7 Typer Sonografer

7 Typer Sonografer

Sonografer er medicinske fagfolk, der leverer ultralydsbilledbehandling i sundhedsfaciliteter. Mange mennesker vælger at forfølge en karriere inden for sonografi, fordi det kan tilbyde givende arbejdserfaringer og konkurrencedygtig løn. Der er også flere forskellige typer sonografer, så der er forskellige karriereveje at udforske og vælge imellem. I denne artikel definerer vi, hvad en sonograf er, og lærer om syv typer af specialiseringer, som sonografer kan forfølge, med deres arbejdsopgaver og arbejdsmiljøer.

Relateret: FAQ: Din guide til sonografi som karriere

Hvad er en sonograf?

En sonograf er en professionel i sundhedssektoren, der bruger ultralydsbilleddannelsesudstyr til at lære om og diagnosticere medicinske tilstande hos patienter. Nogle sonografer kaldes også ultralydsteknikere, da meget af deres job involverer betjening af ultralydsudstyr. Sonografer kan også forberede patienter til tests ved at tilbyde dem sikkerhedsudstyr, opretholde kommunikation med patienter under testning og tage diagnostiske billeder af forskellige indre dele af kroppen. Sonografer arbejder normalt på hospitaler eller medicinske diagnostiske testcentre, men de kan også arbejde på klinikker, private praksisser eller andre medicinske faciliteter, der tilbyder ultralydsbilleddannelse.

Læs mere: Lær om at være sonograf

7 forskellige typer sonografer

Her er syv typer sonografer og nogle oplysninger om, hvad de laver:

1. Diagnostisk medicinsk sonograf

En diagnostisk medicinsk sonograf arbejder sammen med læger for at diagnosticere medicinske tilstande hos patienter, der oplever symptomer, der kræver intern billeddannelse for at vurdere. Diagnostiske medicinske sonografer omtales også nogle gange som ultralydsteknikere, da de bruger ultralydsudstyr til at tage medicinsk billeddannelse. Nogle almindelige arbejdsopgaver for diagnostiske medicinske sonografer inkluderer at forklare hvert trin i billeddannelsesprocessen til patienter, betjene ultralydsmaskiner og identificere abnormiteter i billeder, de tager.

Disse sonografer arbejder typisk på hospitaler og medicinske diagnostiske testcentre. De rapporterer også typisk direkte til en læge eller læge for at dele de billeder, de tager, og for at diskutere eventuelle abnormiteter, de måtte bemærke.

Læs mere: Guide til diagnostiske medicinske sonografer

2. Diagnostisk kardiovaskulær sonograf

Diagnostiske kardiovaskulære sonografer bruger sonografi til at hjælpe læger med at diagnosticere medicinske tilstande, der kan påvirke hjertet og det kardiovaskulære system. Nogle fagfolk omtaler også diagnostiske kardiovaskulære sonografer som hjertesonografer eller ekkokardiografer, fordi de ofte bruger ekkokardiogrammer til at tage diagnostiske billeder af patienters indre systemer. Når de tager diagnostiske billeder, bruger diagnostiske kardiovaskulære sonografer ofte både 2D- og 3D-billeder af hjertet til at undersøge dets struktur og identificere eventuelle uregelmæssigheder, såsom blokeringer eller forringelse. Læger kan derefter bruge disse oplysninger til at diagnosticere tilstande og ordinere behandling.

De fleste diagnostiske kardiovaskulære sonografer arbejder på hospitaler, men de kan også arbejde på lægekontorer eller klinikker, der har hjertespecialister ansat.

Relateret: Sådan bliver du hjertesonograf

3. Abdominal sonograf

Abdominal sonografer bruger esonografi udstyr til at tage diagnostiske billeder af indre organer, der findes inde i maven. Mavesonografer kan arbejde på hospitaler, klinikker og andre medicinske faciliteter, der behandler patienter, der oplever tilstande, der påvirker deres maveregioner. Fordi de fokuserer specifikt på maven, gennemgår de fleste abdominale sonografer omfattende træning i de forskellige dele af abdominale systemer, så de effektivt kan hjælpe læger med at diagnosticere medicinske tilstande i dem. Mens de tager billeder af patienternes maveområder, kan abdominale sonografer se efter abnormiteter såsom tumorer, vævsskader eller sten.

Her er nogle af de områder, som en mavesonograf kan tage billeder af:

 • Lever
 • Nyrer
 • Bugspytkirtel
 • Galdeblæren
 • Milt
 • Abdominal aorta

4. Obstetrisk sonograf

Obstretriske sonografer specialiserer sig i at tage billeder af fostre under graviditet. Når de tager sonogrammer, kan obstretriske sonografer evaluere væksten af ​​et foster og holde styr på dets udvikling, hvilket kan hjælpe læger med at udvikle sundhedsplaner, som mødre kan implementere under hele graviditeten. Obstretriske sonografer kan også tage billeder af livmoderen for at afgøre, om nogen er gravid, og identificere en potentiel forfaldsdato for barnets ankomst. Obstetriske sonografer arbejder oftest på hospitaler og faciliteter, der har fødeafdelinger, men de kan også finde job i ambulante plejecentre, private praksisser og medicinske og diagnostiske laboratorier.

Læs mere: Obstetrisk sonograf karriere: færdigheder, skolegang og legitimationsoplysninger

5. Muskuloskeletal sonograf

En muskuloskeletal sonograf tager diagnostiske billeder af muskler og dele af skeletsystemet. Dette kan omfatte sener, ledbånd, led og nerver, der findes i hele en patients krop. Muskuloskeletale sonografer bruger ofte de billeder, de tager, til at identificere medicinske tilstande, der kan påvirke patienters mobilitet gennem deres led, muskler og knogler. Mange medicinske tilstande, som muskuloskeletale sonografer fokuserer på at diagnosticere, kan opstå fra skader eller ulykker, så muskuloskeletale sonografer arbejder ofte på hospitaler, skadestuer og andre medicinske faciliteter, der behandler patienter, der oplever traumatiske skader. Her er et par forhold, som muskuloskeletale sonografer kan se efter under deres job:

 • Brækkede knogler
 • Forstuvninger
 • Fangede nerver eller genstande
 • Betændelse
 • Stammer
 • Tårer
 • Gigt
 • Brok
 • Cyster

6. Brystsonograf

Brystsonografer specialiserer sig i at tage diagnostiske billeder af brystet og det omgivende væv, efter at en patient har modtaget en unormal mammografi eller undersøgelse. Deres job involverer typisk billeddannelse af bryster, væv og lymfeknuder for at identificere eventuelle uregelmæssigheder, der kan tyde på en udviklende medicinsk tilstand. Nogle abnormiteter, som brystsonografer ofte leder efter hos patienter, omfatter klumper, cyster og tumorer. Brystsonografer kan også hjælpe læger og specialister, når de skal diagnosticere kræft, da de billeder, de tager, kan vise områder, der kan indikere potentialet for kræftvækst.

Fordi deres arbejde primært fokuserer på billeddannelse af bryster, kan brystsonografer normalt finde arbejde på hospitaler, onkologiske centre eller kvindesundhedscentre.

7. Neurosonologi sonograf

En neurosonologisk sonograf bruger andet specialiseret udstyr end ultralyd og sonogrammer til at tage diagnostiske billeder af hjernen. Værktøjet, som neurosonologiske sonografer bruger, kaldes Transcranial Doppler (TCD)-maskinen, og det giver disse sonografer mulighed for at tage interne billeder af hjernen og hjælpe læger med at diagnosticere medicinske tilstande som cerebral parese, encephalitis og downs syndrom. Nuersonology sonografer kan også bruge en TCD-maskine til at tage billeder af patienters rygsøjler og nervesystemer for at lede efter uregelmæssigheder såsom slagtilfælde, epilepsi, aneurismer og hjernetumorer.

På grund af det specialiserede udstyr, som deres job kræver, arbejder neurosonologiske sonografer oftest på hospitaler og diagnostiske testcentre, der har TCD-maskiner.

Tobias Jessen
Tobias Jessen Sonografer er medicinske fagfolk, der leverer ultralydsbilledbehandling i sundhedsfaciliteter. Mange mennesker vælger at forfølge en karriere inden for sonografi, fordi det kan tilbyde givende arbejdserfaringer og konkurrencedygtig løn. Der er også flere forskellige typer sonografer, så der er forskellige karriereveje at udforske og vælge imellem. I denne artikel definerer vi, hvad en sonograf er, og lærer om syv typer af specialiseringer, som sonografer kan forfølge, med deres arbejdsopgaver og arbejdsmiljøer.