Sådan bliver du medicinsk teknolog

Hvad er ASCP?

ASCP, også kendt som American Society for Clinical Pathology, er en professionel organisation, der tilbyder certificering og ressourcer til laboratorieprofessionelle. Deres programmer er designet til en række typer af fagfolk inden for det medicinske område, såsom laboratorieprofessionelle, patologer og programdirektører. ASCP yder også støtte til studerende, der er interesserede i at deltage i det medicinske område, samt medicinstuderende, der i øjeblikket afslutter deres ophold.

Mens certificering udgør en stor del af, hvad ASCP gør, har de også muligheder for læring og karriereudvikling såsom uddannelsesarrangementer og møder, jobsøgningsressourcer, netværksinitiativer og mere.

Relateret: Sådan bliver du patolog

AMT vs. ASCP

Her er et par ligheder og forskelle mellem AMT og ASCP:

Ligheder

Her er hvordan AMT og ASCP ligner hinanden:

Medlemskab

En lighed mellem AMT og ASCP er det faktum, at de tillader kandidater at tilslutte sig som medlemmer af deres organisationer. For AMT bliver kandidater automatisk medlemmer af foreningen efter at have opnået certificering og får adgang til mange fordele, såsom muligheder for at fortsætte deres uddannelse, chancer for at netværke med andre branchefolk og certifikatprogrammer, der kan give kandidater yderligere legitimationsoplysninger.

ASCP tilbyder også medlemskab til kandidater, der bliver certificeret gennem deres organisation, men de har en separat proces for at ansøge om at blive medlem, der involverer at betale et gebyr og vælge et etårigt eller treårigt medlemskab. De fleste af de fordele, medlemskab af ASCP giver, svarer til dem, der tilbydes af AMT, hvilket fremhæver, hvordan begge organisationer støtter deres medlemmer effektivt.

Certificeringer

En anden væsentlig måde, hvorpå AMT og ASCP ligner hinanden, er, at de begge tilbyder certificeringsprogrammer til medicinske fagfolk. Certificering er ofte påkrævet for arbejdere inden for det medicinske område, især hvis deres stilling involverer betjening af laboratorieudstyr eller brug af specialiserede færdigheder. Selv for læger, der ikke har brug for certificering for at finde arbejde inden for deres felt, kan en certificering altid forbedre en jobansøgning ved at fremhæve en kandidats legitimationsoplysninger og vise deres passion for deres branche.

Dette betyder, at AMT og ASCP begge yder en meget vigtig service til læger, der bruger deres organisationer til at blive certificeret, da det kan gøre en forskel i, hvor hurtigt de finder beskæftigelse. Begge organisationer har en bred vifte af certificeringer til rådighed, så de kan hjælpe mange typer læge- og laboratoriearbejdere med at få den certificering, de har brug for.

Relateret: Hvad er certificeringer? Definition, fordele, typer af certificeringer og eksempler

Varighed af certificeringer

En anden lighed mellem AMT og ASCP er, hvor længe deres certificeringer forbliver gyldige. Mens alle certificeringer kræver fornyelse efter en vis periode, tilbyder både AMT og ASCP certificeringer, der forbliver aktive i tre år. Begge organisationer har også detaljerede instruktioner til fornyelse af en certificering, som involverer betaling af et gebyr og tager en certificeringseksamen. AMT og ASCP har også begge politikker på plads for certificeringer, der forbliver udløbet i mere end ti år, og som kræver, at kandidater gentager den eksamen, der oprindeligt gav dem deres certificering.

Forskelle

Her er et par måder, hvorpå AMT og ASCP adskiller sig fra hinanden:

Hvem de tjener

En forskel mellem AMT og ASCP er den type fagfolk, hver organisation typisk betjener. AMT fokuserer på at fremme allierede sundhedsprofessionelle og give dem den støtte, de har brug for for at vokse i deres karriere. Dette kan omfatte medicinske teknologer, medicinske laboratorieteknikere, flebotomiteknikere og andre relaterede erhverv.

I modsætning hertil yder ASCP primært assistance til kliniske patologer og laboratorieprofessionelle. De organiserer deres programmer baseret på beskæftigelseskategori, så kandidater kan vælge deres medlemskabs- og certificeringsprogrammer afhængigt af den specifikke jobtitel, de har. De kategorier for medlemskab, som ASCP tilbyder, er patologer, laboratorieprofessionelle, beboere, studerende og professionelle tilknyttede selskaber.

Typer af certificeringer

Mens både AMT og ASCP tilbyder certificeringer til deres medlemmer, adskiller de to organisationer sig i de typer af certificeringer, de giver. Fordi AMT primært betjener allierede medicinske fagfolk, er de certificeringer, de giver, alle designet til forskellige allierede medicinske medarbejdere, såsom medicinske assistenter og medicinske teknologer. Her er de certificeringer, som AMT annoncerer:

 • Medicinsk Teknolog (MT)
 • Medicinsk laboratorietekniker (MLT)
 • Molekylær Diagnostisk Teknolog (MDT)
 • Medicinsk laboratorieassistent (CMLA)
 • Certificeret laboratoriekonsulent (CLC)
 • Medicinsk assistent (RMA)
 • Flebotomitekniker (RPT)
 • Patient Care Technician (PCT)
 • Medicinsk Administrativ Specialist (CMAS)
 • Tandlægeassistent (RDA)
 • Allied Health Instructor (AHI)

Imidlertid giver ASCP certificeringer til patologer, laboratoriearbejdere og andre medicinske fagfolk, der arbejder i laboratoriemiljøer. ASCP bruger deres eget certificeringspanel til at tilbyde legitimationsoplysninger til en række laboratorieprofessionelle som teknikere og patologer samt et par specialistcertificeringer. Her er nogle af de certificeringer, som ASCP tilbyder medlemmer:

 • Medical Laboratory Scientist (MLS)
 • Medicinsk laboratorietekniker (MLT)
 • Flebotomitekniker (PBT)
 • Histotekniker (HT)
 • Donorflebotomitekniker (DPT)
 • Medicinsk laboratorieassistent (MLA)
 • Teknolog i Cytogenetik (CG)
 • Specialist i Blood Banking Technology (SBB)
 • Specialist i Cytoteknologi (SCT)
 • Speciallæge i hæmatologi (SH)
 • Specialist i mikrobiologi (SM
 • Specialist i cytometri (SCYM)

Natasja Munk
Natasja Munk Arbejde i et medicinsk laboratorium eller andre medicinske omgivelser kan kræve specialiseret uddannelse og kræver normalt certificering. To almindelige valg til certificeringstræningsprogrammer blandt laboratorieprofessionelle inden for det medicinske område er American Medical Technologists (AMT) og American Society for Clinical Pathology (ASCP). Disse professionelle organisationer tilbyder både uddannelse, træning og muligheder for læger og laboratorieprofessionelle, der kan forberede dem til feltet og hjælpe dem med at finde beskæftigelse. I denne artikel overvejer vi lighederne og forskellene mellem AMT og ASCP.