14 Jobjagttips Til At Få Det Job, Du ønsker

Succesfuld jobjagt kræver brug af visse teknikker for at sikre, at du skiller dig ud for potentielle arbejdsgivere. Brug disse tips til at hjælpe dig med at få succes på et konkurrencepræget marked og få det job, du ønsker.

Opret et CV på Bonjoures

Jobsøgningstips til at fokusere din søgning

Jobsøgning involverer mere end at søge efter ledige stillinger og sende dit CV til arbejdsgiverne. Du skal også sikre dig, at du passer godt til jobbet, kan fange ansættelseschefens opmærksomhed og er velforberedt til at besvare interviewspørgsmål. Her er 14 tips, som du kan bruge til at forbedre dine chancer for at finde det job, du ønsker:

 1. Kend dine karrieremål.
 2. Planlæg forud.
 3. Få hjælp til CV og følgebrev.
 4. Brug alle jobsøgningsressourcer.
 5. Tilpas dit CV.
 6. Forskningsvirksomheder.
 7. Ansøg med tillid.
 8. Planlæg informative interviews.
 9. Få succes med dit nuværende job.
 10. Netværk regelmæssigt.
 11. Identificer eksempler på dine færdigheder.
 12. Forbered dig til samtaler.
 13. Opfølgning.
 14. Udvid dine færdigheder.

1. Kend dine karrieremål.

Først skal du identificere, hvilken type karriere du ønsker. Dette er især vigtigt for folk, der kommer ind på arbejdsmarkedet for første gang eller skifter karriere. Få anbefalinger fra familie, professorer, en karrierecoach eller tidligere kolleger. Sørg for, at du har et klart og realistisk mål, bestem, hvordan du planlægger at nå det, og noter, hvad der kvalificerer dig til den karrierevej. Disse trin kan hjælpe dig med at indsnævre din jobsøgning til stillinger, du brænder for, og vil hjælpe dig med at komme videre professionelt.

2. Planlæg fremad.

Organiser dig selv og din tidsplan for at søge job mere effektivt. Bestem, hvor mange timer om dagen eller hvilke dage i ugen du vil dedikere til jobsøgning eller netværk. Sørg for, at dit CV og følgebrev er opdateret. Hvis du har brug for hjælp til at oprette disse, så søg efter skabeloner eller prøver online. Hav en liste med to til tre referencer og deres kontaktoplysninger klar til at give arbejdsgiverne.

Opret eller opdater din profil på professionelle netværkswebsteder og opret et regneark for at notere de jobs, du har søgt, og de samtaler, du har modtaget. Du kan også vælge at oprette en professionel e-mail-konto for at holde dine jobsøgningsbeskeder adskilt og organiseret fra dine personlige. At gennemføre disse trin, før du starter din jobsøgning, kan gøre processen hurtigere og nemmere.

3. Få hjælp til CV og følgebrev.

Bed en ven, et familiemedlem, en kollega, karriererådgiver eller anden professionel om at læse korrektur på dit CV og følgebrev for fejl, samt give råd. Nogle jobsøgende vælger endda at arbejde med en professionel CV-skrivningstjeneste eller ressource for at spare tid og forbedre dit CV og følgebrev.

4. Brug alle jobsøgningsressourcer.

Udnyt alle muligheder for jobsøgning i stedet for at begrænse dig til manuelle onlinesøgninger. Dette kan omfatte at nå ud til virksomheder eller personligt ansætte ledere, deltage i karrieremesser, søge på sociale medier eller bruge en karriererådgivningstjeneste. Brug jobsøgemaskiner til at finde ledige stillinger på jobtavler, virksomhedshjemmesider, faglige foreninger og mere. Tilmeld dig daglige eller ugentlige jobadvarsler via e-mail. 

5. Tilpas dit CV.

Tilpas dit CV til hvert job, du søger. Læs jobbeskrivelsen for at finde ud af, hvorfor du passer godt. Tilføj derefter dine færdigheder, erfaring og målbare resultater, der er relevante for den pågældende stilling. Ansættelsesledere, der ser mange CV'er igennem, bør kunne læse dit og hurtigt vide, at du har kompetencerne til stillingen.

For at forenkle dette trin skal du have skabeloner til dit CV og følgebrev klar til at tilpasse. Hold nøglesektioner som din uddannelse og kontaktoplysninger de samme, men tilpas dine evner eller tidligere jobopgaver, så de passer til det job, du søger. 

6. Forskningsvirksomheder.

Når du finder stillingsopslag, der interesserer dig, skal du undersøge ansættelsesfirmaerne, før du ansøger. Dette kan give dig information om deres virksomhedskultur, fordele og lønudvalg, produkter og tjenester og arbejdsmiljø. Din forskning vil fortælle dig, om du vil eller er kvalificeret til at arbejde for den virksomhed. Det giver dig også værdifuld information, som du kan henvise til i dit følgebrev eller interview.

Relateret: Den komplette guide til at undersøge en virksomhed

7. Ansøg med tillid.

Søg job, du er interesseret i, selvom du kun opfylder nogle af deres krav. Afhængigt af stillingen kan arbejdsgivere ansætte motiverede personer, der lærer hurtigt og giver dem færdighedstræning på jobbet. Hvis du opfylder en del af et jobs kvalifikationer, men tror på, at du stadig kan lykkes i den rolle, så søg. Medtag eksempler på din arbejdsmoral og evne til at lære nye færdigheder i dit CV. Fremhæv, hvordan dine mål stemmer overens med virksomhedens.

8. Planlæg informative interviews.

Informationssamtaler er uformelle samtaler med fagfolk i en branche eller en virksomhed, du måske vil arbejde for. Find ud af, om du er en god egnet til et job ved at anmode om informative interviews med en person, der arbejder inden for et felt, der interesserer dig. Søg efter potentielle interviewpersoner på professionelle netværkssider eller medlemsorganisationer. 

Relateret:  Informationsinterviewspørgsmål

9. Få succes med dit nuværende job.

Hvis du i øjeblikket er ansat og leder efter en bedre eller anderledes karriere, så fortsæt med at udføre dit nuværende job med positivitet og engagement. Oprethold gode relationer til dine kolleger og ledere, så længe du arbejder med dem. Din professionelle indstilling og indsats kan resultere i jobreferencer eller muligheder i fremtiden.

10. Netværk regelmæssigt.

Interager med mennesker og udvikle professionelle kontakter både online og personligt. Start samtaler med folk ved seminarer, sociale arrangementer eller aftaler. Fortæl dem, at du leder efter et job eller ønsker at arbejde i en bestemt branche. De kan have forbindelser eller råd, der kan hjælpe dig i din jobsøgning. Du kan også opdage unoterede jobåbninger, eller folk kan anbefale dig til fremtidige muligheder. 

11. Identificer eksempler på dine færdigheder.

Folk har en tendens til at huske engagerende historier og eksempler frem for lister over fakta. Planlæg i forvejen ved at identificere personlige oplevelser eller præstationer, der fremhæver de færdigheder, der er nødvendige for et bestemt job. Tilføj disse til dit følgebrev, og brug dem under netværksmuligheder eller jobsamtaler. Brug STAR-metoden – situation, opgave, handling og resultat – til at fortælle din historie effektivt.

Relateret: Sådan bruger du STAR Interview Response Technique

12. Forbered dig til samtaler.

Undersøg almindelige interviewspørgsmål, skab svar til dem og øv dig på disse svar, før du bliver inviteret til et interview. Bed en ven eller professionel kontaktperson om at lave en praksissamtale med dig. Hvis du er velforberedt, vil du være mere selvsikker og komfortabel, når du går til din næste samtale.

13. Følg op.

Umiddelbart efter en jobsamtale skal du sende en tak til ansættelseschefen. Hvis du ikke har hørt tilbage fra dem efter en uge, så følg op med et telefonopkald eller en e-mail. Når du gør det, så vis din begejstring og interesse for jobbet. Mens du venter på et svar, fortsæt med at søge efter og ansøge om job, der interesserer dig.

Relateret: Opfølgnings-e-mail-eksempler til efter interviewet

14. Udvid dine færdigheder.

Hvis du lige skal ud på arbejdsmarkedet eller starter en ny karriere, har du måske brug for mere uddannelse eller erfaring for at få et job. Overvej at komme i praktik eller arbejde frivilligt i en organisation i din ønskede branche, mens du søger job. Brug disse muligheder til at udvide dit netværk af kontakter eller avancere til en fuldtidsstilling. Du kan også tage onlinekurser eller deltage i workshops for at opbygge bestemte færdigheder eller lære teknologier og processer, der er relevante for din branche. Opdater dit CV, efterhånden som du får mere erfaring eller præstationer.

Bjarke Boysen
Bjarke Boysen Succesfuld jobjagt kræver brug af visse teknikker for at sikre, at du skiller dig ud for potentielle arbejdsgivere. Brug disse tips til at hjælpe dig med at få succes på et konkurrencepræget marked og få det job, du ønsker.