12 Effektive Tilgange Til Planlægning Af En Karriere

12 Effektive Tilgange Til Planlægning Af En Karriere

At vælge en karrierevej kan være lige så udfordrende, som det er spændende. Fra at indsnævre dine interesseområder til at vælge et felt, som du gerne vil arbejde på lang sigt, tager planlægning af en karriere tid og overvejelser. Det er her, en femårig karriereplan kan være yderst nyttig, da planlægning af de første fem år af din karriere kan hjælpe dig med at sætte mål, udvikle en handlingsplan og måle dine fremskridt, mens du udvikler dig. I denne artikel vil vi undersøge, hvad en femårig karriereplan er, hvorfor planlægning af en karriere er vigtig, og hvordan man opretter en karriereplan for de næste fem år.

Relateret: 5 trin til at oprette en karriereudviklingsplan for dig selv

Hvad er en femårig karriereplan?

En femårig karriereplan er en oversigt, som du bruger til at planlægge de specifikke mål og handlinger, du vil tage for at opnå karriereresultater. En karriereplan kan hjælpe dig med at liste vigtige skridt, du ønsker at tage for at nå kort- og langsigtede mål, udvikle nødvendige færdigheder til din valgte karriere og finde det jobfelt, der bedst passer til dine behov og interesser. Derudover kan en femårig karriereplan give dig værdifuld indsigt i, hvor du føler, du bør være i din karriere i løbet af de næste mange år.

Relateret: 7 værktøjer til at planlægge din karriere på den rigtige måde

Hvorfor er det vigtigt at planlægge en karriere?

At planlægge din karriere er en glimrende måde at sikre dig, at du når de mål, du sætter for dig selv. En karriereplan giver en organiseret oversigt, der letter de handlinger, du tager for at nå dine karrieremål. En karriereplan kan også hjælpe dig med at identificere, hvad du brænder mest for, så du kan tage skridt til at gå ind i en karriere, som du er begejstret for. Derudover kan det at skrive en karriereplan også give dig en struktur og en tidslinje, du kan følge for hvert af de mål, du sætter for dig selv. Derefter kan du bruge din karriereplan til at tjekke ind og reflektere over dine fremskridt og fremskridt.

Relateret: Karrieretip: Sådan overvinder du hver fase af din karriere

Sådan laver du en karriereplan for de næste fem år

At planlægge en karriere for de næste fem år er nyttigt og motiverende, og nedenstående trin viser dig, hvordan du nemt opretter din karriereplan:

1. Beslut dig for, hvor du vil være i fremtiden

Bestem, hvor du ser dig selv om fem år. Dette kan være en fremtidig idé om at afslutte din bachelorgrad og gå ind i det første år af din karriere. Hvor du forestiller dig dig selv i fremtiden er ekstremt vigtigt, da det kan hjælpe dig med at opbygge resten af ​​omridset af din karriereplan, fra at sætte dine langsigtede mål til at identificere, hvordan du vil nå dem.

2. Find ud af, hvad dine langsigtede karrieremål er

Identificer præcis, hvad det er, du ønsker at opnå. For eksempel, hvis du ved, at du vil være dyrlæge, skal du identificere dette som dit langsigtede karrieremål. Hvis dine karrieremål relaterer sig til dit ønskede lønniveau, kan dette også hjælpe dig med at indsnævre dine interesser og de karriereområder, du overvejer.

3. Bestem de handlinger, du skal tage for at nå dine mål

Når du ved, hvad du vil opnå i slutningen af ​​din femårsplan, skal du finde ud af, hvad du skal gøre for at nå dit mål. For eksempel, hvis du ønsker at blive en autoriseret dyrlæge, kan din handlingsplan omfatte trin som at fuldføre din bachelorgrad, få erfaring som veterinærtekniker eller praktik på et lokalt dyrehospital. De handlinger, du planlægger, bør direkte påvirke dine fremskridt mod dit mål.

4. Planlæg kortsigtede mål, der vil understøtte dine fremskridt

Sæt kortsigtede mål, der understøtter de handlinger, du vil tage for at nå dit overordnede karrieremål. For eksempel, hvis dit mål er at tjene et bestemt indkomstniveau om fem år, bør dine kortsigtede mål afspejle de handlinger, du vil tage for at nå dertil, såsom at acceptere et højere ansvarsniveau, hjælpe tilsynsførende og kvalificere sig til forfremmelser.

5. Opret en liste over interesser

En anden tilgang til karriereplanlægning er at oprette en liste over emner, jobbrancher og studieretninger, der interesserer dig. Hvis du for eksempel har flere karriereideer, du overvejer, kan en liste over dine umiddelbare interesser hjælpe dig med at fjerne job, der måske ikke passer til dine interesser.

6. Overvej dine lidenskaber

Lidt adskilt fra de emner, virksomheder og brancher, der kan være af potentiel interesse, er der også de ting, du brænder mest for. For eksempel brænder du måske for at hjælpe andre med at overvinde følelsesmæssige traumer eller nød. I dette tilfælde kan du oprette en liste over relaterede handlinger eller opgaver, der understøtter at hjælpe andre i denne egenskab. Derefter kan du overveje karrierer, der fokuserer på det, du brænder for, såsom rollen som en mental sundhedsrådgiver eller skolepsykolog.

Relateret: Sådan laver du en karriereplan i 8 trin

7. Bestem, hvilke typer karrierer der matcher dine interesser

Brug dine lister over interesser og lidenskaber til at undersøge forskellige typer job, der inkorporerer det, du har nævnt. Hvis du for eksempel brænder for at hjælpe andre med at overvinde følelsesmæssige traumer eller klare psykisk sygdom, forskningskarrierer, der relaterer til dette, såsom psykologi og rådgivningskarrierer.

8. Se efter måder, der forbereder dig til det job, du ønsker

Afhængigt af interesseområdet kan du have betydelige krav at opfylde. For eksempel, i tilfælde af at blive en autoriseret dyrlæge, skal du have en medicinsk grad i veterinærmedicin fra et akkrediteret college eller universitet.

9. Byg på færdigheder for at komme videre i dit job

Udvikl de færdigheder og den viden, du har brug for til det job, der interesserer dig mest. For eksempel, hvis du overvejer en karriere inden for softwareudvikling, så brug tid på at udvikle din viden om computerprogrammering og kodning. Tilsvarende, for karrierer, der kræver en universitetsgrad, skal du sørge for at tage højde for disse trin i din karriereplan.

10. Fortsæt din uddannelse for at understøtte dine mål

Nogle stillinger kan kræve mere uddannelse end andre. Hvis den karriere, du forfølger, kræver en universitetsgrad eller en videregående uddannelse for at opnå certificering eller en specifik licens, skal du være opmærksom på disse krav. Lav en plan for at fortsætte din uddannelse i henhold til de kriterier, du skal opfylde for dit karriereområde.

11. Sæt en tidslinje for at fuldføre dine kortsigtede mål

Sæt en rimelig tidsplan for at fuldføre hver af dine kortsigtede mål. For eksempel, hvis du forfølger en fire-årig grad, kan du i løbet af denne fire-årige tidslinje indstille månedlige og årlige mål, der hjælper dig med at komme videre mod at afslutte din grad. Den tidslinje, du sætter for at nå dine mål, bør være opnåelig og give dig tid nok til at opfylde de specifikke krav, du har brug for til din karriere.

12. Giv dig tid til regelmæssigt at måle dine fremskridt

Planlæg regelmæssige tidspunkter for at kontrollere og reflektere over dine fremskridt. Før f.eks. en dagbog, hvor du skriver en kort refleksion én gang om måneden for at beskrive, hvordan du gør fremskridt mod dine mål, eventuelle ændringer, du gerne vil foretage i din karrierevej og andre indsigter. Regelmæssig måling af dine fremskridt kan også hjælpe dig med at se, hvordan du udvikler dig og avancerer i dine bestræbelser på at nå dine langsigtede karrieremål.

Philip Søgaard
Philip Søgaard At vælge en karrierevej kan være lige så udfordrende, som det er spændende. Fra at indsnævre dine interesseområder til at vælge et felt, som du gerne vil arbejde på lang sigt, tager planlægning af en karriere tid og overvejelser. Det er her, en femårig karriereplan kan være yderst nyttig, da planlægning af de første fem år af din karriere kan hjælpe dig med at sætte mål, udvikle en handlingsplan og måle dine fremskridt, mens du udvikler dig. I denne artikel vil vi undersøge, hvad en femårig karriereplan er, hvorfor planlægning af en karriere er vigtig, og hvordan man opretter en karriereplan for de næste fem år.