Account Manager Vs. Project Manager: Hvad Er Forskellen?

Account Manager Vs. Project Manager: Hvad Er Forskellen?

Virksomheder ansætter mange medarbejdere til at hjælpe dem med at sætte og nå mål for produktionen. To vigtige typer af ledere for mange virksomheder er account managers, der håndterer kundekonti, og projektledere, som opretter projekter for kunder. Hvis du er interesseret i at hjælpe virksomheder med at tilfredsstille deres kunder, er det nyttigt at vide, hvordan disse to roller adskiller sig. I denne artikel diskuterer vi forskellene mellem rollerne som en account manager og en projektleder, herunder formålet med hver rolle, deres typiske daglige opgaver og deres engagement med kunder.

Hvad er en account manager?

En account manager er en professionel salgs- og kundeservicechef, der skaber og vedligeholder relationer til en virksomheds kunder. De arbejder med kunder for at bestemme deres behov med hensyn til produkter og tjenester, og derefter skaber de strategier for at opfylde disse behov. For at skabe effektive strategier har de fleste account managers en grundlæggende forståelse af, hvordan deres arbejdsgivers virksomhed opererer på forskellige niveauer og på tværs af afdelinger. Account managers kan så bruge den viden til at beslutte, hvilke afdelinger og ledere de skal mødes med og inkludere i deres strategi.

Læs mere: Account Management og Sales Management: Ligheder og forskelle

Hvad er en projektleder?

En projektleder er ekspert i deres afdeling og leder et team af medarbejdere eller flere teams ledet af teamledere. Ved hjælp af en account managers strategi kan projektlederen lave en projektplan, der viser projektets målsætninger, de ressourcer de har brug for, hvert trin for at nå målet og deadline for at have et færdigt produkt. Disse fagfolk kan derefter fordele arbejdet blandt deres medarbejdere og spore fremskridt, indtil projektet er afsluttet. Herefter leverer de projektet med hjælp fra account manageren.

Læs mere: Produktchef vs. projektleder: Hvad er forskellen?

Nøgleforskelle mellem account manager vs. projektleder

For at hjælpe dig med bedre at forstå disse roller, skal du undersøge følgende forskelle mellem kontoadministratorer og projektledere:

Afdeling

I nogle mindre virksomheder kan rollerne som konto- og projektledere overlappe hinanden, men mange større virksomheder adskiller disse roller og placerer dem i forskellige afdelinger. Mange account managers arbejder i afdelinger som kundeservice eller forretningsudvikling. De kan arbejde sammen med andre kontoadministratorer og ledere for at sikre, at de opfylder kundernes behov og målene for deres organisation.

En projektleder arbejder typisk i en afdeling, der bruger deres ekspertise til at gennemføre projekter, hvilket kan være enhver afdeling, der skaber produkter eller tjenester. For eksempel kan en projektleder arbejde i IT-afdelingen for at skabe softwareprogrammer til kunder eller marketingafdelingen for at lede deres team gennem oprettelse af en reklamekampagne. Andre medarbejdere, som en projektleder kan arbejde med, omfatter teamledere, afdelingsledere og teammedlemmer.

Formål

Formålet med hver type ledere er lidt forskelligt inden for en virksomhed, da account managers fokuserer mere på kunder, mens projektledere fokuserer mere på intern drift. En account manager kan interagere regelmæssigt med eksterne kilder som kunder og undersøge det samlede marked for at bestemme de bedste måder, hvorpå deres virksomhed kan opfylde en kundes behov og overgå standarderne for deres konkurrenter. Dette hjælper dem med at vokse den virksomhed, de arbejder for, og tiltrække mere interesserede og loyale kunder.

For projektledere er formålet med deres job at bruge interne ressourcer og teams til at skabe projekter og planer, der tilfredsstiller kunderne. De arbejder ofte kun inden for deres virksomhed for at guide deres teams i at skabe succesfulde produkter og tjenester. Mens deres indsats hjælper deres arbejdsgivers forretning med at vokse, kan projektledere koncentrere sig mere om succesen af ​​individuelle projekter, mens de også overvejer overordnede forretningsudviklingsmål.

Relateret: 5 Account Manager-mål (og tips til at skabe dem)

Pligter

Da account managers og projektledere arbejder i forskellige afdelinger for at udfylde forskellige roller, udfører de også forskellige typer opgaver hver dag. En Account Managers ansvar sikrer, at de holder kunderne glade og opmuntrer dem til at acceptere eller forny kontrakter. Nogle opgaver for en account manager omfatter:

 • Finde og informere kunder om deres virksomheds tjenester
 • Fastlæggelse af kundebehov og opfyldelse af dem
 • Forhandling af kontraktoprettelse og fornyelse
 • Opfyldelse af kontraktlige forpligtelser
 • Møde med projektledere for at kommunikere mål

Projektledere udfører opgaver, der er mere specifikke for deres projekter og afdelinger. Selvom en projektleders specifikke ansvar kan afhænge af deres branche og de typer team, de arbejder med, er nogle typiske opgaver for denne rolle:

 • Indsamling og ledelse af et projektteam
 • Oprettelse af tidsplaner og fastsættelse af deadlines
 • Kommunikation af fremskridt med account manager
 • Overvågning af produktivitet og projektændringer
 • Sikring af, at det endelige produkt opfylder kundens behov

Kundeinteraktion

Typisk har account managers meget mere interaktion med kunder end projektledere. En account manager kan mødes direkte med kunder for at diskutere deres ønsker for et projekt og de mål, de ønsker at opnå. Disse fagfolk kontakter kunder regelmæssigt for at sikre, at virksomheden overholder deadlines og for at få feedback om færdige og igangværende projekter. Normalt er account manager det vigtigste kontaktpunkt for en virksomhed med sine kunder, så de rapporterer kundeoplysninger til resten af ​​deres virksomhed sammen med planer for forbedring.

Kundeinteraktion for projektledere er anderledes, fordi projektledere ofte får information fra account managers om, hvad de skal gøre for at skabe et vellykket produkt eller en service. Selvom de ofte har lidt interaktion med kunderne, kan de nogle gange tale med dem for at stille specifikke spørgsmål eller modtage feedback om et projekt.

Projektinddragelse

Account managers involverer sig typisk mindre i det daglige arbejde i et projekt, mens projektledere er til stede på alle produktionsniveauer. Når account managers mødes med kunder, opretter de brede mål for deres kunders overordnede succes, hvilket kan involvere at skabe strategier for forskellige afdelinger, der arbejder sammen om at nå et mål. For eksempel kan en kontoadministrator bestemme specifikationerne for et projekt og videregive disse detaljer til projektlederen, men de involverer sig ikke i selve skabelsen af ​​produktet eller tjenesten.

Projektledere håndterer dog planlægningen, oprettelsen og færdiggørelsen af ​​hvert projekt, som en account manager giver dem. De er en aktiv del af produktionsprocessen og får jævnligt opdateringer fra deres team om fremskridt og udfordringer. Det betyder, at projektledere generelt ved mere om et projekt, men account managers forstår værdien af ​​det færdige projekt for kunderne.

Sælger til kunder

Når account managers søger og forbinder med kunder, udfylder de også en vigtig rolle som salgsrepræsentant for deres virksomhed. At interagere med eksterne kunder og kilder betyder ofte, at kontoadministratorer forsøger at bringe nye kunder til deres virksomhed og udvide de tjenester, de tilbyder til etablerede kunder. Kundeservice og salg er vigtige dele af en account managers job, da deres ekspertise på disse områder kan hjælpe dem med at forbedre deres organisation ved at øge profitten.

Salg til kunder er dog sjældent en del af en projektleders job, fordi de koncentrerer sig om at skabe og levere et succesfuldt produkt internt. Da disse ledere sjældent interagerer med eksterne kilder, og de tager vejledning fra kontochefer om produktspecifikationer, behøver produktchefer ikke at øve salg i deres rolle. I stedet er det ofte det vigtigste ansvar for dem at lede deres team og organisere planer.

Bredde af mål

Selvom begge typer ledere i sidste ende ønsker at udføre arbejde, der forbedrer deres virksomhed, skaber account managers og projektledere normalt forskellige kortsigtede og langsigtede mål inden for det større mål. Efter at en account manager har diskuteret en kundes behov, kan de skabe en strategi eller et bredt mål baseret på deres kundes ønskede produkt eller service. Deres mål og strategier inkluderer typisk enhver afdeling eller team, der kan arbejde på et projekt eller med en klient, herunder økonomi, marketing og det team, der skaber produktet eller tjenesten.

En projektleders arbejdspladsmål er ofte mere detaljerede og tager højde for de specifikke dele af et produkt eller en service. I projektplanen kan disse ledere specificere mål for deadlines, opfylde budgetter, færdiggøre visse funktioner og bruge begrænsede ressourcer. For at gøre dette tager de de brede mål fra account manageren og deler dem op i trin, som deres team kan følge for at implementere account managerens strategier effektivt.

Relateret: 10 projektledelseskompetencer

Færdigheder

For at lykkes i disse roller kan account managers og projektledere have forskellige kompetencer. Selvom de måske deler nogle færdigheder, har de en tendens til at bruge disse færdigheder på forskellige måder for at fuldføre deres arbejde effektivt. Kompetencerne hos en account manager, der giver dem mulighed for at skabe og vedligeholde succesfulde kunderelationer, omfatter ofte:

 • Kundeservice: Kundeservicefærdigheder giver kontoadministratorer mulighed for at yde fremragende service til kunder og mersalg af produkter og tjenester for at øge fortjenesten og kundeloyaliteten.
 • Strategi: Account managers er ofte eksperter i at skabe strategier, der skitserer, hvordan forskellige afdelinger i deres organisation kan arbejde individuelt for at nå et kollektivt mål.
 • Analytisk: At være analytisk er en stor færdighed for kontoadministratorer, fordi det hjælper dem med at analysere markedsdata for at finde mønstre og undersøge nuværende kundestyringsmetoder for at forbedre deres kunderelationer.

Projektledere kan have følgende færdigheder til at hjælpe dem med at guide deres teams og gennemføre nyttige projekter:

 • Organisation: Kvalitets organisatoriske færdigheder giver projektledere mulighed for at holde styr på deres teammedlemmers arbejde og sikre, at de laver grundige projektplaner.
 • Problemløsning: At finde løsninger på udfordrende problemer under et projekt er en vigtig del af en projektleders job og hjælper dem med at holde deres projekter til tiden for at levere kvalitetsservice til kunderne.
 • Ledelse: Da projektledere ofte overvåger teams af medarbejdere, der arbejder på deres projekt, er det en god idé for dem at udvikle deres lederevner og lære at guide deres team effektivt.

Hjalte Fisker
Hjalte Fisker Virksomheder ansætter mange medarbejdere til at hjælpe dem med at sætte og nå mål for produktionen. To vigtige typer af ledere for mange virksomheder er account managers, der håndterer kundekonti, og projektledere, som opretter projekter for kunder. Hvis du er interesseret i at hjælpe virksomheder med at tilfredsstille deres kunder, er det nyttigt at vide, hvordan disse to roller adskiller sig. I denne artikel diskuterer vi forskellene mellem rollerne som en account manager og en projektleder, herunder formålet med hver rolle, deres typiske daglige opgaver og deres engagement med kunder.