Ambulant Vs. Indlagt Sygeplejerske: Hvad Er Forskellen?

Ambulant Vs. Indlagt Sygeplejerske: Hvad Er Forskellen?

Sygeplejersker har mulighed for at arbejde enten i døgn- eller ambulant regi. De rammer, de arbejder i, bestemmer mange facetter af deres job, herunder typen af ​​faciliteter, de arbejder på, de timer, de arbejder, og hvor ofte de interagerer med patienterne. Hvis du er interesseret i at blive sygeplejerske, er det vigtigt at vælge den type sygeplejerske, der passer bedst til din personlighed og dine kompetencer. I denne artikel diskuterer vi forskellen mellem ambulante sygeplejersker og indlagte sygeplejersker for at hjælpe dig med at beslutte, hvilken karrierevej der er den rigtige for dig.

Hvad er forskellen mellem indlagte og ambulante indstillinger?

Den primære forskel mellem indlagte og ambulante indstillinger er, hvor lang tid en patient opholder sig på et sundhedscenter. Ambulante rammer omfatter typisk patienter, der opholder sig på sundhedsfaciliteter i en kortere periode. En patient modtager typisk den pleje, de har brug for, over et par timer eller højst en enkelt dag. Nogle eksempler på ambulante faciliteter omfatter klinikker og akutte faciliteter.

Ved indlæggelse bliver en patient ofte i mindst én nat og ofte længere. De kan bo på et anlæg i dage eller uger, afhængigt af deres behov. Indlæggelsesfaciliteter omfatter typisk institutioner som hospitaler, rehabiliteringscentre og plejehjem.

Relateret: Sådan bliver du sygeplejerske

Ambulant sygeplejerske vs. ambulant sygeplejerske opgaver

For sygeplejersker påvirker forskellene mellem indlagte og ambulante rammer, hvor meget tid en sygeplejerske tilbringer med en patient og deres primære opgaver. Nedenfor er nogle almindelige opgaver for sygeplejersker i hver indstilling:

Ambulant sygeplejerske opgaver

Sygeplejersker på ambulatorier udfører normalt følgende opgaver:

 • Tjek vitale tegn
 • Overvåg blodtrykket
 • Tjek IV-linjer
 • Træk blod
 • Forbered patienter til genopretning i hjemmet
 • Administrer medicin
 • Opdater patientfiler
 • Gennemføre patientsamtaler
 • Hent og indsend patientoplysninger til en database

Indlæggelsessygeplejerske opgaver

På døgninstitutioner udfører sygeplejersker ofte følgende opgaver:

 • Udvikle en forbindelse mellem patienter og deres familier
 • Bestem patientplejebehov gennem patientsamtaler
 • Oprethold et sikkert og rent arbejdsmiljø
 • Overvåg vitale tegn
 • Observer og registrer patientens adfærd
 • Udfør diagnostiske tests og fysiske undersøgelser
 • Lær patienterne den rigtige måde at tage sig af sig selv på

Relateret: Lær om at være en registreret sygeplejerske (RN)

Ambulant sygeplejerske arbejdsmiljø

De fleste ambulante behandlingsfaciliteter opererer inden for normal arbejdstid. Der er nogle, såsom akutte plejefaciliteter, der strækker sig ud over disse timer eller opererer 24 timer i døgnet. Disse faciliteter er også almindeligvis lukket på helligdage eller opererer med en lavere kapacitet end normalt på disse tidspunkter. Men uanset faciliteten kan ambulante sygeplejersker generelt forvente at have en mere struktureret arbejdsplan sammenlignet med indlagte sygeplejersker.

Hvilken type arbejde en ambulant sygeplejerske oplever afhænger af deres arbejdsgiver. For eksempel kan en sygeplejerske på et akutcenter møde flere patienter dagligt end nogen, der arbejder på en fysioterapiklinik. En sygeplejerske, der giver hjemmebesøg, kan bruge mere tid på at rejse end en sygeplejerske, der arbejder på samme facilitet hver dag.

Relateret: 10 sygeplejefelter at overveje for din karriere

Indlæggelsessygeplejerske arbejdsmiljø

Når du arbejder på en indlæggelse, såsom et hospital, kan sygeplejersker arbejde i et varieret tidsinterval. På grund af det faktum, at sygehusene arbejder 24 timer i døgnet, kan sygeplejersker arbejde dage, nætter, weekender og helligdage. Skift kan også strække sig ud over den typiske otte-timers arbejdsdag, med nogle skift, der varer 12 timer eller mere.

I disse timer bruger indlagte sygeplejersker en stor del af deres tid travlt og stående. Når de ikke er i direkte interaktion med patienter, udfører de ofte administrativt arbejde. Endelig, på grund af den ofte intense karakter af deres arbejde, udvikler indlagte sygeplejersker en tæt forbindelse med deres kollegaer. Dette resulterer ofte i et samarbejdende arbejdsmiljø.

Patientforhold i ambulant og døgnsygepleje

Mens både ambulante og indlagte sygeplejersker interagerer med patienter på daglig basis, har indlagte sygeplejersker en tendens til at danne stærkere relationer til deres patienter. Det skyldes, at de typisk bruger mere tid sammen med patienter og deres familier. De har også en tendens til at yde direkte og hyppig pleje til patienter, der opholder sig længere på sundhedsfaciliteter.

Ambulante sygeplejersker må kun se en patient én gang, før de tager af sted. Patienten kan vende tilbage til lejlighedsvis behandling, men de ser typisk ikke en bestemt sygeplejerske så meget, som en patient på et indlæggelsessted gør.

Relateret: Komplet guide til sygeplejekvalifikationer

Ambulant og døgnsygepleje

Mens ambulante og indlagte sygeplejersker har nogle forskelle med hensyn til deres opgaver og hvor ofte de interagerer med patienter, er der nogle færdigheder, som begge typer sygeplejersker har til fælles. Både indlagte og ambulante sygeplejersker besidder typisk følgende færdigheder:

Meddelelse

Sygeplejersker bruger kommunikationsevner med både deres patienter og kolleger. De mødes regelmæssigt med patienter eller deres familier for at diskutere problemer og bekymringer. Sygeplejersker giver også klare instruktioner til patienterne og diskuterer behandlingsmuligheder med dem. De kommunikerer disse detaljer til læger, som er afhængige af rapporter fra sygeplejersker for at bestemme korrekt behandling. Endelig bruger sygeplejersker skriftlige kommunikationsevner til at skabe detaljerede og klare patientrapporter til fremtidig pleje.

Detaljeorienteret

Sygeplejersker udviser ofte opmærksomhed på detaljer, når de plejer patienter. De følger standard sundhedsplejeprotokoller omhyggeligt for at sikre et sikkert og rent miljø for patientpleje. De observerer også nøje deres patienter og leder efter tegn, der kan være advarsler om en potentiel nødsituation. Endelig sikrer sygeplejersker, at patienterne får den korrekte dosis medicin og registrerer omhyggeligt alle patientoplysninger i deres journaler.

Empati

Alle sygeplejersker, inklusive indlagte og ambulante sygeplejersker, udviser empati for at komme i kontakt med deres patienter. Mange sygeplejeopgaver omfatter pleje af en patient for at sikre, at de har det godt. For at opnå dette føler sygeplejersker empati med deres patienter og udvikler en forbindelse med dem.

Tidsadministration

Sygeplejersker tager sig typisk af flere patienter samtidigt. Dette kræver korrekt tidsstyring for at sikre, at hver patient får tilstrækkelig opmærksomhed og ordentlig pleje. Det er især vigtigt for ambulante sygeplejersker at have stærke tidsstyringsevner, da de ofte hjælper patienter med at modtage deres pleje inden for en enkelt dag.

Ann Fabricius
Ann Fabricius Sygeplejersker har mulighed for at arbejde enten i døgn- eller ambulant regi. De rammer, de arbejder i, bestemmer mange facetter af deres job, herunder typen af faciliteter, de arbejder på, de timer, de arbejder, og hvor ofte de interagerer med patienterne. Hvis du er interesseret i at blive sygeplejerske, er det vigtigt at vælge den type sygeplejerske, der passer bedst til din personlighed og dine kompetencer. I denne artikel diskuterer vi forskellen mellem ambulante sygeplejersker og indlagte sygeplejersker for at hjælpe dig med at beslutte, hvilken karrierevej der er den rigtige for dig.