5 Nøgleforskelle Mellem CDL Vs. Ikke-CDL-kørekort

Hvis du er interesseret i at køre professionelt, skal du muligvis tage en bestemt form for kørekort. Et CDL- og et ikke-CDL-kørekort er de to typer kørekort, som du kan få lov til at køre i USA. At lære om forskellene mellem disse to typer licenser kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken type licens der passer til dine personlige og professionelle behov. I denne artikel diskuterer vi definitionerne af CDL versus ikke-CDL-licenser og de vigtigste forskelle mellem dem.

Hvad er en CDL?

Et CDL, eller kommercielt kørekort, er et kørekort, der giver dig mulighed for at køre et køretøj, der overstiger visse krav til vægt, kapacitet eller belastning. Specifikt kræver den amerikanske regering, at du får en CDL til at køre ethvert køretøj, der vejer over 26.001 pund, kan transportere over 15 personer, transporterer farlige materialer eller har et tankskib eller en dobbelt- eller tredobbelt trailer. Ud over disse krav skal chauffører være mindst 18 år for at få et CDL-licens eller 21 år for at køre et køretøj, der transporterer farlige materialer, og du kan kun få en CDL i din bopælsstat.

Du kan få en CDL, hvis du kører for dit job, og det køretøj, du kører, opfylder et eller flere af kravene. For eksempel, hvis du arbejder som skolebuschauffør, er en CDL-licens typisk et krav. Nogle andre erhverv, der typisk kræver CDL-licenser, omfatter lastbilchauffører, lastbilchauffører og lastbilkøreinstruktører.

Relateret: CDL Driver CV-prøver

Hvad er et ikke-CDL?

Et ikke-CDL, eller ikke-kommercielt kørekort, er et standardkørekort, som du kan få til at køre ethvert køretøj. For at få et ikke-CDL-kørekort skal du opfylde lovkrav til kørealderen og bestå en køreprøve. USA kræver, at chauffører får denne licens til rekreativ og professionel kørsel. Nogle erhverv, der typisk bruger en ikke-CDL-licens, omfatter taxachauffører, madudbringerschauffører og små lastbilchauffører.

CDL versus ikke-CDL

Her er nogle vigtige forskelle mellem en CDL og en ikke-CDL-licens:

Færdighedstest

En færdighedsprøve for at opnå en CDL-licens tester viden vedrørende generel køretøjsdrift, kombinationskøretøjer og luftbremser. Spørgsmål til test af generelle køretøjsdriftsfærdigheder til CDL-licens kan omfatte emner relateret til lastbindinger, nødprotokoller, retardere og downhill-grader. Spørgsmål til kombibiler kan omfatte emner relateret til koblinger, sikre trailerforbindelser, servicelinjer og parkeringsprotokoller. Derudover kan spørgsmål om luftbremser omfatte emner relateret til lufttryk, fjederbrudsdrift og slækjusteringer.

En færdighedstest for en ikke-CDL-licens tester viden relateret til køretøjsdrift, sikkerhed og trafiklovgivning. Spørgsmål om køretøjsdrift omfatter emner som sikkerhedsseler, blinklys og bakspejle. Spørgsmål vedrørende sikkerhed kan omfatte emner som bremselængde, hastighedsgrænser og alkoholforbrug. Spørgsmål om færdselslovgivning kan omfatte emner som venstre- og højresvingskrav, vejskilte og stoplys.

Relateret: CDL-certificeringsvejledning: Alt hvad du behøver at vide

Køreprøve

En køreprøve til et CDL-licens kan bede chauffører om at demonstrere evnen til at udføre specifikke typer manøvrer. For eksempel kan en køresagkyndig bede dig om at køre op ad stejle stigninger, ned ad stejle bakker, under overkørsler, over broer og togskinner og rundt i kurver. Derudover kan eksaminatorer registrere data vedrørende hastighed, vognbaneskift, stop og sikkerhed.

En køreprøve for et ikke-CDL-licens kan bede chauffører om at demonstrere evnen til at betjene køretøjet sikkert og udføre normale køremanøvrer. For eksempel kan en eksaminator bede dig om at følge gadeskilte, lave sving, standse køretøjet og parkere parallelt. Det er dog ikke alle stater, der kræver, at chauffører demonstrerer evnen til at parkere parallelt. Derudover kan eksaminatorer registrere, om du bruger din sikkerhedssele, holde begge hænder på rattet, se til venstre og højre ved vejkryds, før du går ind i dem, og bruge dine blinklys.

Læs mere: Sådan studerer du til en CDL-test

Klasser

Der er tre klasser af CDL-licenser: klasse A, B og C. En klasse A CDL giver dig mulighed for at køre et køretøj, der vejer over 26.001 pund eller trækker en trailer, der vejer over 10.000 pund. En klasse B CDL giver dig mulighed for at køre et køretøj, der vejer over 26.001 pund eller trækker en trailer, der vejer mindre end 10.000 pund. En klasse C CDL tillader dig kun at køre i en enhedskøretøj, der vejer over 26.001 pund, eller køretøjer, der ikke trækker en trailer.

Der er kun én klasse af ikke-CDL-licenser, som er en klasse D-licens. Denne type licens giver dig mulighed for at køre et køretøj med en enkelt enhed, der vejer mindre end 26.001 pund. Du kan også bruge en klasse D-licens til at køre et køretøj knyttet til en trailer, så længe den samlede vægt ikke overstiger 10.000 pund. Når chauffører får et kørekort til at føre et personligt køretøj, er det typisk et klasse D-kørekort.

Læs mere: CDL-licens: Definition og typer

Fornyelse

For at forny en CDL-licens skal du muligvis opfylde visse krav til viden, kørsel og helbred. Ud over en øjenundersøgelse skal CDL-chauffører muligvis gennemføre en sundhedsscreening, som omfatter områder som stofbrug og fysisk kondition. Afhængigt af staten skal du muligvis forny en CDL-licens hvert femte til ottende år.

For at forny et ikke-CDL-kørekort skal du muligvis gennemføre en færdighedsprøve, en køreprøve og en synsprøve. Afhængigt af staten skal du muligvis ikke lave endnu en køreprøve, så længe kørekortets udløbsdato er for nylig eller er ved at indtræffe. Hvis dine synsevner ikke opfylder visse krav ved fornyelse, skal du muligvis bære briller eller kontakter, mens du kører. Afhængigt af staten skal du muligvis forny en ikke-CDL-licens hvert andet til 12. år.

Relateret: FAQ: Behøver du at tage en klasse for at få din CDL?

Koste

Afhængigt af staten kan gebyrer for at opnå eller forny en CDL-licens være alt fra omkring $40 til omkring $500. Stater kan opkræve et gebyr for at indsende en ansøgning, få en påtegning, lave skriftlige og vejprøver eller modtage den fysiske licens. For eksempel opkræver staten Connecticut i øjeblikket $70 for den fysiske licens, $16 for en skriftlig prøve og $30 for en vejprøve. Alternativt opkræver staten Alaska $120 for den fysiske licens, $25 for en skriftlig prøve og $25 for en vejprøve.

Prisen for at opnå eller forny en ikke-CDL-licens varierer også fra stat til stat og kan løbe alt fra $10 til $89. For eksempel opkræver staten Missouri i øjeblikket $10 for en ikke-CDL-licens, der er gyldig i tre år. Alternativt opkræver staten Virginia i øjeblikket $89 for en ikke-CDL-licens, der er gyldig i seks år. Stater kan opkræve gebyrer for at indgive en ansøgning eller gennemføre en skriftlig prøve eller en vejprøve.

Ib Hermansen
Ib Hermansen Hvis du er interesseret i at køre professionelt, skal du muligvis tage en bestemt form for kørekort. Et CDL- og et ikke-CDL-kørekort er de to typer kørekort, som du kan få lov til at køre i USA. At lære om forskellene mellem disse to typer licenser kan hjælpe dig med at beslutte, hvilken type licens der passer til dine personlige og professionelle behov. I denne artikel diskuterer vi definitionerne af CDL versus ikke-CDL-licenser og de vigtigste forskelle mellem dem.