ACNP Vs. FNP: Forskelle Og Ligheder

ACNP Vs. FNP: Forskelle Og Ligheder

Sygeplejespecialiseringer giver patienter med forskellige behov mulighed for at få specialiseret pleje for at forbedre deres sundhed og velvære. Acute care nurse practitioners (ACNP'er) og familiesygeplejersker (FNP'er) er sygeplejersker, der yder specialiseret pleje til patienter i forskellige situationer. Hvis du er interesseret i at starte en karriere som sygeplejerske, kan det være nyttigt at forstå disse forskellige karrierefokus. I denne artikel diskuterer vi forskellene og lighederne mellem en ACNP vs. en FNP, herunder et kig på de færdigheder, der hjælper dem med at få succes.

Relateret: 6 fordele ved at blive sygeplejerske

Hvad er en ACNP?

En akutsygeplejerske (ACNP) er en sygeplejerske, der yder kortvarig akut pleje til patienter. Typisk passer de patienter under hele deres ophold på et sundhedscenter. ACNP'er behandler ofte patienter i kritisk tilstand, som dem med alvorlige sygdomme, traumatiske skader eller dem, der har behov for postoperativ pleje. For at hjælpe dem med at udføre deres arbejdsopgaver studerer ACNP'er forskellige sundhedsemner og akutte procedurer for at forberede sig på enhver situation og reagere hurtigt.

Her er nogle opgaver, som en ACNP kan udføre:

 • Yde rehabiliteringsydelser
 • Sikre en patients sikkerhed og velvære
 • Administrer medicin
 • Tjek regelmæssigt en patients vitale funktioner
 • Diagnostiser specifikke helbredsproblemer
 • Træf hurtige beslutninger om behandling
 • Samarbejde med kollegaer
 • Yderligere specialisere sig i kardiologi, gerontologi eller andre områder

Relateret: Akutsygeplejerske: Hvad det er, og hvordan man bliver det

Hvad er en FNP?

En familiesygeplejerske (FNP) yder langsigtet, familiecentreret forebyggende pleje og behandling til patienter med mindre alvorlige lidelser. FNP'er ser ofte de samme patienter mange gange og lærer om deres sygehistorie, familiebaggrund og personlighed, hvilket hjælper dem med at give mere succesfulde sundhedsanbefalinger. Disse sygeplejersker kan også levere andre velværetjenester til familier, såsom sundhedsbevidsthedsundervisning, for at hjælpe dem med at forstå deres egne sundhedsbehov og tage vare på sig selv.

Her er nogle opgaver, som en FNP kan udføre i deres rolle:

 • Undersøg patienter ved regelmæssige kontroller
 • Samarbejd med medicinske fagfolk for korrekte diagnoser
 • Anbefal andre sundhedsydelser
 • Udfør grundlæggende medicinske tests
 • Skriv helbredsrapporter til patienter
 • Analyser sundhedsdata som blodtryksaflæsninger
 • Give uddannelsesmæssige ressourcer til familier
 • Forstå sundhedspleje for forskellige livsstadier

Relateret: Hvad er en familiesygeplejerske? (Med lønforventninger)

Ligheder mellem ACNP vs. FNP

Disse to sygeplejerske subspecialiteter deler flere ligheder på trods af deres forskellige fokusområder. Her er nogle ligheder, der deles af ACNP'er og FNP'er:

 • Udfør fysiske evalueringer og fortolke laboratorietests
 • Del uddannelseskrav for at komme ind på sygeplejeområdet
 • Bestå National Council Licensure Examination (NCLEX-RN) certificeringsprøven
 • Arbejd med patienter i alle aldre
 • Samarbejd med patienter, deres familier og andre læger
 • Før optegnelser over medicinsk baggrund
 • Arbejde i sundhedsfaciliteter

Her er nogle andre ligheder mellem ACNP'er og FNP'er:

Ansvar

Mange sygeplejersker deler samme ansvar, selvom de yder pleje på forskellige måder. ACNP'er og FNP'er arbejder begge med patienter for at hjælpe dem med at bevare deres helbred og forbedre deres livskvalitet gennem medicinske tests og procedurer, samarbejde med patienter og familier og føre detaljerede optegnelser over medicinsk behandling. Begge typer sygeplejersker arbejder også i teams med andre sygeplejersker og erfarne læger, der giver input til ACNP'er og FNP'er og hjælper dem med at behandle patienter.

Uddannelse

Statens sygeplejeråd har ofte specifikke uddannelses- og erfaringskrav, så mange sygeplejersker har lignende uddannelsesbaggrunde. Dette skyldes, at mange sygeplejersker udfører de samme grundlæggende opgaver, som at kontrollere en patients vitale funktioner og reagere på nødsituationer med førstehjælpstræning, ud over deres specialiserede opgaver. Begge typer sygeplejersker skal først blive registrerede sygeplejersker (RN'er) gennem National Council Licensure Examination (NCLEX-RN) testen for at få en sygeplejelicens, og du har typisk brug for en mastergrad i sygepleje for at blive sygeplejerske i mange stater.

Færdigheder

Udover medicinske færdigheder, som at udføre tests og læse data, deler ACNP'er og FNP'er mange professionelle færdigheder, der hjælper dem med at interagere med patienter og yde kvalitetspleje, såsom:

 • Medfølelse: Medfølelse giver sygeplejersker mulighed for at lære deres patienter bedre at kende og føle empati i deres situationer, hvilket kan øge chancerne for, at patienten reagerer godt på behandlingen.

 • Ledelse: Mange sygeplejersker leder deres team gennem nødsituationer og vejleder patienter og deres familier gennem sundhedsbeslutninger.

 • Observationsevner: ACNP'er og FNP'er bruger ofte observationsevner til at bemærke tegn på en ændring i en patients tilstand eller vigtig information at rapportere til læger, især hos nonverbale patienter.

 • Kritisk tænkning: Kritisk tænkningsfærdigheder hjælper sygeplejersker med at tænke situationer igennem for at huske deres medicinske træning og give patienterne omsorg for at hjælpe dem med at helbrede eller bevare deres helbred.

Relateret: 5 mest almindelige samtalespørgsmål til sygeplejerske (med eksempler på svar og tips)

Arbejdspladser

Arbejdspladserne for ACNP'er og FNP'er ligner ofte hinanden, fordi et sanitært miljø er nødvendigt for mange sundhedsprocedurer. Disse sygeplejersker arbejder ofte på forskellige afdelinger inden for de samme sundhedsfaciliteter. Mens hver type sygeplejerske kan arbejde i specifikke typer faciliteter, såsom kirurgiske centre eller familieklinikker, er der mange ligheder mellem disse faciliteter og hvordan sygeplejersker oplever dem. Mange sundhedsfaciliteter er kølige, rene bygninger med mange rum og kontorer, som sygeplejersker kan bruge.

Forskelle mellem ACNP vs. FNP

Mens ACNP'er og FNP'er deler mange lignende opgaver, adskiller disse job sig ofte i, hvordan og hvornår de udfører disse opgaver. Overvej følgende forskelle mellem disse sygeplejefag:

Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet for ACNP'er er typisk hurtigt, fordi disse sygeplejersker behandler patienter, der har brug for øjeblikkelig pleje til kritiske tilstande. Ofte betyder det, at ACNP'er arbejder sammen med et team af sygeplejersker og andre medicinske fagfolk for hurtigt at identificere, hvad en patient har brug for og yde pleje, så snart de kan. De kan arbejde i traumecentre eller skadestuecentre eller i specialiserede sundhedsfaciliteter som kirurgiske centre i forskellige timer, så de er tilgængelige til enhver tid i nødsituationer.

FNP'er arbejder dog med et meget langsommere job på steder som familieklinikker, ældrecentre og pædiatriske centre for hovedsagelig at yde forebyggende pleje til familier. Det betyder, at FNP'er kan arbejde uden et team og kan interagere med en patient for at få deres sygehistorie og årsagen til udnævnelsen, før en læge udfører en undersøgelse. De arbejder typisk mere traditionelle arbejdstider i dagtimerne.

Yderligere specialiseringer

Både ACNP'er og FNP'er kan modtage licens eller praksis med yderligere specialiseringer i deres karriere, men de bruger ofte disse specialiseringer forskelligt. For eksempel kan begge typer sygeplejersker fokusere på gerontologi, men en ACNP kan bruge dette fokus til at yde kritisk, øjeblikkelig pleje til aldersrelaterede tilstande, mens en FNP kan arbejde med de ældre dagligt for at forbedre deres generelle velbefindende. Hver af disse sygeplejersker deler lignende viden, men anvender den forskelligt i deres job.

Certificeringer

For at blive en ACNP skal du typisk gennemføre et certificeringsprogram, der bestemmer, hvilken aldersgruppe eller specialisering du kan fokusere på i din karriere. American Association of Critical-Care Nurses (AACN) tilbyder certificeringer som Adult-Gerontology Acute Care Nurse Practitioner (AG-ACNP) certificering for at skelne mellem en ACNPs specialiseringsområde.

FNP'er har også brug for certificering, men valgene til denne rolle er mindre specialiserede og dækker typisk det grundlæggende inden for familiesygepleje. Mange gymnasier tilbyder post-graduate FNP-programmer sammen med sygeplejeråd som The American Academy of Nurse Practitioners Certification Board (AANPCB), som inkluderer entry-level information om pleje til alle aldersgrupper.

Patientinteraktion

ACNP'er og FNP'er interagerer også med deres patienter på forskellige måder, afhængigt af den type behandling, patienten modtager, og deres grund til at besøge et sundhedscenter. ACNP'er interagerer typisk med deres patienter over en kort periode, mens de administrerer akut livreddende pleje, og de ser sjældent patienten igen, efter at de er udskrevet. Dette kan dog være anderledes for nogle specialiseringer og faciliteter, hvor ACNP'er ser de samme patienter gentagne gange, men patienterne er muligvis ikke raske nok til at interagere under hvert besøg.

For FNP'er er interaktion med patienter en vigtig del af at gøre dem komfortable under medicinske tests og procedurer. FNP'er ser ofte de samme patienter i årevis, da de vender tilbage til de samme faciliteter til forebyggende behandling, så disse sygeplejersker lærer ofte deres patienter godt at kende. De stiller dem også spørgsmål og udfører test på dem, mens de får dem til at føle sig mere komfortable.

Bemærk venligst, at ingen af ​​de organisationer, der er nævnt i denne artikel, er tilknyttet Bonjoures.

Aksel Sloth
Aksel Sloth Sygeplejespecialiseringer giver patienter med forskellige behov mulighed for at få specialiseret pleje for at forbedre deres sundhed og velvære. Acute care nurse practitioners (ACNP'er) og familiesygeplejersker (FNP'er) er sygeplejersker, der yder specialiseret pleje til patienter i forskellige situationer. Hvis du er interesseret i at starte en karriere som sygeplejerske, kan det være nyttigt at forstå disse forskellige karrierefokus. I denne artikel diskuterer vi forskellene og lighederne mellem en ACNP vs. en FNP, herunder et kig på de færdigheder, der hjælper dem med at få succes.