32 Karrierer I Fotografi

Hvis du er interesseret i at blive fotograf, har du mange karrieremuligheder at overveje. Forståelse af de forskellige fotografiske nicher kan hjælpe dig med at beslutte dig for en karrierevej, der passer til dig. I denne artikel forklarer vi, hvad fotografering er, og lister 32 typer fotografiske karrierer til din overvejelse.

Relateret: Sådan starter du en fotografivirksomhed

Hvad er en fotograf?

Fotografer tager fotografier eller billeder ved hjælp af enten et digital- eller filmkamera. De bruger både kunstigt og naturligt lys til at fange det rigtige billede, uanset om de dokumenterer mennesker, landskaber eller genstande. Som fotograf har du mulighed for at arbejde på en række forskellige steder og omgivelser afhængigt af din særlige niche.

Relateret: Sådan bliver du fotograf

32 karrierer inden for fotografering

Som fotograf kommer du til at tage billeder af forskellige motiver eller genstande i forskellige miljøer. Du kan dog også indsnævre dit omfang og fokusere på en bestemt fotografi niche. Hvis du er interesseret i at forfølge en karriere som fotograf, så overvej følgende typer fotografijob:

Portrætfotograf

Portrætfotografer sigter efter at fange en persons personlighed gennem brug af korrekt belysning og baggrunde. De kan tage portrætter af et barn på deres første skoledag eller tage hovedbilleder af en virksomheds ansatte til brug på virksomhedens hjemmeside. Udover at tage billeder, laver de også aftaler, fakturerer deres kunder og behandler billeder. Portrætfotografer kan enten arbejde på stedet eller i deres studie. Derudover er de enten selvstændige eller arbejder for en virksomhed.

Kommerciel fotograf

Kommerciel fotografering har til formål at markedsføre en kundes produkter eller tjenester. Kommercielle fotografer kan tage billeder af bygninger, merchandise eller en virksomheds ansatte.

Videnskabelig fotograf

Videnskabelige fotografer dokumenterer motiver til videnskabelige eksperimenter, for at illustrere teknisk information, til registreringsformål eller for at vise noget på et billede, som du ikke kan se med det blotte øje. Videnskabelige fotografer arbejder ofte i en forskningsfacilitet eller for en offentlig myndighed.

Fotojournalist

Også kendt som nyhedsfotografer, fotojournalister tager billeder af mennesker og begivenheder til brug i nyhedspublikationer som aviser eller magasiner. De kan dække sportsbegivenheder, politiske stævner, retssager eller lokale og nationale begivenheder. Fotojournalister fortæller en historie og hjælper med at dele nyheder med offentligheden gennem deres billeder. Som dygtige historiefortællere arbejder de ofte for aviser, enten i personale eller på freelancebasis.

Freelance fotograf

Freelancefotografer arbejder for sig selv i stedet for for et studie, en virksomhed eller en publikation. Du kan blive freelancefotograf i en række forskellige brancher, afhængig af tilgængelighed. Selvom freelancefotografer ikke har en stabil indkomst sammenlignet med andre fotografer, giver denne type karriere dig mulighed for at arbejde inden for mange felter, hvilket sikrer, at du ikke keder dig.

Relateret: Hvad er freelancing?

Foto editor

Fotoredaktører leder et team af fotografer, koordinerer deres opgaver og godkender deres billeder. De vælger og redigerer også fotos til farvekorrektion eller andre formål. Derudover forhandler fotoredaktører fotogebyrer og rettigheder og sørger for, at de har tilladelse til at optage et bestemt sted.

Bryllupsfotograf

Bryllupsfotografer tager billeder ved en bryllupsceremoni og reception. Bryllupsfotografer tager ikke kun portrætter, men de bruger også deres evner til at fotografere begivenheder til at dokumentere forskellige omgivelser og grupper af mennesker. I modsætning til andre fotografiske karrierer, får du ofte ikke chancen for at genskabe et skud som bryllupsfotograf. Derfor er du nødt til at bevæge dig og tænke hurtigt, mens du vandrer rundt i receptionen og bryllupsceremonien. Derudover skal du tilpasse dig skiftende vejrforhold og lysændringer.

Event fotograf

Eventfotografer arbejder i et tempofyldt miljø og tager billeder i en række forskellige omgivelser, såsom en livekoncert eller firmaarrangement. De bruger typisk både deres fotojournalistiske og portrætfærdigheder, når de optager ved forskellige begivenheder. Mens nogle virksomheder bruger deres begivenhedsbilleder til reklame og markedsføring, bruger andre dem som souvenirs.

Produktfotograf

Produktfotografer tager billeder af en virksomheds produkter eller varer fremstillet til salg. Selvom du ofte tager billeder af et bestemt produkt, kan du også tage billeder af modeller med et produkt. De billeder, du tager, bliver ofte offentliggjort online eller i trykte kataloger. Du kan også finde produktbilleder på en virksomheds etiketter eller mærkeemballage. Produktfotografer arbejder ofte i et studie, hvor de har større kontrol over lys, skygger og baggrund. Nogle typer produktfotografering omfatter madfotografering og smykkefotografering.

Kunstfotograf

Kunstfotografer skaber i det væsentlige kunst uden faste regler. De forsøger at fange en følelsesmæssig reaktion og kommunikere et budskab til et publikum. Du kan ofte finde en kunstfotografs kunst på kunstudstillinger og i kunstgallerier. Typisk sælger disse shows og gallerier indrammet kunstfotografering til deres kunder. Selvom denne type fotografering ikke har et bestemt motiv i tankerne, tager mange kunstfotografer billeder af landskaber eller skyder portrætter.

Modefotograf

Modefotografer tager billeder af modeller iført de nyeste stilarter og trends. Med dette job kan du tage forsidebilleder til modemagasiner eller fotografere modeller på landingsbanen. Modefotografer arbejder i en række forskellige omgivelser, såsom i et studie eller på stedet. Udover at tage modebilleder hjælper de også modeller med at få den rigtige positur. Derudover dirigerer de modellerne og deres assistenter for at sikre, at de får det rigtige skud til udgivelsen.

Arkitektonisk fotograf

Arkitektfotografer tager billeder af bygninger. Uanset om de arbejder for et arkitektbureau eller som freelancer, har de til formål at fange bygningens essens og form, fra bygning til færdiggørelse. Arkitektoniske fotografer fanger både det indre og ydre af en bygning, mens de peger på subtile detaljer, der fremhæver bygningens unikke design. De bruger forskellige teknikker til at hjælpe med at undgå forvrængning og sikre, at deres billeder fanger det rigtige perspektiv og de rigtige vinkler.

Rejsefotograf

Som rejsefotograf bliver du betalt for at tage til unikke steder og fotografere det, du ser. Denne type fotografering giver dig mulighed for at blande en række forskellige fotografistile. Du kan for eksempel fotografere personerne og deres livsstil, de vartegn, du besøger, den mad, du spiser, eller det dyreliv, du møder. Uanset om du fotograferer en tropisk strand eller isbjergene i Antarktis, har du mulighed for at tage dit publikum med rundt på kloden uden behov for bagage eller pas.

Reklamefotograf

Reklamefotografer tager billeder til brug på reklametavler, magasinannoncer og andre relaterede skilte eller platforme. Som annoncefotograf arbejder du med forskellige motiver og kommer til at skyde alt fra mode til produkter. Mens nogle reklamefotografer arbejder på freelancebasis, arbejder andre for reklamebureauer. Afhængigt af din særlige opgave kan du tage billeder til en trykt reklamekampagne den ene dag og tage billeder til en internetannonce den næste.

Kæledyrsfotograf

Kæledyrsfotografer tager billeder af en persons dyr. Mens kæledyrsfotografer tager billeder af en række forskellige dyr, er de muligvis nødt til at tilbyde dem en godbid for at sikre, at de bliver på plads til det rigtige billede. Kæledyrsfotografer arbejder under mange forskellige forhold, uanset om det er inde i et studie eller udendørs eller udendørs.

Sportsfotograf

Sportsfotografer tager billeder af atleter under træningssessioner eller sportsbegivenheder. De arbejder fra sidelinjen og bruger lange linser til at zoome ind på handlingen og fange store spil eller vindebilleder. Sportshold bruger ofte denne type fotografering til deres reklamemateriale eller andre markedsførings- eller reklameformål. Derudover bruger nyhedsmedier og publikationer sportsfotografering til deres online eller trykte sportsnyhedssektioner.

Luftfotograf

Luftfotografering involverer at tage billeder af landskaber højt oppe fra himlen. Mens fly og kameraer længe har været brugt til denne type fotografering, har droner siden hjulpet luftfotografer med at tage det perfekte billede uden at skulle forlade jorden. For at bruge disse ubemandede luftfartøjer har du ofte brug for en ordentlig licens.

Dokumentarfotograf

Dokumentarfotografer tager billeder til kronik af begivenheder eller miljøer, der har historisk eller dagligdags betydning. I lighed med fotojournalister fanger de virkelige øjeblikke og hjælper med at formidle et budskab om verden som helhed.

Stock fotograf

Stockfotografer sælger rettighederne til deres billeder til websteder og kataloger. Mens de kan arbejde på freelancebasis, har mange bureauer til at håndtere deres fotografisalg. Selvom de ikke tjener meget på hvert salg, sigter de efter at skabe et stort katalog over billeder, som de ofte kan sælge. Når de først sælger deres billeder, og de er uploadet til et websted, skaber de en løbende passiv indkomst.

Kommerciel/industriel fotograf

Kommercielle og industrielle fotografer skyder billeder til bøger, kataloger og andre former for medier. Som kommerciel og industriel fotograf har du mulighed for at fotografere en række forskellige motiver og genstande. Industrifotografer kommer for eksempel til at tage billeder af maskiner og medarbejdere på stedet.

Abstrakt fotograf

Abstrakte fotografer skildrer visuelle billeder eller koncepter, der ikke umiddelbart forbindes med objektverdenen. For at skabe abstrakte billeder bruger du en række forskellige fotografiske udstyr, materialer eller teknikker. Typisk fokuserer du på et specifikt fragment af en naturlig scene, der tager dig væk fra den større kontekst. Når du gør dette, viser den scenens linjer, former, geometri eller andre elementer.

Eventyr fotograf

Eventyrfotografer tager billeder af deres forskellige udflugter og rejser, ofte i det fri. Eventyrfotografering omfatter ofte billeder med smukke landskaber og livlige mennesker. Som eventyrfotograf skal man ofte forberede sig på løbende skiftende optageforhold.

Madfotograf

Madfotografer bruger deres evner til at fotografere stilleben til at skabe attraktive billeder af mad. Som en form for kommerciel fotografering kan du finde madfotografering i magasiner, annoncer, kogebøger og hjemmesider.

Glamour fotograf

I modsætning til modefotografer fokuserer glamourfotografer ikke på en models tøj eller optagelsens placering. I stedet tager de billeder, der fokuserer på en persons skønhed - typisk en kvinde. De tager ofte billeder, der fokuserer på modellens krop.

Landskabsfotograf

Landskabsfotografer tager billeder, der viser det store udendørs. Mens nogle af deres billeder viser store landskaber, viser andre mikroskopiske elementer, der findes i naturen. Landskabsfotografer sigter efter at fange naturens tilstedeværelse, selvom de også kan tage billeder af menneskeskabte træk eller et landskabs forstyrrelser.

Ejendomsfotograf

Ejendomsfotografer tager billeder af fast ejendom. De skyder ofte hjem og kontorlokaler til brug i reklamer eller publikationer. Ejendomsfotografer fotograferer både det indre og ydre af en bygning eller et hjem og viser publikum forskellige rum, funktioner og vinkler.

Nyfødt fotograf

Nyfødte fotografer tager billeder af en families nye spædbarn. Ofte er disse nyfødte mindre end to uger gamle. De sigter efter at fange smukke billeder af nyfødte, før de bliver voksne.

Stilleben fotograf

Stillebensfotografer tager billeder af livløse genstande. De anvender i det væsentlige fotografi til den kunstneriske stil med stilleben. Stillebenfotografer bruger ofte almindelige genstande til deres fotografier, såsom vaser, frugter og blomster.

Bybilledet fotograf

Bybilleder fotografer tager billeder af en bys fysiske aspekter i dens by- eller storbyområder. Ved at fotografere i løbet af dagen og natten bruger de en række forskellige teknikker til at fange forskellige perspektiver og vinkler.

Dyrelivsfotograf

Dyrelivsfotografer fotograferer en række forskellige dyr i deres naturlige habitat. Hvis de fotograferer farlige dyr, bruger de deres stalkingfærdigheder og viden om arten til bedre at skjule sig selv og holde sig væk fra fare, mens de tager billeder. Udover at fange dyrelivet, viser dyrefotografer også livet i naturen generelt.

Familie fotograf

Familiefotografer tager billeder af en familie i en portræt-lignende situation. Uanset om de er iscenesat eller poseret, viser disse billeder relationerne og dynamikken i en familie. Typisk beder familier om disse billeder for deres egen nydelse eller for at medtage på en hilsen eller et julekort.

Koncert fotograf

Under paraplyen af ​​eventfotografer tager koncertfotografer billeder ved en livemusikbegivenhed. Selvom de måske skyder på en lille klub, kan du også finde dem ved større arenaevents. Koncertfotografer har ofte at gøre med store menneskemængder, mørk belysning og konstant bevægelige motiver.

Jobs, der ligner fotografering

For at hjælpe dig med at vælge et billedkunstjob, du kan lide, kan du overveje 10 flere job og specialiseringer, du kan forfølge, hvis du er interesseret i film, fotografi og visuel iscenesættelse:

1 . Retsmedicinsk fotograf

2 . Videograf

3 . Kameraperson

4 . Grafisk designer

5 . Produkt stager

6 . Filmredaktør

7 . Fotografi professor

8 . Skole fotograf

9 . Magasinets art director

10 . Medicinsk fotograf

Bendt Frederiksen
Bendt Frederiksen Hvis du er interesseret i at blive fotograf, har du mange karrieremuligheder at overveje. Forståelse af de forskellige fotografiske nicher kan hjælpe dig med at beslutte dig for en karrierevej, der passer til dig. I denne artikel forklarer vi, hvad fotografering er, og lister 32 typer fotografiske karrierer til din overvejelse.